Egészség, gondozás

10 étel, amit ne adj a cicádnak!

Az emberek részére készült ételek között több olyan is akad, melyet nem ajánlott a cicák étrendjébe bevezetni, mert rendszeres fogyasztásukkal bizony többet ártunk, mint használunk. Nézzük a tíz leggyakoribbat!


Tonhal konzerv
A macsekok imádják, azonban csak nagyon ritkán kerülhet a tányérjukba, hiszen nem tartalmazza a cica számára nélkülözhetetlen tápanyagokat. A hosszú távú, gyakori fogyasztása súlyos alultápláltságot eredményezhet…

Hagymafélék
A hagymafélék fogyasztása a cicáknál csökkenti a vörösvérsejtszámot, mindezen túl pedig gyomorbántalmakat is okoz. Természetesen nem feltételezzük, hogy bárki is hagymakarikákkal lepi meg kedvencét, azonban a sok fokhagymával elkészített, fűszeres kolbász, vagy sült hús is ugyanilyen ártalmas lehet.

Tej és tejtermékek
A közhiedelemmel szemben, a tej nem kifejezetten és nem minden cicának lehet a kedvence, hiszen főleg a felnőtt macsekoknál könnyen okozhat hasmenést. Mivel nem minden cicára igaz a dolog, így nem állíthatjuk határozottan, hogy tilos a fogyasztása, de mindenesetre ajánlott óvatosnak lenni! A szakemberek szerint az 1:1 arányban, vízzel való hígítás már nem bántja a cicapocakot, de ha tutira akarsz menni, akkor vásárolj speciálisan cicáknak készített tejet, melyeket vitaminokkal is dúsítanak!

Alkohol
A cicák májára és agyára is olyan hatással van, mint az emberekére, viszont nekik sokkal kisebb mennyiség is kárt okozhat! Mindössze két teáskanálnyi whisky is kómát okozhat számukra, három teáskanálnyi pedig nagy valószínűséggel már halált. Tegyetek meg mindent azért, hogy még véletlenül se kerüljön a cica elé alkohol és még véletlenül se tudjon belekóstolni!

Szőlő és mazsola
Pontosan nem ismert, hogy milyen okból kifolyólag, de a sokak által jutalomfalatként adott mazsola a cicáknál veseelégtelenséget idézhet elő, kis mennyiség fogyasztása esetén pedig hányás, hiperaktivitás figyelhető meg. Nem minden cicánál okoz problémát, de jobb megelőzni a bajt! Mazsola és szőlő a cicáknak tilos!

Bármilyen koffein tartalmú étel, ital
Nagy mennyiségben akár halálos is lehet, de kis mennyiségben is ártalmas: hiperaktivitás, gyors légzés, szívdobogás, légszomj. Koffein tartalmú ételek, italok – tiltólista!

Csokoládé
Külön ki kell emelnünk, mivel sok cica kifejezetten imádja, a gazda pedig nincs tudatában annak, hogy mivel jutalmazza kedvencét. A csoki  és a benne található keserű alkaloid, a teobromin szív és érrendszeri összeomlást is eredményezhet, de kis mennyiségben is megterheli a cica szervezetét! Mindenféle csokira igaz ez, a fehér csokira is! Inkább ne adjunk belőle a cicának, még akkor sem, ha nagyon kéri…

Xilit
A gyümölcsökben és zöldségekben előforduló cukor, a cukorkákban és süteményekben nagy mennyiségben fordulhat elő, ami azonnali vércukorszint-emelkedést okoz és nagyon megviseli az apró szervezetet. Ha többször és hosszabb távon is édességhez jut a cica, végül májproblémával kell küzdenie…

Zsíros csont
Igazi ínyencség a cicáknak, hiszen a csontot nagyon szeretik rágcsálni, azonban inkább ne tedd a kedvenced elé! Nagyon megviseli az emésztőrendszerét, sőt a fulladás veszélyét is növeled az ilyen étellel.

Nyers tojás
A régi öregek úgy tartották, hogy ettől lesz szép és selymes a bundája a cicának, valójában inkább szalmonella, vagy E-Coli fertőzéssel is járhat.

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz vásárolj speciálisan a cicák számára kifejlesztett, jó minőségű cicaeledelt. Néha nem árt, ha kapnak abból az ételből is, amit te eszel, hiszen kíváncsiak és érdeklődőek, azonban mindig figyelj oda annak az összetételére. Nagyon ügyesek és leleményesek, villámgyors mozdulatokkal tudják elcsenni a számukra ínycsiklandó falatokat, ezért mindig nagyon ügyelj arra, hogy a számukra veszélyes élelmiszerek soha ne legyenek elérhető magasságban, közelségben!