Érdekességek,  Utazás

A világ 5 leghíresebb macskás szobra

Hogyan lehet tisztelegni a macskák nagyszerűsége előtt? Hát mondjuk egy cicás emlékművel. Meglepődnél, ha tudnád, mennyi cicás műemlék állít emléket ezeknek a csodálatos kis élőlényeknek. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek az öt leghíresebb cicás emlékművet szerte a világból.

1. Hamish McHamish – St. Andrews, Skócia, Egyesült Királyság

Hamish McHamish (1999 – 2014. szeptember 11.) egy gyönyörű gyömbér színű cica volt, aki St Andrews városában élt. Hamish igazi szabad lelkű cica volt, akit gazdája minden reggel kiengedett a városba, és ő minden házba, üzletbe benézett, szabadon kóborolt. A város annyira imádta a macskát, hogy egy kis emlékművet is állítottak a tiszteletére. Hamish szobra, amelyet David Annand skót szobrász tervezett, 2014-ben készült el. Sajnos ugyanabban az évben Hamish elhunyt. Ám macska emlékműve azóta is megtekinthető a városban.

2. Hajléktalan macskák emlékműve – Braunschweig, Németország

Az összes macskaemlékmű közül ez talán a legkülönlegesebb, hiszen nem csak egy cicának állít emléket, hanem a város összes kóbor cicájának. A szobor a németországi Braunschweig városában található. Az emlékművet, Siegfried Neuenhausen német szobrász alkotta 1981-ben. Az emlékmű lenyűgözően nagy, és a macskák különböző pózban vannak ábrázolva.

3. Színes macska emlékmű – Sliema, Málta

Ezt a csodás színes cicás emlékművet volt szerencsém élőben is látni. Ez a hatalmas macska emlékmű a Balluta-öböl melletti parkban, Sliema városában, Máltán található. A kék víz elképesztő kontrasztot teremt ennek a szuper színes szobornak, amely a parkban lévő összes helyi cuki cicának állít emléket. Valószínűleg ez a legszínesebb a macskás szobor az egész világon. A szobrot Matthew Pandolfino készítette a a Sliema Művészeti Fesztiválra.

4. Totti cica szobra-  Roshchino, Oroszország

Ha lenne külön díj a világ leghűségesebb cicájának, akkor azt valószínűleg Totti kapta volna. A cica gazdája pedig nem más mint Edith Irene Södergran finn költő volt, aki az oroszországi Roshchino-ben élt. Miután ez a költő elhunyt, Totti nagyon rosszul viselte gazdája elvesztését. A macska nem volt hajlandó enni vagy inni, minden nap meglátogatta Södergran sírját. Tragikus módon a cica is hamarosan elpusztult, ahogy a helyiek mondták megszakadt a szíve. Nina Terno finn szobrász készítette el a világ leghűségesebb cicájának szobrát, mely mai napig a faluban Roshchino-ban látható. Ha minden igaz ez az egyetlen macskaemlékmű egész Oroszországban.

Totti cica szobra-  Roshchino, Oroszország

5. Trim a tengerész – Sydney, Australia

Trim igazi tengerész cica volt, aki Matthew Flinders brit navigátorral járta be a világot. A cica még vissza is úszott a hajójára, amikor kiscicaként leesett. Majd 1801–1803-ban elkísérte Matthew Flinders-t Ausztrália partvonalát megkerülő és feltérképező útjára. A leírások szerint Trim gyönyörű cica volt; koromfekete cica, fehér mancsokkal, fehér csillaggal a mellén és fehér folttal az állán.

Amikor Flinders bebörtönözték Mauritiuson, Trim eltűnt. Trim igazi kalandor volt , aki imádott a tengeren lenni. Egy ilyen különleges cicának is természetesen saját szobor jár, melyet, Sydneyben, Ausztráliában, a Flinders szobor közelében tekinthetünk meg.

Különleges cicáknak különleges emlékmű jár ahogy a fenti példák is mutatják. Neked melyik a kedvenc cicás műemléked a világban ?