Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

A leghatékonyabb módszerek a cicapisi szag eltüntetésére!

Megmutatjuk a leghatékonyabb tippeket, trükköket a cicapisi szag ellen! Ugye tudod, hogy ha a cicád az alom helyett a szőnyegre, bútorokra pisil és nem takarítod fel maradéktalanul, úgy egy ördögi körbe kerülsz? Segítek megoldani a problémát, nézd csak!

Az almon kívülre pisilés okait, kiváltó tényezőit és megoldásait ITT kitárgyaltuk, most egy kicsit bővebben szeretnék írni a takarítás témaköréről. A vizelet (vagy bélsár) szagát ugyanis maradéktalanul el kell tüntetni a berendezési tárgyakról, szőnyegekről, kárpitról, mindeközben pedig észben tartani, hogy a cicáknak nagyon kifinomult a szaglásuk. Attól, hogy te nem érzed, ő még lehet hogy fogja és ha érzi, bizony a dolgát is tutira oda végzi!

Adok néhány tippet, trükköt, amit a leghatékonyabbnak ítélek és amire a takarításnál érdemes alkalmazni:

  • a textíliák mosásánál használj ecetet, például az öblítővízbe adagolva. Ha a szőnyegre pisilt, akkor azon a helyen a padlót is alaposan takarítsd fel. Bevált trükk még a szájvíz (mentol miatt) és a molyirtó spray használata, ha az ecet kevés, tegyél ezekkel is egy próbát!
  • a szódabikarbóna csodaszer és gyógyszertárban nagy, 1 kg-os kiszerelésben is hozzájuthatsz! Azon túl, hogy az alomhoz keverve annak szagát is némileg semlegesíti, a szőnyeget, bútorokat is beszórhatod vele. Kicsit dörzsöld bele, hagyd állni, majd porszívózd ki.
  • semmiképpen ne használj ammónia tartalmú tisztítószert! A legerősebb háztartási tisztítószerek tartalmazzák általában ezt az összetevőt, de ebben az esetben nem a legerősebb a legjobb. Mivel a vizelet is tartalmaz ammóniát, így ezzel ez ellenkező hatást érnéd el és még inkább jelölésre ösztönöznéd a cicát (azt hiszi egy másik macska is letette nálatok a névjegyét)
  • ha olyan textilfelületre történt a pisilés, ami magába itta és mosógépbe pl. nem tehető (kanapé, ágy), akkor megoldásként a mikroorganizmusokat tartalmazó, növényekhez való tápoldatot lehet alkalmazni és beitatni a felületbe, a mikroorganizmusok pedig elvégzik a dolgukat, semlegesítik (lebontják) a pisi illatanyagait. A fenti, külföldön bevált módszer persze nem feltétlenül működőképes nálunk is, de egy próbát mindenképpen megér! A magyar piacon egy ilyen szert találtam (bővebb infóért írj nekem e-mailt), melyből egy liter kb. 1000 Ft (ami mégiscsak olcsóbb, mint egy új ágy, vagy egy új padlószőnyeg) és kb. 2000 mikroorganizmust tartalmaz. Arra kell vigyázni, hogy ezek a készítmények általában barnás színanyagokat tartalmaznak, így fehér, vagy világos felületeken az alkalmazásuk nem annyira szerencsés, illetve van egyfajta savanykás illatuk, ami viszont szerencsés esetben néhány nap alatt elpárolog (a pisiszaggal együtt).
  • szerezz be 1%-os hidrogénperoxidos oldatot, ez 1 %-os hiperoxid oldat, ez szagtalanít, fertőtlenít, és maradékanyag nélkül elbomlik. A tippet a Macskamenta Klub egyik egészségügyben dolgozó tagjától kaptuk, nagyon hálásak vagyunk ezért az információért!

Neked van még valamilyen bevált módszered? Írd meg nekem!