Egészség, gondozás

NAGY macska vitamintár! Hiányuk, szerepük, forrásuk, táblázatba rendezve!

A cicák számára is fontos a szervezetük egészséges és optimális működéséhez, hogy minden mikro-, makro- és nyomeletem, ásványi anyagot és vitamint megkapjanak. A gazdik többsége nem foglalkozik a tudás ilyen jellegű mélyebb rétegeivel, azonban felelős macskatartóként nem árt, ha ilyen téren is nyerünk egy kis tudást a kedvencünkről. A gyorsabb és egyszerűbb áttekinthetőség kedvéért most táblázatba rendeztük ezeket a tápanyagokat, vitaminokat, cikkünkből megtudhatod milyen szerepük van, mit okoz a hiányuk és milyen forrásból pótolhatóak. Nyomtasd ki, sosem tudhatod mikor lesz rá szükséged!

Makroelemek

MegnevezésSzerepeHiányaForrása
Calciuma csont és a fogak felépítése, véralvadásban, az izom- ,az idegek- és a szív működéséhez nélkülözhetetlen. Felszívódását a D- vitamin segíti.fiatal korban angolkór, felnőtt korban pedig csontritkulás, csontlágyuláscsontos hús etetése (a csontok kalcium tartalma magas), sajt, túró, vaj, tejföl, joghurt, kefír, a cicák számára gyártott macskatej (laktózmentes)
Foszforcsontok és fogak felépítésében, örökítőanyag egyik alkotóeleme, a hús félék foszfor tartalma nagyon magaselsősorban a vegetáriánus menün tartott cicáknál fordul elő. A foszfor hiány és a foszfor felesleg tünetei nagyon hasonlítanak a kalcium hiánynál kialakult tünetekre. Ez komoly szakértelmet igénylő állatorvosi feladat, vér és egyéb laboratóriumi vizsgálatok elvégzésével tudnak pontos diagnózist felállítani. A kalcium és a foszfor optimális aránya a macska tápokban száraz anyagon belül: 1,05:1-1,2:1, amely az adott élettani állapotnak megfelel.csontos hús
MagnéziumCsontok felépítésében, normális ideg- és izomműködés fenntartásában. Túlzott  mennyiségben: a leggyakoribb húgykőfajta kialakulásában van jelentősége.
Túlzott  mennyiségben: a leggyakoribb húgykő fajta kialakulásában van jelentősége.
izomgyengeség, az izomgörcsök, izomrángások megjelenése.csont lisztben, gabona magvakban, szójában és kukoricában található
NátriumTestfolyadékok egyensúlyban tartásához szükséges.
A felesleges só a vizelettel távozik
gyakorlatilag nem nagyon szokott előfordulniállati eredetű takarmányok (hús- és halfélék) nátrium tartalma elég magas
Kénegyes fehérjék nélkülözhetetlen építő elemecsak elvétve fordul elő, hosszú szőrű fajták kénigénye kissé magasabbkönnyen emészthető fehérjék gyakori etetésével, tojás
Káliumnormális izomműködés, a testnedvek egyensúlyban tartásához szükségeselsőként szívizom, és a belek működése szenved zavart. Tartós hasmenés, vízhajtók hosszú ideig tartó adása után számolhatunknövényi eredetű anyagok a leggazdagabbak, jelentős mennyiség van a baromfifélék és a sertéshúsban

Mikro-és nyomelemek

MegnevezésSzerepeHiányaForrása
Vasvérképzésbenvérszegénység, fiatal korban növekedés béli visszamaradás. Nagyobb vérveszteségek baleset és műtétek után, illetve fokozott vasigény jelentkezésekor
(növekedés, vemhesség, szoptatás) léphet fel
belsőségekben, sertésmáj, vese, lép és vérben található
RézVéralkotó elemfokozatosan kialakuló sárgaság, has megnagyobbodása, fájdalmassá válásaállati belsőségekben, vese, lép, máj, velő és a vérben
Jóda pajzsmirigy egyik hormonjának az alkotó részenagyon súlyos klinikai tünetekkel jár. A jód az anyagcsere szabályozásában résztvevő hormon építő eleme. Hiánya az összes szervnél okoz valamilyen káros elváltozásthalak, tengergyümölcsei, kagylók, rákok
Cinka húsevők etetésével kapcsolatban szokták külön kiemelni, mert a bélből történő felszívódását a kalcium gátolja. Csont erősítése céljából adott kalcium kiegészítések hatására másodlagos cinkhiány jelentkezhetlelassul a növekedés, kedvetlenné és lustává válik, nehezére esik a mozgás, különféle szőr és bőrelváltozások léphetnek fel.
Túlzott cink ellátás kalcium és réz hiányt okozhatnak
vörös húsok, belsőségek, tejtermékek, tojássárgája
Mangána cicák mangán igénye a többi húsevőéhez képest magasabb, mert nem tudja szervezetében elraktározni. Porcképzésben, a petefészek fejlődésében és működésében van nagyon fontos szerepecsak fokozott igény esetén merül fel, felnőtt nőstényeknél petefészek működési rendellenességeibaromfi hús és halak

