Egyéb kategória,  Érdekességek,  Macskatartás, nevelés,  Utazás

Kávézz cicadorombolás mellett! Itt vannak a legjobb magyar macskakávézók!

Ha nem csak a macskákat, de a kávét is szereted, akkor ezeken a helyeken nyert ügyed van! Tudtad, hogy több olyan vendéglátóegység is van hazánkban, ahol a forró feketédet kortyolgatva akár cicákat is simogathatsz? Szétnéztünk a macskakávézók háza táján és most Neked is megmutatjuk mit találtunk! Nézd csak!

Honnan indultak a macskakávézók?

A legelső macskakávézó, a Cat Flower Garden (jelenleg Café & Cats 1998 néven üzemel), 1998-ban nyílt meg Tajvanon, ennek ellenére ha macskakávézóról beszélünk mindenkinek Japán jut eszébe elsőként. Csak Tokióban legalább negyven féle helyet találsz, ahol a fogyasztásod mellé cicadorombolás is jár. Sőt! Ha nagy állatbarát vagy, baglyos, nyuszis, sőt kígyós kávézókat is felfedezhetsz. Európában az első ilyen cicás hely Bécsben nyílt meg, amit a Londoni követett és utána jött Budapest is 2013-ban, azóta már itthon is több helyen találhatsz macskakávézókat.

Forrás: Unsplash

Macskakávézók itthon

Itthon talán a legismertebb a Cat Cafe Budapest, ami a belvárosában a Bazilikától néhány perc sétára található (1065 Budapest, Révay u 3.) Jelenleg tizenöt macska dorombol itt, van közöttük fajtiszta main coon és mentett házi is. A macskák többsége társalapítványuk a Macskavilág Alapítvány által került a kávézóba.

A Cat Café nem egy hagyományos kávézó, ezért a házirend szigorú. A macskákat nem szabad felemelni, etetni, vakuval fotózni vagy éppen pihenés közben zavarni.

Ha társaságra vagy szeretgetésre vágynak úgyis az asztalra fognak ülni. Emellett nagyon ügyelnek a tisztaságra és arra, hogy a macskáknak legyen privát helyük, ahova elbújhatnak, ahol nyugodtan ehetnek és pihenhetnek.

A kávézó árai talán a szokásosnál kicsit magasabbak, ami a magasabb fenntartási költségekkel magyarázható. A kávézó kínálatában találunk forró italokat, alkoholmentes üdítőket, valamint süteményeket is.

Saját kép, a budapesti Cat Cofe-ban készült

A debreceni Macskávézó 2020 szeptemberében nyitott a belvárosban (Debrecen, Ceglédi u 1). Igazán ismertté pár héttel a nyitás után -egy incidensnek és számos cikknek köszönhetően- vált. Azóta a kávézó csak nyolc éven felüli vendégeket fogad. Előzetes foglalás szükséges és egy órát tölthetünk a cicákkal. Ezt leszámítva a szabályok ugyanazok mint a többi hasonló profillal működő helynél, a macskákat tilos felvenni, etetni és alvás közben zavarni. Emellett nagy hangsúlyt fordítanak a cicák egészségére és a tisztaságra is. Az állatorvos hetente ellenőrzi a hely szőrös dorombolóit.

Jelenleg tizenegy állandó lakója van a kávézónak. Négyen menhelyről érkeztek, a Main Coonokat vásárolták, de van olyan cica is, akit családtól fogadtak örökbe. Maga a kávézó és a választék is kisebb ugyan a budapesti kávézóhoz képest, de aki a családiasabb, meghittebb és bekuckózósabb helyeket kedveli, igazi kis cicaparadicsomra lel. A kínálatban találsz finom forró italokat és süteményeket is, valamint szuper cicás ajándéktárgyakat is vásárolhatsz.

Forrás: Unsplash

Szálas teák, finom olasz kávék, otthonos hangulat és cuki cicák mindez Pécs belvárosában a Purrfect Cat Café-ban (7621 Pécs, Rákóczi út 59).

Pécs és egyben a régió első cicakávézója 2019 februárjában nyitott, három cicával. Azóta a kávézó két új lakóval bővült. Habár az itt élő cicafajták emberszeretők és kifejezetten türelmesek a túlzott zajt és a túl sok simogatást ők sem szeretik.  Hétfőtől szombatig várják a vendégeket, mert vasárnap a cicák is pihennek.

A kávézó nem túl nagy kényelmesen tíz-tizenkét ember fér el, ez adja a helynek a kellemes családias hangulatot. Dekorációban sok helyen visszaköszön a macskamotívum, macskás képek, dísztárgyak és párnák.

Meghitt hangulat finom kávék és hatalmas tea választék ez volt a Kultúrmacska Kávézó Veszprémben (8200 Veszprém, Madách Imre u. 13). hat fajta tiszta macska (két Maine coon, két brit rövidszőrű, egy bengáli és egy skót lógófülü) dorombolt a kávézóban mely 2020 szeptember végén zárt be. Sajnos ők lettek az a cicakávézó, akik nem élték túl a korlátozásokat, a cicákat örökbe fogadták, így várhatóan ez a kávézó már nem fog újra nyitni.

Az első macskakávézó Európában

Nem annyira meglepő módon az első európai macskakávézót egy japán hölgy Takako Ishimitsu nyitotta Bécsben 2012 májusában. A kávézó a Neko nevet kapta mely japánul macskát jelent.

A Cafe Neko Bécs óvárosában (Blumenstockgasse 5, 1010 Wien) található, gyönyörű környezetben. Elsőre inkább érezzük magunkat múzeumban, mint egy kávézóban, mivel a kávézóban nem szól zene és sokszor teljes a csend. Ha korábban jártál már akár a budapesti akár a debreceni kávézóban, ezekután a Neko meglepően ridegnek tűnhet.

Jelenleg öt állandó lakója van a kávézónak, mind az öt macskát a Bécsi Állatvédő Egyesülettől fogadták örökbe. A szabályokat tekintve itt is követik a megszokott elveket, kínálatukban azonban a hideg- és meleg italokon, süteményeken és szendvicseken túl japán finomságokat is fel lehet fedezni.

Forrás: Unsplash

Ha macskaimádó vagy, ne hagyd ki ezt az élményt és feltétlenül látogass meg egy cicás kávéházat! Bár a legtöbbünk otthonában mindig jár a kávé, vagy a tea mellé cicadorombolás (és sokszor cicaszőr is), egy macskakávézó mégis olyan különleges lehetőséget teremt a kikapcsolódásra, amit megéri megtapasztalni!

Cikkíró: Homlok Bianka