Egyéb kategória

Így szoktasd le a macskát a bútorkaparásról 5 lépésben – Bútormentő megoldások cicagazdiknak

A cicagazdik többségét előbb vagy utóbb válaszút elé állítja az élet és dönteniük kell a szép berendezési tárgyak kontra macskakarom élesítés kérdéskörében: vagy a csini bútor marad és a macska megy, vagy beletörődünk és hagyjuk a cicát hogy a kaparófa helyett a kanapén élje ki az ösztöneit. Mivel a cicáról soha semmi pénzért nem mondanánk le, így marad a második verzió, pedig higgyétek el, számos működő tipp és trükk van, amivel bútormentési akcióba léphetünk és hatékonyan átszoktathatjuk a cicát a bútorokról a kaparófára. Kíváncsi vagy rá? Olvasd tovább!

Ötlépéses bútormentés!

  1. Értsd meg miért csinálja
  2. Teremtsd meg rá a lehetőséget
  3. Adj neki több alternatívát
  4. Alkalmazz pozitív megerősítést a jó szokás elsajátításához
  5. Légy türelmes!

Az én házam,az én váram

Ahhoz, hogy hatékony legyen a cicák bútorgyilkolásról való leszoktatása, fontos azt is megérteni a gazdiknak, hogy mi áll a viselkedés hátterében. A cica ugyanis nem a gazdi bosszantása, vagy figyelemfelkeltés miatt esik neki tíz körömmel a bútoroknak, hanem azért, mert így jelöli meg a felségterületét és helyezi el a szagmintáját, meg persze nem mellesleg karmot is élesít. A territórium megjelölésének másik módja a pisilés és ha ezt számításba vesszük, már nem is biztos hogy annyira elszörnyülködünk azon, ha szálkásra kaparja a kedvenc fotelunkat. Persze attól, hogy humorba ágyazzuk a problémát még nem oldódik meg magától és nem is lehet elbagatellizálni, hiszen a békés egymással élés feltétele az, ha valahol megtalálja az ember a kompromisszumot. Ezen vagyok most én is és néhány jól bevált bútormentő praktikával segítek Neked!

Ne hagyd magad, avagy a macskamenta és plusz egy szupertitkos összetevő!

Az alapötlet mindig a macskamenta használata, ami néhány cicánál tökéltesen működik, más cicákat meg teljesen hidegen hagy. Hogy a Te cicád melyik csoportba tartozik? Azt könnyen kiderítheted! A kaparófa elé lógass fel egy kis csokor macskamentát, vagy a szárított növényt szórd végig és dörzsöld el a kaparófa felületén. Két okból is működőképes lehet a dolog: vagy azért, mert nem tud ellenállni az illatának, vagy azért, mert mindenáron el akarja tüntetni és a saját illatanyagaival helyettesíteni. Természetesen így is előfordulhat, hogy nagyívben elkerüli, de akkor bevetheted az én saját, MacskamentaBrigi féle szupertitkos összetevőmet, ami sokszorosan hatásosabb a macskamentánál: macskagyökér! A szagától néha a gazdinak is öklendezni támad kedve, de Isten se tudja miért, a macskák megvesznek érte. Gyógynövényboltban beszerezhető, a módszer pedig ugyanaz, mint a mentánál, azzal az előnnyel hogy ha a cicánál nem válik be, te még mindig tudsz belőle stresszoldó és nyugtató teát főzni magadnak. A macska ugyan lehet hogy továbbra is kaparni fogja a bútoraidat, viszont te sokkal, de sokkal nyugodtabban veszed majd tudomásul.

Ha már illat, akkor próbálkozhatsz még azzal, hogy befújod az adott bútort a kereskedelmi forgalomban kapható távol tartó spray-vel, ráspriccelhetsz a bútorra pár csepp citrus-, vagy eukaliptuszolajjal dúsított vizet, azonban ezek hatékonysága (szerintem) elenyésző, még akkor is ha a cicák utálják ezeket a szagokat. Ki tudja, lehet hogy a Te cicádnál pont ez a módszer lesz a nyerő, próbáld ki!

Ráolvasás, türelem és klikker!

