Macskatartás, nevelés

Tényleg éhes a macskám vagy csak mohó?

Ugye ismered Te is azt a könyörgő és éhező tekintetet, amit napjában többször is tapasztalsz, ha megközelíted a cicád tálját, vagy a konyha felé veszed az irányt? Tényleg ennyire éhesek lennének a macskák, vagy csak rendkívül falánkak és mohók? Utánajártunk!

Mindegyik cicagazdi tapasztalja az éhezés jelenségét, amikor a kedvence kaja után epekedik és már-már tíz perccel az étkezés után is az éhhalál fenyegeti. Ha még nem találkoztál ilyennel, ne is olvass tovább, ez a cikk azoknak szól, akiknek látszólag folyamatosan éhezik a macskájuk.

Menetrend szerint étel után nyávogók…

A macskák okosabbak, mint gondolnád és ha minden nap ugyanabban az időpontban eteted meg a cicád, percre pontosan tudni fogja, hogy mikor jön el a finom falatok  ideje, ezt pedig a tudtodra is fogja adni. Azt is nagyon jól tudja, hogy hol tartod az ételt és amint kinyitod a szekrényt, már a sarkadban fog állni és hangosan követeli. Ha az eledel mennyiségét a cicád életkorához, életmódjához alakítod (ez 4 ok miatt is fontos!) és minőségi eledellel eteted, akkor soha nem kell attól tartanod, hogy éhezik, még akkor sem, ha nagyon intenzív reakciókkal érkezik a táljához, vagy ha folyton kunyerál. A macskák imádnak nassolni és ezzel együtt téged manipulálni is – könyörgő nézéssel, hízelgéssel, dorombolással. Ne dőlj be neki!

A jutalomfalatok imádói…

Ha mindig ugyanazon a helyen tartod a macskád finomságait és meglátja, hogy megközelíted, tutira ott terem és könyörög az extra csemegéért. Ne hagyd magad befolyásolni és jusson eszedbe, hogy a jutalom csak szigorú szabályok szerint jár (legalább is így kellene, hogy legyen), mert az engedékenység nem csak elszemtelenedő macskához vezet, de elhízáshoz is. Természetesen, ha a cicád nagyon aktív és egész nap játszik, egy kicsit több táplálékra is szüksége lesz, így ne érezz lelkiismeretfurdalást, ha néha egy-két plusz falatot is kap, viszont ezt soha ne akkor tedd, amikor ő kéri, mert könnyen tanulnak (és nem csak a helyes, de a helytelen viselkedést is).  A csemegét mindig játékot követően, vagy tényleg jutalomként (egy helyes viselkedés megerősítésért add).

Ha nem adsz, ellopom…

Tipikus macskaviselkedés és a mohóság legfőbb megnyilvánulása az étel lopás. Ha egyszer megtette, valószínűleg szisztematikusan követi majd el újra a gaztettet, így fontos hogy gátat szabj neki. A legjobb már kicsi kortól arra szocializálni, hogy ne kapjon (és kérjen) emberi eledelt, illetve ha eszik is ilyet, akkor azt ne étkezés közben, közvetlenül az asztalról kapja. A finom falatok bűvölete nagyon erős és a rossz szokásról is nagyon nehéz később leszoktatni.

Gyorskaja…

Na persze nem olyan gyors, mint amilyet az emberek esznek, sokkal inkább olyan, amit nagyon gyorsan kell ahhoz elfogyasztani, hogy el ne tűnjön. Azoknál a macskáknál, amelyeknek versenyezniük, vagy harcolniuk kellett az élelemért, nagyobb valószínűséggel sokkal mohóbbak lesznek. Azt tanulták meg, hogy soha nem lehet tudni holnap lesz-e élelelm, így ha van, akkor abból minél többet, minél gyorsabban el kell fogyasztani, mielőtt konkurens macskák is lecsapnak rá. Ha ilyen cicát fogadtál örökbe, akkor lehet hogy te is szembesültél már ezzel a jelenséggel. Ne aggódj, egy idő után nagyon szépen beáll a rend, ha megszokja, hogy egy otthon nem csak nyugalommal és szeretettel jár együtt, de rendszeres étkezésekkel is, amikért nem kell harcolni.

A macskák napjainak nagy részét a szunyókálás, a játék és az étkezés tölti ki, az utóbbi pedig igen hangsúlyos szerepet kap, ha a cicád ébren van. Amíg a kis, szőrös dorombolód testsúlya stabil, nem hány a szokásosnál jobban, nincs hasmenése, vagy nem viselkedik furcsán, addig nincs ok aggodalomra akkor sem, ha folyton kaját kunyerál!