Vitaminok

A vitaminokat, ahogy az emberek, úgy a macskák esetében is  két csoportba osztjuk: zsírban és vízben oldódó vitaminokra. A zsírban oldódó vitaminok felszívódása és hasznosulása csakis zsír jelenlétében történhet meg, a szervezet képes elraktározni ezeket. A vízben oldodó vitaminok a cicáknak napi szinten minden féléből meg kell kapnia a számára szükséges mennyiséget. A szervezet csak kevés mennyiségben tudja elraktározni. Ezeket vitaminokat túladagolni nem lehet, mert a felesleg a vizelettel azonnal kiürülnek.

Zsírban oldódó vitaminok

A- vitamin:

Szerepe: a csontfejlődésben, magzati korban a szervek- és a szövetek megfelelő fejlődésében, az éles látás fenntartásában.

Hiánya: csak elvétve alakul ki, növekedési visszamaradás. A szem kiszáradása, kötőhártya gyulladása is kialakul.

Túlzott bevitel: a vemhes macskáknál a magzatban fejlődési rendellenességet okozhat. A szervezet A- vitamin mérgezése során a csontrendszer deformálódik, a csontok alakja torzul, a fogíny begyullad, majd a fogak kihullanak. A csigolyák nyaki részének elmeszesedése, elmozdulásuk  zavart szenved, a macska mozgásképtelenné válik. 

Forrás: állati eredetű táplálékok, legnagyobb mennyiségben a tej, tojássárgája, állati belsőségek, különösen a máj. 

D- vitamin: 

Szerepe: bőrben képződik a napfény hatására, kalcium anyagcsere szabályozása, csontosodás biztosítása.

Hiánya: gyakorlatilag nem nagyon szokott előfordulni.

Forrás: csukamájolaj, máj, a tojássárgája és az állati eredetű zsiradékok. 

E- vitamin: 

Szerepe: káros anyagok hatásai ellen védi a sejtmembránok felületét.

Hiánya: izomgyengeség, izom elfajulás, szaporodási zavarok ( nehezen vemhesül).

Forrás: hidegen sajtolt növényi olajokban (búzacsíra, napraforgó-, tökmag-, olíva- és kukoricaolaj), májban, tojássárgájában.

K- vitamin: 

Szerepe: véralvadás normális lefolyásához.

Forrás: megfelelően összeállított takarmány keverékek.

A rágcsálóirtó készítmény egyik alapanyaga a dikumorol nevű vegyület, amely a K- vitamint lebontja ezáltal a szervezetben a véralvadás mechanizmusa, aminek következtében a rágcsáló szó szerint elvérzik a saját hasüregében és elpusztul. Sajnos a szer ugyan ilyen hatással van a kutyákra macskákra is. Ha a macska közvetlenül nem is eszik a rágcsálóirtó méregből, de ha elkapott egy egeret vagy patkányt, amelyik fogyasztott a szerből, ebben a formában is komoly veszélyt jelent a számára.

Vízben oldódó vitaminok

B- vitamin (tiamin)

Szerepe: hőre nagyon érzékeny, idegműködés, szénhidrátanyagcsere, központi idegrendszer működése.

Hiánya: koordinálatlan, dülöngélő mozgás.

Forrás: egyes halfélék nyersen olyan enzimet tartalmaznak, amelyek semlegesítik a szervezetben a B1- vitamint, ezért csak ritkán etessünk nyers halat és halbelsőséget.

B6- vitamin:

Szerepe: aminosavak anyagcseréjében, vesevédő hatása van

Hiánya: bőrgyulladás, szőrhullás, kötőhártyahurut alakul ki, túl sokat könnyezik.

Forrás: vörös húsok,  halikra, csukamájolaj, élesztő, tojássárgája, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek (kenyerek, tészták), kukorica tartalmaz.

Niacin: 

Szerepe: segíthet a májelzsírosodás megelőzésében, ami étvágytalanná váló, nem evő macskák esetében nagyon fontos lehet.

B5- vitamin (pantoténsav): 

Szerepe: szőr- és bőrvédelem.

Hiánya: szőrhullás és elszíneződése (őszülés).

Forrás: májban, gabonamagvak, élesztő.

H- vitamin: 

Szerepe: fehérjeszintézis, szőrnövekedés.

Hiánya: szőrhullás, megfakul, a bőr pikkelyessé, szárazzá és korpássá válik.

Forrás: élesztőben, tojássárgájában, tejtermékben található.

LEGYÉL TE IS VIP TAG! 

Extra tartalmak, ajánlatok, kedvezmények felelős cicagazdiknak
=>http://eepurl.com/hnfAQL

BRIGI & MILLY CICA