Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Döbbenet, de ezek az okok rejtőznek a macskák furcsa és extrém szokásai mögött!

Ha egy cicával élsz együtt, számos látszólag megmagyarázhatatlan szokásukat is tapasztalhattad már. A vizes tálkájába teszi, vagy a magasba dobálja a játékait, csak a folyó csapvízből hajlandó inni, nem tud ellenállni a dobozoknak, megpróbálja elásni a kajáját és még sorolhatnánk. A Te cicád is tud ilyeneket? Utána jártam a legmedöbbentőbb szokások okainak!

Miért teszi a vízbe a játékait?

A Macskamenta Klub történetében és zárt csoportjában is időről időre előkerül a kérdés: miért olyan kis bolond a cicus, hogy a kedvenc játékait megfürdeti, vagy játék után az itatótáljába teszi? Rendkívül jókat mosolyogtam én is ezen mindig, de tüzetesebben mindeddig nem néztem utána. Képzeljétek, a válasz igazán egyszerű és ösztönös. A természet úgy alkotta meg ezeket a csodás szőrmókokat, hogy a kedvenc tárgyaikat a lehető legbiztonságosabb helyre rejtsék, a vadonban pedig ez a menedékükhöz legközelebb eső hely volt. Háziasított körülmények között ez az a hely, ahol a táplálékot és a vizet kapja, ergo valahogy úgy áll össze a kis agyában a dolog, hogy ott tökéletes biztonságot élvez a legféltettebb és legszeretettebb játéka. Természetesen nem minden macskában aktiválódik ez az ösztön, de amelyikben igen, az rendkívül boldog és nevetéssel (vagy bosszúsággal?) teli perceket okoz a cicagazdinak.

Milly cicám játékai szanaszét hevernek mindenhol, viszont ivás előtt előszeretettel nyomja bele az egyik mancsát a vízbe – vajon a hőfokot ellenőrzi? Vagy ez is valami ősi ösztön, hogy van-e benne krokodil? Majd ezt is biztos megfejtem egyszer…

Miért dagaszt?

Természetesen tudjuk, hogy azért mert boldog, kiegyensúlyozott és szeret bennünket, de ismered a hátterét is? EBBEN a cikkemben már elárultam nektek, de aki nem olvasta, annak jöjjön egy kis ismétlés! A cicák dagasztási szokása nem egy újkeletű pékipari eljárás, sokkal inkább a babacica korra vezethető vissza, amikor is azért tették ezt az anyukájuk oldalán, hogy fokozzák vele a tejelválasztást. Ha ez a jó szokásuk megmarad és rajtad is alkalmazza, akkor egyértelműen szülőként” tekint rád, elfogad és szeret. Másik magyarázata a tappancsnál található illatmirigyekben rejlik, ugyanis ezzel is jelölést hajt végre a hozzá tartozó területen, tulajdonon (rajtad).

Miért kezd el váratlanul fújni szeretgetés közben?

Szeretgeted, simogatod és egyszercsak minden különösebb előjel nélkül hátracsaja a fülét, rád fúj és még lehet, hogy oda is kap. Mivel a cicáknak a kommunikációs eszköztáruk az emberhez képest csekély, így valahogy neki is közölnie kell, hogy „hé haver, elég már a simogatásból, unlak!”, vagy jelezni azt, hogy olyan területre tévedtél a testén, melyet nem tolerál.

Miért az éjszaka közepén a legjobb a játék?

Sok cica nagyon könnyen és rövid idő alatt alkalmazkodik a gazdi életritmusához és átveszi az éjszakai alvás rendkívül jó szokását, vannak azonban olyan szőrös négylábúak, akik egyszerűen akkor a legaktívabbak, amikor leszáll az est és csend honol a sötétségben. Ezt is csak az ösztönökkel lehet megmagyarázni, hiszen a vadon élő társaik ilyenkor vadásznak, ez az ösztön pedig ilyenkor készteti őket aktivitásra. Préda után kutatnak és lecsapnak – vagy rád, vagy a tollas kisegérre, rosszabbik esetben valami olyan tárgyra, ami csörög, zörög, dübörög, kattog.

Hogy ne fogjunk mindent az ösztönökre, van egy gyakorlatiasabb magyarázata is a dolognak. A napközben sokáig egyedül hagyott cicák estére tökéletesen kipihent állapotba kerülnek, a felgyülemlett energiát pedig le kell vezetniük. Igen. Ilyenkor. Hát mikor máskor? Ha szeretnéd, hogy mindketten jót aludjatok, játssz vele egy kiadósat lefekvés előtt (és amikor csak teheted)!

