Érdekességek,  Hírek,  Receptek, macskaeledelek

Miért imádják a macskák a tonhalat? Meglepő, de ezt derítette ki egy friss tanulmány!

Ugye neked se egyszerű tonhalas szendvicset vacsorázni, ha a közelben van a cicád? A macskák ugyanis nem csak a hal illatáért, hanem az ízéért is megőrülnek, sokkal jobban, mint más húsféléért! Mi az oka? Egy új tanulmány is erre volt kíváncsi és meglepő választ találtak rá!

Különleges ízérzékelés

A macskáknak igen kifinomult és különleges az ízérzékük és bár az édest nem érzik, az umamit annál inkább! A tonhalszeretethez pedig ez az íz a kulcs! A cicáknak rendkívül fejlett az umami receptoruk, ebben a halfajtában pedig ez, az ötödik íznek nevezett umami dominál.

Az ötödik íz

Az édes, sós, savanyú és keserű mellett az umamit tartják számon a szakemberek ötödik ízként, amit a tudományos vizsgálat szerint a macskák sokkal inkább éreznek. Az umami íz érzékeléséhez két gén jelenléte szükséges, eddig csak az egyiket észlelték a macskáknál, de a további kutatások kimutatták a már a másodikat is. A Tas1r1 és Tas1r3 gén jelenléte okozza, hogy azokat az ételeket, melyek umami ízdominanciával rendelkeznek, a macskák sokkal jobban szeretik.

Hogy sikerült erre rájönni?

A kutatócsapat 25 macskával végzett kísérletet, melynek során két tál vizet biztosítottak a számukra, az egyiket különböző aminosavakkal és nukleotidokkal vegyítettek, hogy umamiban gazdaggá váljon, a másik pedig egy adag teljesen sima víz volt. A megfigyelés során kiderült, hogy az állatok szinte minden esetben előnyben részesítették a nagyobb molekulakoncentrációval rendelkező tálakat, ezzel pedig bebizonyosodott, hogy a cicák igenis érzékelik a különbséget és kifejezetten szeretik az ötödik ízként számon tartott umamit, ami a tonhal egyik fő ízösszetevője.