Egészség, gondozás,  Érdekességek

Viszlát macskaszőr-allergia, itt a hipoallergén cica!? A génmódosítás megoldja…

Sok ember allergiás a macskaszőrre, a lakosság mintegy 15 százalékát érinti valamilyen súlyossággal a betegség. Nem véletlen tehát, hogy egyre többször felmerül a hipoallergén macska ötlete, melynek megalkotására a modern géntechnológia adhat lehetőséget…

Tévhit a szőrtelen cicákról!

A macskaszőr-allergia már a nevében is félrevezet, hiszen nem a macska szőre okozza közvetlenül a szervezet reakcióját, hanem a cica nyálában lévő bizonyos fehérje. A Fel d 1 nevű fehérjét, ami a cicák legfőbb allegrénje a nyálban és a faggyúmirigyekben található és bár nem teljesen tisztázott, hogy a macska szervezetében mi is a feladata, jelenléte sok embernek bosszúségot (és allegriás reakciókat) okoz.  Teljes megoldást így a szőrtelen cicák sem jelentenek, hiszen a nyálukkal, váladékaikkal ugyanúgy érintkezhet az allergiás ember.

Megoldás a macskaszőr-allergiára

A fent említett fehérjéről úgy vélik a tudósok, hogy az a macskák számára nem létfontosságú, valószínűleg csak a macskák egymás közötti szagkommunikációjában van szerepe, így arra szeretnének kísérletet tenni, hogy kiiktassák az evolúciós sorból és létrejöhessen egy olyan macska, akinek a szervezete már nem állítja elő ezt az allergén fehérjét.

„A jelenlegi macskaszőr-allergia elleni kezelések, amelyek a tünetek elnyomására épülnek, nem a leghatékonyabbak. Az allergén semlegesítésére vagy mennyiségének csökkentésére irányuló új törekvések sem tűnnek klinikailag elegendőnek. A CRISPR technológia lehetne az első olyan kezelési mód, amely az allergént annak forrásánál szüntetné meg, s ez jelentős előrelépés volna a jelenlegi lehetőségekhez képest” – idézte a National Geographic cikke Nicole Brackett, a kutatás vezetőjének szavait.

Mi a terv a macskaszőr-allergia kezelésére?

Természetetesen a megvalósulásig még számtalan vizsgálatra lesz szükség, a kutatáson túl pedig valószínűleg a végeredmény is méregdrága lesz. A kutatók is egyetértettek abban és arra törekszenek, hogy egy teljesen új és méregdrága hipoallergén macska helyett etikusabb, praktikusabb és olcsóbb megoldást kell találniuk. A terv szerint a meglévő macskafajtákra dolgoznának ki egy hatékony kezelési eljárást, ami a fent említett fehérjét kiiktatja. A törekvéseikben egy olyan szer szerepel, melyet az állatorvos, vagy a gazdi is rendszeresen beadhat a cicájának, ezzel pedig blokkolhatja a Fel d 1előállítását irányító gének működését. Az eredmény még egyelőre várat magára…