Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Segítség, nem dorombol a cicám! Miért?

Ha egy cica soha nem dorombol, vagy minden különösebb előjel nélkül egyik napról a másikra leáll a dorombolással, az szinte biztos hogy felzaklatja a gazdikat, és el is gondolkodtatja. Minden rendben van vele? Lehet, hogy boldogtalan, stresszes vagy beteg? Mindjárt minden kérdésre fény derül, olvasd csak!

A macskák az egész világot meghódították. A gyengéd dorombolásuk pedig határozottan segített nekik ebben! Tudtad, hogy a dorombolás nem csak kellemes zene fülünknek, de egészségügyileg is jótékony hatású?

Amerikai tudósok számos tanulmánya kimutatta, hogy a macska testének doromboló hangjai és rezgései pozitívan befolyásolják az emberi egészséget. Nyugtatják, kiegyenlítik a légzést és a pulzust, megszüntetik a stresszt és az álmatlanságot, erősítik a csontokat! Nem meglepő módon a macskák a kisállatterápia sztárjai.

Hogyan dorombolnak a macskák?

Gondolkozott már azon, hol van a macska „doromboló szerve” és hogy hogyan képzi ezt a különleges hangot? Milyen folyamatok mennek végbe a szervezetben, hogy mirrmurrozást halljunk tőle? Hogy csinálják?

A dorombolási folyamat az agyból indul ki: elektromos impulzusok keletkeznek az agykéregben. Ezután „átkerülnek” a hangszálakra és összehúzódásokat idéznek elő. A hangszálak mozognak, felváltva szűkítik és tágítják a hangrést. Azért ha különleges doromboló szervről kell beszélni, akkor találunk ilyet – ezek pedig a cica hasüregének csontjai. Amikor a hangszálak összehúzódnak, ezek a csontok vibrálni kezdenek – és ekkor halljuk a dorombolást.

Miért dorombolnak a macskák?

A cicák bizony nem csak akkor dorombolnak, ha elégedettek és boldogok. Vannak kedvencek, akik manipulatív célzattal étel és víz kérésére is alkalmazzák a csodás kis hangot, míg mások a környezetben történő változásokra (hőmérséklet, mozgás, családtag megjelenése) is hangadással reagálnak. Azonban a félelelem, vagy fájdalom is dorombolást válthat ki, így mindenképpen érdemes rá odafigyelni és a cica általános állapotával együtt értékelni azt, ha dorombolni kezd. Ha nyilvánvalóan levert, étvágytalan, bágyadt, vagy egyéb panasza van és dorombol, akkor az a gazdi számára jelzésértékű, hiszen így jelezheti azt is, hogy akkor éppen önmagát gyógyítja.

A dorombolás rezgési frekvenciája 20-150 Hz között van. Ez az adat alapján pedig joggal feltételezhető, hogy számukra a dorombolás nem csak a kommunikáció egyik formája, de egyfajta fizioterápia is. A macskák a dorombolás hatására megnyugszanak és gyógyulnak. Tudományos tény, hogy a 25-50 Hz-es dorombolás elősegíti a csontnövekedést, a 100 Hz-es pedig a lágy szövetek gyógyulását és helyreállítását. Mi sem támasztja ezt jobban alá, mint hogy az embereken végzett fizioterápiás eljárások során is 25 és 100 Hz közötti frekvenciát használnak.

Miért dorombol és dagaszt egyszerre a macska?

A macskatulajdonosok gyakran kérdezik, miért dorombol és dagaszt a macska egyszerre, például egy párnát, takarót vagy a cicamami térdét? A válasz egyszerű: ezekben a pillanatokban a macskád tökéletesen érzi magát.

A dagasztás a cicák esetében a korai kölyökkora utal. Amikor a cicák az anyatejet isszák, dorombolnak és mancsukkal masszírozzák anyjuk hasát, hogy így fokozzák a tejáramlást és a tejképződést. Sokak számára ez a forgatókönyv még felnőttkorban sem merül feledésbe, persze a macska már ilyenkor nem kér tejet, de amikor jól érzi magát, elégedett, meleg az otthona és biztonságban van, előjön ez a viselkedésminta és előszeretettel gyakorolja. Ha a cicád gyakran dorombol és dagaszt, akkor gratulálunk: nagyszerű gazdi vagy!

Miért hagyják abba egyszercsak a macskák a dorombolást?

Miért nem dorombol a cica? A kérdésre két lehetséges válasz is van: az egyik, hogy talán egyáltalán nem is tudja hogy kell dorombolni. A másik pedig mikor a dorombolós cica egyszercsak váratlanul elnémul, ami összetettebb dologra utal. Miért történhet mindez?  

Az első eset sok magyarázatot nem igényel és nem is igazán tudunk mit tenni ellene, de az is megeshet, hogy csak mi hisszük azt, hogy nem történik semmi, mert nem feltétlenül halljuk. Tudod, hogy minden macskának megvan a maga dorombolása? Egyes háziállatok traktorként brümmögik tele az egész házat, míg mások csendben teszik mindezt. Néha csak akkor érzékeled a mellkas vagy a has enyhe rezgését, ha a tenyeredet ráhelyezed. Minden macskának megvan a maga dorombolása; ez egy egyéni veleszületett tulajdonság. Egyesek hangosan dorombolnak, mások szinte hallhatatlanul és ez így van jól.

Az a dolog viszont már magyarázatot és komolyabb fejtörést igényel, ha a korábban dorombolós cica egyszercsak felhagy ezzel a szokásával. Ezt mindenképpen jelként kell értékelni, hiszen a rossz közérzet tünete is lehet, akár stressz, vagy akár egy új háziállat érkezése is okozhatja. Ilyen esetben az elsődleges dolog az állatorvossal való konzultáció és vizsgálat, hogy minden szervi, egészségügyi problémát ki tudjon zárni. Ha teljesen egészséges a cica, akkor gondold végig az életeteket és hogy történt-e valamilyen változás benne mostanában? Zavarhatja-e valami? Vagy csak olyan kis lusta, hogy már dorombolni sincs kedve?

Rá lehet venni egy macskát a dorombolásra?

A szakértők szerint az emberi fegyvertárban nem sok olyan eszköz van ami az állati dorombolást utánozhatja, illetve előcsalogathatja, ráadásul úgy, hogy azt a másik fél nem nagyon akarja. Ha azonban korábban doromboló cicus egyszercsak elnémult, néhány trükk bevetésével könnyebben előcsalogathatóak a macskadallamok.

  • Vakargasd meg a cicát az álla alatt, a füle mögött, vagy simogasd intenzívebben a hátát.
  • Beszélj folyamatosan nyugodt, harmonikus hangon a cicához, miközben simogatod, de ilyenkor ne nézz közvetlenül a szemébe.
  • Feküdj mellé, tedd rá óvatosan a kezed és nagyon gyengéden, óvatosan simogasd
  • Biztosíts neki egy új, nagyon, nagyon puha, szőrös takarót, vagy fekhelyet és ha elfogadja és ráfekszik, elalszik rajta, akkor gyengéden kezd el simogatni

Ne várj gyors és azonnal reakciót. A te feladatod most nem az, hogy azonnal dorombolásra bírd a cicád, hanem hogy türelemmel és szeretettel bánj vele és várj a pozitív eredményekre. Aztán egy szép napon (nagy valószínűséggel hirtelen és váratlanul) a macskád az öledbe ugrik majd, labdává gömbölyödik és elkezdi a legdallamosabb és legbársonyosabb dorombolását, amire csak képes. Hidd el, az eredmény nem marad el!