Gyakran hangoztatom a cikkeimben (is), hogy a macskák igen okos állatok és kellő kitartással és következetességgel simán megértik hogy mik az elvárásaink. Milly cicám már tökéletesen veszi az akadályokat és hallgat a NEM szóra, hiszen pontosan tudja hogy ha elhangzik, akkor az éppen aktuálisan végzett tevékenységét haladéktalanul abba kell hagynia. Fontos, hogy soha nem párosulhat a határozott kijelentés fizikális agresszióval, viszont egy olyan finom mozdulattal igen, melynek használatával megértetjük a kedvencünkkel, hogy mit szeretnénk tőle (arrébb toljuk a mancsait a bútorról), illetve ilyenkor odavisszük a kaparófához és a mancsait végig húzva rajta kaparást imitálunk. Már most szólok, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, viszont tökéletesen működik! A hatékonyságot sokszorosára tudod növelni klikker használatával. Tudod mi a klikker és hogyan kell használni a cicáknál? Hamarosan írok nektek erről egy bővebb ismeretanyagot (ha nem akarsz róla lemaradni gyere a VIP tagok közé), de addig is röviden elárulom hogy ez a klikkelő kis kütyü elsősorban a kutyák nevelésénél is idomításánál alkalmazott eszköz, ami a cicáknál is tökéletesen működik és gyakorlatilag bármit (tényleg bármit!) meg tudtok velük tanítani, ha elsajátítjátok a megfelelő lépéseket macskákra specializálva (ígérem megmutatom!). Hatékonysága a pozitív megerősítéseknek köszönhető (és persze a jó viselkedésért kapott jutalomfalatoknak), de cserébe Te is kapsz valamit ajándékként: egy igen jól nevelt cicát!

Kaparófát minden macskának! De nem mindegy, hogy milyet és mennyit!

Minden cicagazdinak nyilvánvaló, hogy a cicáknak kell kaparófa, de hogy milyen legyen és mennyi, arról viszonylag kevesebb szó esik, pedig ez igencsak fontos kérdés! Cicánként minimum két kaparófa az elvárt a lakás különböző pontjain, az pedig hogy milyen legyen a cica temperamentumától és ízlésétől nagymértékben függ, de érdemes több alternatívát is felkínálni neki. Figyeld meg a cicád viselkedését vásárlás előtt: hol szereti élesíteni a karmait? A függőlegesen, vagy vízszintesen szeret kaparni? A kanapéd, az ajtófélfa, vagy a szőnyeg a kedvenc célpontja? Ha a keményebb darabokra specializálódott és sem az ajtófélfa, sem a szék lába nincs tőle biztonságban, akkor érdemes a cédrusból készült macskabútorok közül választanod, illetve szizál kötéllel körbetekert kaparófákat választanod, ha pedig inkább a puhább bútorok, szőnyegek a kedvencei, akkor kárpitozott, anyaggal bevont kaparófák, cicaházak kategóriájában nézelődj. A kínálatban fekvő kaparófákat is találsz, illetve olyanokat, amiket szobasarkokra, kanapékra, ajtóra is fel lehet erősíteni – egyéni tűrőképességtől, lehetőségektől függően, figyelembe véve a cica szokásait. Milly, ha teljesen hóbortos időszakában van, akkor nagyon gyakran játék, futkározás közben akad rá a kanapé sarkára, vagy esik neki a fotel karfájának, így számára az egyik legtökéletesebb és legkézenfekvőbb megoldást az anyaggal, kötéllel bevont játékok jelentették, érdemes néhány ilyet is beszerezned a kaparófák mellé.

Egy macskamanikűr a minimum!

Ha karomélesítés a téma, akkor a minimum és legelső dolog mindig az, hogy a karmok megfelelő méretűek legyenek, ergo rendszeresen le legyenek vágva. Tudom, a művelet cseppet sem egyszerű, hiszen a cicák nem tartják oda maguktól a mancsukat, sőt szinte kivétel nélkül egyik sem túl közreműködő ebben a folyamatban (legalább is kezdetben), pedig egyszerűen kikerülhetetlen a szobában tartott macskáknál és a bútoraink megóvása érdekében. Bevallom nekem sem a kedvenc elfoglaltságom és Millyvel még nehezített pályán is mozgok, hiszen olyan csodálatos szőrpamacsok mellett kell lavíroznom a célszerszámmal, hogy szinte térkép kell hozzá hogy megtaláljam a levágnivaló karmocskákat. Mivel idegek és erek is futnak a karmokban, a karomvágás nem csak odafigyelést, de precizitást is igényel és persze némi szaktudást is, így ha bizonytalan vagy és időnként beremeg a kezed, vagy a cicád igazi kis fúriává változik a karomvágó látványától is, akkor bízd inkább szakemberre (vagy várd meg azt a cikkem is, amiben mindent leírok és megmutatok hozzá 😉 )

Egyéb tippek, trükkök

Sokan alkalmazzák azt a módszert, hogy időlegesen kétoldalú ragasztószalaggal, vagy alufóliával vonják be az érintett bútor felületét, mert sem a ragacsos, sem a csörgő-zörgő dolgokat nem szeretik a cicák, vagy a kaparászás közben vízzel spriccelik le a cicát. A magam részéről inkább a pozitív megerősítés és a kíméletes kaparófára szoktatás híve vagyok, de tény és való azonban, hogy ezek is jól bevált és gyakran alkalmazott módszerek, azonban hátulütőjük hogy felesleges stresszt és ijedtséget idéznek elő a cicánál, ami érzékenyebb kedvenceknél még tovább szaporíthatja a problémák tárházát.