Macskatartás, nevelés

Harap, karmol, támad! Mi a teendő, ha agresszív a cica?

Ki ne vágyna bújós, odaadó és szeretetteljes cicára? Nem mindenki számára valósul meg ez az álomkép, mert bizony elég gyakran megesik, hogy legkedvesebb cicatársunk karmolással, harapással, vagy támadással mutatja ki felénk érzelmeit. Hogy ez mi miatt történik és mihez lehet vele kezdeni? Mutatjuk!

Ahhoz, hogy megértsük a cicák agresszióját, először ismernünk kell annak fajtáit és ennek tudatában már sokkal könnyebb lesz azt is behatárolni, hogy mi miatt lesz egy édes szőrgombócból esetenként tomboló fenevad. A viselkedéskutatók a cica agresszióját tíz típusba sorolták, azonban nekünk elég csak a leggyakoribbakat átnézni és megvizsgálni ahhoz, hogy egy egész pontos képet kapjunk.

Védekező agresszió

A sarokba szorított és ijedt cica választja a leginkább a védekező agressziót megoldásként, hogy szorult helyzetéből szabaduljon. Minden cicagazdi ismeri azt a jelenséget, amikor a cica szőre az égnek áll, a farkát üvegmosókefévé felfújja és morogva nekiugrik a másik cicának, vagy egy számára ijedtséget előidéző tárgynak. Ilyenkor nem lát más menekülő utat, csak azt, hogy nagyobbnak, félelmetesebbnek mutassa magát és ő kerekedjen felül az adott helyzetben.

Támadó agresszió

A cicák világában általában komoly jelentőséggel bír a hierarchia. Míg egyes cicákat ez jó dolgukban teljesen hidegen hagyja, másoknál olyannyira elhatalmasodik, hogy még a gazdinak is ellátják a baját (hogy tudja hol a helye), vagy a család többi cicáját terrorizálják. A macska ilyenkor egy képzeletbeli hierarchia létrán próbál előre (és minél feljebb) jutni, ehhez pedig szóbeli tárgyalókészség hiányában csak a megfélemlítést és az erőszakot tudja alkalmazni meggyőző érvként.

Átirányított agresszió

Ez az agressziófajta talán a legnehezebb, amit fülön lehet csípni, hiszen látszólag ok nélkül támad, karmol és harap a cica, elsőre semmilyen összefügést nem mutat a viselkedése semmivel. Az átirányított agresszió esetében ugyanis nem a gazdi, vagy egy másik cica a célpont, ők csak közvetetten érintettek. Az agressziót valami egészen más váltja ki a cicánál, egy olyan külső tényező, objektum, tárgy, helyzet, ami ellen nem tudja a haragját kifejezni, stresszt okoz a számára, így talál magának egy „bűnbakot”, vagy vétlen áldozatot.

Mit lehet tenni a cica agresszióval?

Mint minden, cicát érintő furcsa viselkedésnél először is irány az állatorvos, hogy kizárásra kerüljenek a különböző egészségügyi problémák, melyek ilyen módon is megnyilvánulhatnak. Ha a cica egészséges, akkor a cikkünkben leírtak alapján igyekezni kell beazonosítani az agresszió fajtáját és ha lehetőség van rá, meg kell szüntetni a kiváltó problémát.

Mivel minden cicaagresszió egyjajta stresszhelyzethez köthető, ezért a szorongást mindenképpen csökkenteni kell. Ha megfigyeled a cicád ilyenkor, biztos előbb, vagy utóbb rájössz arra is, hogy a támadás előtt milyen jeleket, üzeneteket továbbít feléd a testbeszédével, ami már arra irányul, hogy felgyülemlett benne a feszültség (izomrángás, farokmozdulatok, összehúzott szemek, morgás, vagy egyéb furcsa hangok stb.). Amikor ilyet tapasztalsz, akkor első körben igyekezz elterelni a figyelmét, pl. játékkal, helyzetváltoztatással, váratlan hanghatással. A zajkeltés akkor is megoldás, ha két cica feszül egymásnak, hiszen ezzel megzavarod, kimozdítod őket az adott helyzetből és nem engeded, hogy tovább sűrűsödjenek a viharfelhők. Nagyon figyelj rá kérlek, hogy higgadt maradj és ne emeld fel a hangod, hiszen ezzel nemhogy csökkented, mindinkább fokozod a feszültséget. A cicák ezernyi érzékeny radarral vannak felszerelkezve, villámgyorsan kiszúrják és érzik a benned zajló érzelmi változásokat és átveszik ezeknek az érzelmi hullámoknak a rezgését.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy vannak olyan esetek, amikor a fent leírt praktikák nem feltétlenül segítenek, de talán ezeknek az ismereteknek a birtokában a viselkedés feltárása könnyebbé válik. Ha még bővebben szeretnél olvasni a cicák agressziójáról, akkor ajánlom figyelmedbe az alábbi írásunkat is IDE kattintva, amiben annak járunk utána, hogy mi a helyzet akkor, ha simogatás, vagy játék közben támad a macsek és hogy tudjuk róla leszoktatni!

Ezeket a cikkeket is olvasd el a támában:

Miért harap meg a macskám? Tuti tippek a támadás megelőzésére

Segítség! A cicám simogatás és játék közben is támad!

4 macskafajta, amit egy állatorvos SOHA nem választana magának! Na de miért???