Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

5 ok, ami miatt a legtöbb macska utálja a vizet

Követnek a fürdőszobába és imádják nézni ahogy a kádban lubickolsz, de ez csak addig igaz, amíg ő nem kerül közvetlen kapcsolatba a habokkal, mert akkor aztán összecsapnak a feje felett a hullámok és foggal körömmel (a szó szoros és átvitt értelmében is) tiltakozni fog. A macskák nagy általánosságban utálják a vizet. Miért? Már írom is!

#1. Amikor a cica bundája megszívja magát vízzel, elnehezül és ez meglehetősen rossz érzés számára. Talán úgy a legkönnyebb megértened, ha átáztatsz egy jó vastag pokrócot, majd betakarózol vele. Na látod, körülbelül ugyenezt érzi a cicád is és mivel számára ez egy idegen terep, hiszen nem fürdik naponta, megijed és szabadulni akar.

#2. Ahogy például a vadászat, zsákmányszerzés ősi ösztöne működik bennük, úgy a víz utálatát is részben ezzel lehet magyarázni. A cicák ősei sivatagos, száraz területen éltek, ahol nagy felületű víztömeggel nem volt szerencséjük találkozni, ez az „ismeretlentől való félelem” pedig megmaradt a mai modern cicáknál is.

#3. Számunkra a csapvíznek se íze, se bűze, de egy cicának, akinek rendkívül kifinomult a szaglása igen megterhelő az, ha az egész bundája átvesz egy számára idegen és kellemetlen illatot (legyen az a vízben lévő klór, vagy egy macskasampon illata). Gondolj csak bele mennyi ideig tisztogatja magát egy nap, hogy megszabaduljon a bundáján lévő „idegen” szagoktól.

#4. A cica szereti az irányítása alatt tartani a dolgokat és ha valamit nem tud kontorllálni, attól frászt kap és menekülőre fogja. Önfeledten tud játszani a vízzel, belemártogatja a mancsát, de ilyenkor ő az, aki a dolgokat irányítja, hiszen bármikor ott tudja hagyni, el tud menekülni, ezzel szemben a fürdetéskor egy teljes mértékű kontrollvesztés történik, ami stresszt okoz számára (különösen ha a fenti három tényezőt is számításba vesszük).

#5. A fürdetés egyszerűen felesleges. Vannak cicák, akik kifejezetten szeretik a vizet, de ők a „ritka mint a fehér holló” táborba tartoznak. A szakemberek szerint a cicák rendkívül tiszta állatok, egy szépen ápolt és gondozott bundájú, benn tartott cica külön fürdetést egyáltalán nem igényel, így ha jót akarsz a kedvencednek nem teszed ki őt ilyen felesleges stressznek.