Miért próbálja meg folyton elásni az ételét?

Egyszerre furcsa és megmosolyogtató a látvány! Nem tetszik neki a menü? Nem éhes és igyekszik későbbre elraktározni? Áthelyezted az etetőtálat és elégedetlen az új hellyel? Ez így mind egyszerre és külön-külön is magyarázat arra, ha az etetőtál körül furcsa kaparó mozdulatokkal igyekszik elrejteni a beltartalmát.

Miért dörgölőzik a cipőkhöz?

Rengeteg cica él együtt ezzel a furcsa lábfétissel és ha beindulnak, akkor levakarhatatlanok a cipőről, a lábról, mert csak dörgöli, dörgöli, dörgöli, lépni sem tudsz tőle! Tapasztaltad? Naugye! A pofijuknál és az álluk környékén elhelyezkedő illatmirigyek váladékából kapsz ilyenkor egy keveset mindenhova és jól körbejelöl, hogy te az enyém, én a tiéd, ásó, kapa, nagyharang. Ha egy másik cica a közeledbe megy és megérzi, ezzel jelzi, hogy te bizony már foglalt vagy és meg se próbáljon megkörnyékezni. A másik magyarázat, hogy az utcáról összeszedett milliónyi kis illatanyagtól szeretné, ha megszabadulna a lábbelid (lábad) és a saját szagával próbálja ezeket elfedni (és természetesen egyúttal téged is megjelölni).

Miért támad bokára?

Ne gondolj bele többet annál, mint ami. Egyszerűen szükségük van arra, hogy vadászösztöneiket kiéljék és minél jobban unatkoznak, annál jobban felerősödnek bennük ezek az ingerek. A takakró alatt mocorgó láb számára felhívás keringőre vadászatra, lekapcsol az agyában minden más és csak erre koncentrál. Esze ágában sincs neked fájdalmat okozni, bántani sem szeretne, egyszerűen csak szüksége van arra, hogy kiélje valahol, valamilyen formában a vadászat iránti ősi elköteleződését. Vegyél neki mindenféle mozgó, érdekes játékot, hogy ne a bokád legyen ezentúl a célpont!

Miért nyávog végtelen szólamokban?

A szószátyár és végtelen szólamokban nyávogó cicáknak általában az égegyadta világon semmi bajuk nincs, főleg ha te is sokat beszélsz hozzá. Minél többet kommunikálsz ugyanis vele, ő is annál többet fog veled a saját kis nyelvén, nyilván nyávogással. Ha nincs köztetek folyamatos diskurzus, a cicának mégsem áll be a szája egész nap, vagy nyávogása a megszokottól eltér és egészen keserves akkor először is irány az állatorvos, hogy kiderítse nincs-e valamilyen egészségügyi probléma a háttérben. Ha egészséges a cicus, akkor pedig gondolkodj el kérlek, hogy a napodból számára mennyi figyelmet szentelsz? Van enni és innivalója, tiszta a tálja és az alomtálcája? Történt valami változás az otthonodban (benned), amit stresszként él meg? A cicáknak is vannak érzelmeik, érzéseik, de számukra sokkal nehezebb kifejezni, nekünk pedig megérteni, hogy mi és hogy van-e gond egyáltalán.

Miért csak folyó vízből hajlandó inni?

Teljesen mindegy hogy milyen itatótálba teszed és hogy milyen friss a víz, ő csakis egyedül a csapból folyó vizet várja, vagy a poharadba dugja a fejét és onnan iszik. Egyrészről a lakásban tartott cicák sok esetben egyáltalán nem tesznek különbséget a saját táljuk és a mi tányérjaink, poharaink között. Ha talál egy vízzel teli poharat, nem igazán érdekli, hogy rá van-e írva, hogy Micike, csak kap az adódó alkalmon és beleiszik. Ugyanígy történik ez szabad körülmények között is, vagy a vadonban hiszen ahol vizet talál és megszomjazik, ott iszik és nem mérlegeli, hogy az tócsa, patak, vagy a szomszéd néni csirkéknek kihelyezett itatótálja (jó, mondjuk ez az utóbbi a vadonban nem jellemző, de értitek…).

Miért lök le mindent az asztal széléről, polcról?

