Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Csak a konyhapultra ne! Tuti tippek a macskamentes konyhapultért

Nem tudod, hogyan szoktasd le a macskádat a konyhapultra való ugrálásról? Tuti tippek a cikkben!

A macskák imádnak magas helyekre mászni, ugrálni, nekik az egész lakás egy hatalmas játszótér. Viszont a gazdinak már egészen kiskorban meg kell tanítania, melyek azok a helyek a lakásban melyek macskamentes övezetnek számítanak. Ilyen a konyhapult vagy az étkező asztal, hiszen elég kellemetlen tud lenni, amikor vacsora közben a vendégünk tányérjában landol a kedvencünk.

Macsakabútorok a macskamentes konyhapultért

Az, hogy a cicák imádnak, magas helyre felmászni, felugrani és onnan nézelődni, ez teljesen természetes. A macskák kíváncsiak mindig tudniuk kell mi történik a területükön, beleértve a konyhapultot és az étkezőasztalt is. A gazdinak kell megfelelő alternatívát kínálni a konyhapult helyett, például egy, vagy több macskabútor. A macskabútorokhoz általában tartozik kaparófa ez nagyon hasznos, ha nem szeretnénk, hogy kiskedvencünk a bútorainkon élesítené a körmét, illetve valami lógó apró játék, amivel lefoglalja magát, ha nem vagyunk otthon.

A másik, amit imádnak a macskák, az az úgynevezett macskapolc. Ez nem az a polc, ahova a kedvenc porcelán dísztárgyakat tesszük, ez az a hely, ahol a macskánk magasra fel tud mászni. Mivel falra szerelhető ezért helytakarékosabb megoldás, mint a macskabútor és hatalmas előnye, hogy az egész szobát, vagy konyhát belátja róla a bársonytalpú nyávogónk.

Ezeket a bútorokat érdemes ablak közelében elhelyezni. Viszont, ha nincs sok helyünk a lakásban, vehetünk nekik macska függőágyat, amit akár az ablakra vagy radiátorra is lehet rögzíteni. Sok helyet nem foglal, de annál nagyobb élmény lesz a cicánknak amikor naphosszat figyelheti a madarakat.

A lényeg, hogy biztosítsunk nekik izgalmasabb felfedezni valót a lakásban, mint a konyhapult és környéke. Hiszen minden macskának szüksége van egy helyre, ami csak az övé, ahonnan láthatja mi történik a területén.

Miért imádják ennyire a cicák a konyhapultot? A válasz nagyon egyszerű, a macskák okos állatok és hamar kifigyelik, hogy ott készülnek a finom falatok.

Az is lehet, hogy csak velünk szeretnének lenni. A figyelmünket szeretnék felhívni, hogy itt az etetés, a simogatás vagy a játék ideje.

Hogyan lehet a konyhapult újra macskamentes?

A YouTube-on számos hasznos videó találhatsz a témába, íme az egyik mely tényleg a legegyszerűbb 4 trükköt mutatja meg:

Fontos, hogy ezek a tippek is csak akkor működnek, ha első naptól tudatosan alkalmazzuk őket és nem lágyulunk el, amikor kedvencünk szépen néz ránk vagy dorombol nekünk. A macskák tanítása sokkal időigényesebb feladat, és sokkal több türelem kell hozzá, mint a kutyák esetében.

Foglaljuk össze, amit a videoban láthatunk:

Ne etessük a macskánkat a konyhapulton, illetve na adjunk neki ételt a konyhapultról hiszen hamar megtanulja honnan jönnek a finom falatok és soha nem szoktatjuk le őket a konyhapultra való felugrálásról. A jutalomfalat kiosztására sem a konyha a legmegfelelőbb hely.

Ha már a cicánk felugrott a pultra emeljük le határozottan, ne simogassuk, ne beszéljünk hozzá, ne játszunk vele csak sétáljunk el így hamar megtanulja, hogy valami olyat tett, amit nem lett volna szabad. Ne kiabáljunk rájuk, ezzel csak azt érjük el, hogy cicánk félni fog tőlünk, de legyünk határozottak és következetesek, használd nyugodtan a „nem” szócskát, mert varázserővel bír. Egyes macskák esetében a határozottság mellett a vízpermet bír csak kellő elrettentő erővel, természetesen nem nyakon borítva a cicát, csak jelzésértékkel rápermetezve, ha megkísérli a tiltott helyen való tartózkodást.

Mindezek persze semmit sem érnek, ha a konyhapulton hagyunk ételt vagy bármi olyat, ami a cicának érdekes lehet. Nekik minden érdekes, mindig mindenről tudni szeretnének, megnézni közelről, megszagolni és persze imádnak mindent tárgyat lelökni, de egy üres konyhapultra nem fognak felugrani. Ugyanez igaz az étkező asztalra is, ne hagyjuk felügyelet nélkül az ételt és ne tegyünk semmit az asztal szélére, ami érdekes lehet számukra. Látod, egy cica még arra is motivál, hogy mindig rend legyen a konyhádban!

Mit tegyünk, ha nem vagyunk otthon?

Tegyük kényelmetlenné számára a felugrást. Tegyünk oda könyveket, zacskót, buborékfóliát, alumíniumfóliát, csiszolópapírt, ragasztószalagot vagy műanyag fóliát. Egyszóval bármit, ami nem okoz kellemes élményt (és természetesen sérülést sem), ezáltal később sem akar majd a konyhapultra ugrani.

Mivel a macskáknak kiváló a szaglása (különösen, ha finom falatokról van szó), az is sokat segíthet, ha a pult illatát olyan szagokra cseréljük, amelyeket a macskák nem szeretnek, például citrusfélékre levendulára vagy borsmentára.

Sok macska számára gyakran elegendő egyetlen kellemetlen élmény az összegyűrt és pultra helyezett alumíniumfóliával, vagy elég megéreznie a citrusfélék illatát ahhoz, hogy a pultot elkerülje és ez legyen a legkevésbé kedvelt helye.

Próbáld ki a fenti trükköket! Neked melyik vált be? Vagy van valami még különlegesebb dolog a tarsolyodban, amivel sikert arattál? Oszd meg velünk is!