Egyéb kategória,  Érdekességek

Macskák és színek pro és kontra – Így (nem) látják a cicák a színeket!

Milyen színeket látnak a cicáink? A tudomány megmondja! Mi a kapcsolat a világ színei és a macskáink között? Erre pedig én válaszolok első kézből! Mert bár köztudott hogy a cicák színlátása nem a legjobb, mégis tökéletes érzékkel színesítik be a napjainkat, ugye?

Ugyanúgy látják a macskák a színeket, mint mi emberek?

A macskák nem úgy látják a színeket, mint az emberek, mégis tévhit az, hogy csak fekete-fehérben létezik a világ számukra. Az emberekhez képest a cicák retinjában sokkal kevesebb úgynevezett csap található, így a színeket rosszul érzékelik, ellenben több pálcikával rendelkeznek, így a sötétben viszont jobban látnak.

Milyen színeket látnak a macskák?

A színlátásuk egy olyan színvak emberhez hasonlítható, aki csak a két elsődleges kékből és sárgából álló színeket látja. A vörös színt egyáltalán nem érzékelik, sőt azokat a színeket sem, melyek jelentős részben tartalmaznak vöröset, mint például a barna, narancssárga, vagy rózsaszín, ezek helyett szürkét látnak.

Kárpótlás az élettől: két szupererő és egy bónusz a színek helyett!

Nem kell elkeseredni, mert a színskála teljes spektrumának érzékelése helyett kaptak két igazán különleges tulajdonságot az élettől!

1. Nem látják rendesen a színeket, de mégis tökéletes pontossággal ki tudják választani szín szerint azokat a ruhadarabokat fekhelyül, melyeken a legjobban látszanak az elhullajtott szőrszálaik! Millyike cicám fehér létére CSAK fekete és sötétkék pólókra szokott ráfeküdni!

2. Mindegy nekik milyen színű tálból kapják az ételt, mert míg a színérzékelésükben csorba esett, a hallásuk annál kifinomultabb! A legapróbb koppanásból is kiszűrik hogy érkezik a vacsora.

…és a bónusz! Színvakok, de színesebbé teszik a szürke hétköznapjainkat! Ugye ezzel Te is egyetértesz?