Macskabaj

Macskanátha

Sajnos számtalan cicabetegséget tart számon az orvostudomány, azonban a Macskamenta Klub kapcsán azt tapasztaljuk, hogy a gazdik többsége sem ezek veszélyeivel, sem a  tüneteivel nincs tisztában és a kezelési, megelőzési módszerekben is szükség van felvilágosításra. Szerencsére sokszor az ijedtség nagyobb, mint a baj, mégis úgy döntöttünk, hogy egy mini sorozat keretein belül bemutatjuk nektek az egyes macskabetegségeket, mit szóltok? Első részünkben a macskanáthával foglalkozunk...

Kevesen tudják, hogy a macskanátha egy gyűjtő fogalom, amibe többféle felső légúti megbetegedés tartozik. Ezek között vannak olyanok, melyek emberre veszélytelenek és vannak, amik a gazdiknál is súlyos betegség kialakulását vetítik elő. Ismerkedjetek meg ezekkel a macskanáthás megbetegedésekkel és ha a tüneteket észlelitek, ne hagyjátok figyelmen kívül.

MACSKÁK CALICIVÍRUS OKOZTA NÁTHÁJA

A calicivírusos macskanátha az emberi influenzához hasonlóan gyorsan terjed és az influenzánkhoz hasonló kellemetlen tüneteket okoz macskákban.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után láz, étvágytalanság alakul ki, majd leginkább felsőlégúti tünetek jelentkeznek. Jellemző a kötőhártyagyulladás, kipirult és váladékos kötőhártyák. A szájüregben jellegzetes kiterjedt szájnyálkahártyagyulladás, nyelvfekélyek alakulnak ki. Jellemző még az orrnyálkahártyagyulladás, orrfolyás, trüsszögés is, sőt súlyosabb esetben tüdőgyulladás is kialakulhat, ilyenkor nehézlégzést és köhögést is látunk.

Megelőzés, kezelés:

A kombinált oltásokban szerepel a Calicivírus, így ezekkel védekezhetünk a fertőzés ellen.
A megbetegedést csak tünetileg tudjuk kezelni, és ilyenkor is sajnos gyakori a betegség idülté vállása.

MACSKÁK FERTŐZŐ RHINOTRACHEITISE

A felső légúti megbetegedést macska herpeszvírus okozza. A kórokozó gyorsan terjed a fertőzött váladékokkal. Csökkent immunállapot mellet, így fiatal vagy idős korban illetve más betegséghez társultan komoly megbetegedést okozhat.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után láz, levertség, étvágytalanság jelentkezik, majd légycső- és orrnyálkahártyagyulladás miatt orrfolyás, trüsszögés, nyálzás, esetleg köhögés és nehézlégzés jellemző. Gyakori a kötőhártyagyulladás, kipirult, váladékos szemekkel, időnként szaruhártyagyulladással, elhomályosodott szaruhártyával. A vírusfertőzéshez bakteriális felülfertőződés is társulhat, ilyenkor már gennyes váladék kialakulása látszik. A macska herpesz vírus fertőzhet méhen keresztül is, így magzatelhalást, vetélést illetve fertőzötten született kismacskákat is eredményezhet.

Megelőzés, kezelés:

A macska herpesz vírus szerencsére a kombinált védőoltásokban jelen van, így ezekkel védekezhetünk a betegség ellen.
A megbetegedett macskákat csak tüneti kezeléssel (pl. vírusellenes szemcsepp, társfertőzések ellen antibiotikum, nyálkaoldók) lehet kezelni, de így is előfordulhat, hogy a macskanátha vissza-visszatér, vagy idülté válik.

CHLAMYDIOSIS

Az emberre is veszélyes felső légúti megbetegedés kórokozóját a Chlamidia psittachit papagájokból sikerült először kimutatni, ezért a betegséget papagájkórnak is nevezik. Macskákban gyakori probléma, kutyákban ritka. A korokozó a fertőzött testváladékokkal, leginkább szem és orrváladékkal terjed.

Tünetek:

Néhány napos lappangási idő után kötőhártyagyulladás alakul ki, kipirult, majd duzzadt kötőhártya, könnyezés, majd szemváladékozás, hunyorgás, a váladéktól akár teljes szemhéjösszetapadás, pislogóhártyaelőesés jellemző. Emellett orrnyálkahártyagyulladás, tüsszögés, orrfolyás, köhögés, társfertőzéseknél tüdőgyulladás is kialakulhat. A chlamidiosis emellett magzatkárosodást, sőt vetélést i okozhat.

Megelőzés, kezelés:

A nagyobb macska kombinált oltásokban szerepel a Chlammydia psittachi is, így ezekkel védekezhetünk a fertőzés ellen.
Megbetegedés esetén tüneti kezelést (szemcsepp, társfertőzések elleni antibiotikum) alkalmazhatunk.
Reméljük hogy összeállításunkkal segítettünk felismerni a macskanáthás megbetegedéseket és várjátok mára következő részt is, melyben a macskák fertőző bélgyulladásáról adunk bővebb tájékoztatást.