Egészség, gondozás

Figyelj a macskád fogára! – A FORL betegség

Korábban írtunk a fogkövességről, éppen ezért a témát folytatva úgy érezzük mindenképpen szót kell ejtenünk a macskák szájüregi betegségeiről, többek között a sokakat érintő FORL-ról.  

Figyelj rá!

A cicák szájüregi betegségeiről szinte mindenhol elég összetetten lehet olvasni, azonban a dolog ennek ellenére végtelenül egyszerű: ahogy az emberek esetében a fogak körül összeszaporodott plakk, lepedék problémákat okoz, úgy a cicáknál sincs ez másként. A plakkból fogkő lesz és gyulladásos folyamatok indulnak el a szájüregben, mely később a cica fogainak esetleges elvesztéséhez is vezethet, így mindenképpen érdemes rendszeresen ellenőrizni a szájüreget és ha szükséges kezeltetni.

Ettől súlyosabb probléma az úgynevezett FORL betegség, mely a cicák maradandó fogainak felszívódását jelenti. A fogak anyaga a betegség hatására megváltozik, amit a lebontó sejtek tevékenysége eredményez. Ezek a bontó sejtek minden egészséges cica fogaiban megtalálhatóak, azonban egyes esetekben aktivizálódnak és a fogak bontásába kezdenek. A miértekre még az orvosok sem tudják a választ.

A FORL lehet belső, vagy külső indíttatású, attól függően, hogy a fog külső részét, vagy a gyökércsatorna falát érinti. A macsek egészen addig tünetmentes, míg a felszívódás az ínyszél alatt marad, vagy amíg meg nem támadják a bontó sejtek a fogbél üreget, ahol sűrű idegszálak szövevénye található (ahogy az emberek fogainál is).

Tünetek

Jellemző lehet a rossz szájszag, fokozott nyálképződés, letargia és diszkomfort érzés, fejrázás, evés közben az ételt elejtése, kemény táplálék fogyasztásának kerülése, az állat evés közben elszalad a táljától. Ezeket mind a fájdalom miatt teszi, így érdemes felfigyelni a jelekre!
Különösen figyelemfelkeltő jel lehet, ha a cicát szemből megnézzük és még csukott száj mellett is kilógnak szemfogai. Figyelmeztető jel lehet a súlyos fogkövesség is, bár ez csak egyes esetekben jellemző.

Kezelés, megelőzés

A súlyosan beteg fogakat sajnos el kell távolítani, mert nagy fájdalmat okoznak az állatnak és kapujai egy fertőzésnek. A kevésbé érintett fogak megmentésére lézeres fogtömést lehet alkalmazni (ahol van erre lehetőség), illetve a kialakult betegség megfékezésére az immunrendszer erősítését szokták javasolni. Sajnos a betegség megelőzésére nincs sok lehetőség, hiszen a kialakulása is tisztázatlan. Annyi bizonyos hogy nagyon sok cicát érint és érdemes résen lenni, hiszen minél előbb veszed észre, annál kevesebb szenvedéstől óvod meg a macsekodat!