Tök egyszerű: mert iszonyatosan szórakoztató! Számukra ez játék, ráadásul a különböző tárgyak, különbözően esnek, különböző hangot adnak ki és különbözően törnek, ami rendkívüli módon leköti a cicák figyelmét és megmozgatja a kísérletező kedvét. Bármi, amit a mancsa ügyében talál, azt akkurátusan lepiszkálgatja, majd teljesen higgadtan utánanéz, hogy hogy esik. Ha nem szereted ezt a szokását, a törhető tárgyakat igyekezz elpakolni az útjából!

Miért ellenállhatatlan számára a doboz?

A dobozoknak delejes vonzása van a macskák számára, de ugyanilyen szívesen fészkelik bele magukat különböző kosarakba, tálakba, táskába, zacskóba, mosdókagylóba. A cicák számára a kicsi, szűk, érezhetően is körülhatárolt terület biztonságot nyújt, a lehetséges zajok és veszélyek jobban kizárhatók számára. Egy doboz ölelése meleg és megnyugtató érzést kelt benne, pont mint amikor babacicaként az anyukájával és a testvéreivel összebújt. A vemhes nősténycica is „fészket” készít magának mielőtt világra hozná a kicsinyeit, hogy azok egy védett, biztonságot nyújtó helyen lássák meg a napvilágot. Mivel ez az emlék tudattalanul is megmarad bennük, erre az alombiztonságra törekszenek akkor is, amikor a legszűkebb dobozba is megpróbálják bepréselni magukat és ott álomba szenderülnek. A dobozok ölelése örömöt okozó hormont, endorfint szabadít fel a szervezetében, így csökken a stressz és nyugalom járja át a cicatestet. Egyszerűen szükségük van rá, hogy legyen egy dobozuk, odujuk, búvóhelyük (még jobb, ha az magasan is van), hogy átélhessék ezt a ringatóan nyugtató állapotot.

Miért imádja a kábeleket?

A fél fizetésünket kábelekre és vezetékekre költhetnénk, ha hagynánk hogy Milly cicám amikor csak kedve engedi megrágcsálja azokat. Mióta rájöttünk erre a furcsa vonzódására, minden kábelt igyekszünk gondosan távol tartani tőle, de még így is megesik, hogy egy-egy elől felejtett fülhallgatót, vagy töltőt örök nyugalomba helyez (béke poraikra). A viselkedés mögött kölyökcicák esetében a játékosság és a vadászösztön áll, hiszen a kábel a rágás közben úgy mozog, mintha egy préda (farka) lenne. Mindezen túl egy olyan cselekedet, mellyel azonnali figyelmet tud kiváltani. Ha elkezdi rágni és lebukik, azonnal ott vagyunk, rájuk szólunk, ők pedig túl okosak ahhoz, hogy ne kössék össze a kettőt: ha ezt teszem, figyelnek rám.

Miért nyammogja meg a ruhádat?

Kinevez magának egy pokrócot, rongyot, vagy a ruhádra kattan rá és előszeretettel nyammog rajta, már-már zavarbaejtő módon. Egyes cicák kényszert éreznek arra, hogy nyaldossanak, szopogassanak, rágcsáljanak valamit, de miért csinálják? A szakemberek szerint a genetika is szerepet játszhat benne, de jószerivel inkább a korai elválasztás tényére vezethető vissza a viselkedés. A fiatal cicáknál nagyon erős a szopási ösztön, ami később, akár felnőtt korban is megmaradhat, ha túl hamar választották el az anyukájától. A megfigyelések alapján a keleti fajtáknál sokkal gyakrabban fordul elő a jelenség, mert náluk állítólag tovább tart a szoptatási időszak a többi macskafajtához képest, vagy legalább is tartana, ha hagynák. Míg a legtöbb macskafajtánál nem jelent gondot a 6-7 hetes korban történő elválasztás, számukra ezt az időszakot egy kicsit meg kellene toldani ahhoz, hogy jól érezzék magukat, legalább is ezt állítják a tudósok. A legtöbb cica kinövi, amelyiknél pedig megmarad, annál a gazdinak kell tudni tolerálni ezt a furcsa és néha egészen megdöbbentő szokást, mert a kis kedvenc ösztönből cselekszik, nem igazán lehet leszoktatni róla.

Kimaradt valami? Írjátok meg nekem e-mailen, vagy a Macskamenta Klub Facebook oldalán, hogy legközelebb azok is bekerüljenek egy új cikkbe!