Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Amit az idős macskák gondozásáról tudnod kell!

A macska családtag, így ha idős korba lép, akkor is megfelelő körültekintéssel szeretnénk róla gondoskodni, hogy minél boldogabb és hosszabb nyugdíjaséveket éljen meg és minél tovább szerethessük egymást. A téma sokakat érint, mégis viszonylag kevés információt találunk róla, úgyhogy most megtörjük ezt a hallgatást és a lehető legteljesebb módon igyekszünk segíteni a cicagazdiknak!


Az idős macskák igényei lassan változhatnak az évek során, többet alszanak, de mégis rengeteg játékra és stimuláló környezetre van szükségük ahhoz, hogy testüket aktívan és elméjüket lekötve tartsák. Fontos, hogy ismerjük szokásaikat és viselkedésüket. Te tudod mire van szüksége egy idős macskának?

Csaldátag. Nem is kérdés.

Idős macska nem vén macska

Egyes macskák már hét éves korukban kezdik mutatni az életkorral összefüggő fizikai jeleket, míg mások még tíz évesen is aktívak, játékosak pont, mint pár éves korukban.  Általános szabály, hogy egy macska tizenegy éves korától mondható „senior”-nak, vagyis idősnek. Tizenegy éves kor előtt számítanak „adult”, vagyis felnőtt macskának.

Ahogy a macskák kezdenek öregedni, vannak dolgok, amelyekre gondolnia kell a gazdinak, beleértve a viselkedésbeli változásokat, a táplálkozási változásokat, illetve az esetleges speciális állatorvosi kezeléseket is.

Fontos, hogy az alvó és etető helyüket tegyük akadálymentessé. Érdemes fél évente meglátogatni az állatorvost, hiszen állapotuk sokkal gyorsabban változik ebben a korban már. Ha macskánknak gyógyszerre van szüksége figyeljük az adagolásra.

Fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés is, ezzel megelőzhetjük az időskori fogvesztést. Bár sok gazdi nem is tud róla, de szinte minden három évnél idősebb macskának vannak valamilyen szintű szájhigiénés problémái, és ezek jelentős fájdalmat okozhatnak.

Finom falatok, avagy az idős cicák táplálása

A macskák étkezésére egész életükben nagyon oda kell figyelni. Idős korban ez fokozottan igaz, megfelől étkezéssel évekkel hosszabbíthatjuk meg ez együtt eltöltött időt.

A senior macskaeledelek speciálisan idős macskáknak készülnek. Segít fenntartani az egészséges szőrzetet és testi funkciókat, valamint megelőzhetjük vele az elhízást. Idős korban a nedves táp javasolt inkább, egyrészt ebben a korban már a cicák fogazata nem olyan, mint fiatal korukban és gyakran jelentkezik náluk fogvesztés, másrészt a kor előre haladtával megnövekedik a napi vízbeviteli szükségletük.

Figyelj az adagolásra és a megfelelő folyadékfogyasztásra!

Érdemes napi háromszor vagy négyszer kisebb adagokban adni nekik az ételt, mivel emésztésük lassul és kisebb adagokban könnyebb megemészteniük az ételt.  Bizony a cicák is ahogy az emberek a kor előrehaladtával feledékennyé válnak. Előfordulhat az is, hogy elfelejtik hol találják az etetőtáljukat és ha megtalálják könnyen túleszik magukat, ezért a gazdinak kell figyelnie az adagolásra.

Ne felejtsük a macskák húsevők tehát fehérjére van szükségük, a fehérje igényük idős korban még jobban megnövekszik. Pár éve még pont az ellenkezőjét lehetett olvasni, hogy idős korban csökkenteni kell a fehérjebevitelt mivel veseműködésük lassul. Viszont ez izomvesztéshez vezet, ami egy tipikus időskori macskabetegség.

Időskori macskabetegségek

Fent már összeszedtünk néhány általános időskori macskabetegséget lásd fogvesztés, izomvesztés és memória zavar. Íme még néhány amire az idős macskák fogékonyak lehetnek:

  • Vesebetegség
  • Pajzsmirigy túlműködés (Az idős macskák átlag 10%-át érintheti az állatorvosok szerint)
  • Cukorbetegség (Elhízott hím macskák estében gyakoribb)
  • Magas vérnyomás
  • Emésztőrendszeri problémák (gyulladásos bélbetegségek)
  • Allergia
  • Ízületi gyulladás
  • Rák

Alapvető fontosságú, hogy a gazdi figyelje és ismerje macskája viselkedését és rutinját, és ha bármilyen változást tapasztal azonnal keresse fel az állatorvost. Idős cickánál egyébként is fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, soha ne feledkezz meg róla!

Kicsit lassabbak. lustábbak, de ugyanúgy igénylik a szeretetet

Házi idősgondozás, avagy a nyugdíjas cicák ápolása

Az idősebb macskáknak speciális ápolási szükségleteik is lehetnek, különösen a hosszú szőrű macskáknak. Gyengéd kefével vagy fésűvel rendszeresen ápoljuk szőrzetüket. Legyen szó idős vagy fiatal macskáról, imádják a kényeztetést.

Idős macskáknál sokszor pedikűrre is szükség van a gyakori körömbenövés miatt, mivel ebben a korban kevesebbet koptatják a körmeiket. Ellenőrizzük hetente a körmök állapotát, ha nem merjük egyedül levágni kérjünk segítséget szakembertől.

A macskák koruktól függetlenül imádnak játszani. De ne csak fizikailag fárasszuk le őket, rejtsünk el jutalomfalatokat a házban és ösztönözzük, hogy találja meg őket. Ez szellemileg is frissen tartja őket.

Ahogy a macskák öregszenek, gyakran extra puha és meleg helyre van szükségük a kényelem érdekében. Imádják puha ágyneműt, párnát, takarót. Szeretik a magas kilátó pontokat a lakásban, de figyeljünk rá, hogy idős korban már nem biztos, hogy fel tudnak ugrani vagy mászni ugyanolyan magasra, mint régen. Ha így van alakítsunk ki új helyet nekik lehetőleg az ablak közelében meleg helyen, ahol egyedül lehetnek.

A macskák számára fontos a rutin és a kiszámíthatóság a jól bevált, megszokott dolgokon idős korukban se változtassunk.

Az idős macskával való foglalkozás az egyik legkifizetődőbb élmény. Továbbra is igénylik a fizikai és mentális stimulációt simogatással és játékkal egyaránt.  Az idős macskák gyakran több figyelemre vágynak, mint életük korábbi szakaszában, és ezért érdemes több időt együtt tölteni. Kiskorban a cica személyisége napról napra fejlődik, nő és felfedezi a világot. Minden nap tanul valamit és vele együtt tanulunk mi is. Az idős macskák pedig amolyan megfontolt lassú néha zsémbes, de nagyon játékos öreggé válnak, mint ahogy az emberek is.

Cikkíró: Homlok Bianka