Egészség, gondozás

Mit kell tudni a vesebeteg macskák táplálásáról? – Tippek és trükkök

A vesebetegség egy gyakori probléma a macskáknál, különösen az idősebb macskákat érinti. A megfelelő táplálás és odafigyelés azonban segíthet a macskádnak megbirkózni a betegséggel, javíthat az életminőségén és hosszabb életet biztosít számára.

Mik a macska vesebetegség tünetei ?

  • sok víz ivás és kiszáradás
  • sok vizelet ürítés 
  • étvágytalanság
  • testtömegvesztés 
  • fénytelen, hulló szőrzet 
  • izom sorvadás 
  • vérszegénység
  • kedvetlenség
  • nyálkás öklendezés, hányás, hasmenés 
  • szájfekély, bűzös szájszag

Mindezek miatt cicánk fogékonyabb lehet más fertőző betegségekre is. Vesebetegség egy alattomos betegség, mivel az első komolyabb tünetek jelentkezéséig általában rejtve marad, illetve sokszor utána sem gondolunk egyből arra, hogy cicánk bizony vesebeteg lehet. Viszont ha cicánk egyre kevesebbet iszik és egyre többet ürít akkor sajnos biztosak lehetünk benne, hogy cicánk vesebeteg.

Ha a fenti tüneteket észleled mindenképp fordulj állatorvoshoz. Ha az állatorvosi vizsgálat megállapítja, hogy kedvencünk vesebeteg, intenzív infúziós terápia kezdődik, illetve az állatorvos speciális diétát javasol. Megfelelő étrenddel és rengeteg odafigyeléssel ugyanolyan hosszú életet biztosíthatunk cicánk számára mint bármely egészséges fajtársa számára.

Mit kell tartalmaznia a vesebeteg macska étrendjének?

A vesebeteg macskák étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie, és magas minőségű fehérjét, alacsony foszfortartalmú és kis mennyiségű nátriumot kell tartalmaznia.

Az alacsony foszfortartalmú ételek közé tartoznak a húskonzervek, a tojás, a sajt, a hal, a kacsa és a pulyka. Az alacsony nátriumtartalmú ételek közé tartoznak a szárított, főtt, konzervált vagy friss húsok és zöldségek.

Legnagyobb segítségünkre a kimondottan vesebeteg cicák számára készített gyógytápok lehetnek. A vesetápok biológiailag értékes fehérjét tartalmaznak, foszfortartalmuk csökkentett, gazdagok omega-3 zsírsavakban. Szerencsére rengeteg gyártó termékei közül válogathatunk, így könnyebb lesz megtalálni a cicánk fogára való ízletes falatokat. Ha azonban ezek a tápok nem segítenek, vagy kiskedvencünk nem hajlandó megenni egyiket sem, akkor a gazdinak már picit nehezebb dolga lesz. Természetesen fontos, hogy ne mi magunk kezdjünk el kísérletezgetni a tökéletes étrend megtalálásában, kérjük az állatorvos segítségét ( sőt tudtad, hogy szuper kisállat-dietetikus szakemberek is vannak?). Minden diétánál itt is fontos a mennyiségek pontos meghatározása. Az előírt gyógyszereket is pontosan kell adagolni, mert ezek képesek lassítani az állapot súlyosbodását és fontos,  hogy akkor se hagyjuk abba a gyógyszeres kezelést ha úgy látjuk cicánk állapota javul. A cica számára mindig nagy mennyiségű, friss és tiszta vizet kell biztosítani. 

Miből válogathatunk tehát, ha a gyógytápok nem váltak be:

Húsok, húsipari termékek

A húsok közül is kedvezőbb a világosabb húsok biológiai hasznosulása, viszont kerülni kell a belsőségeket

Tejtermékek

A tejtermékek közül elsősorban az, alacsonyabb sótartalmú termékek használhatóak. A félzsíros túró, a friss sajtok vagy a joghurt is jól beilleszthető a vesebeteg diétába, természetesen alkalmanként és mértékkel.

Tojás

Nyersen vagy főve is használható, azonban a sárgáját mindig el kell távolítani, mert nagy mennyiségben tartalmaz koleszterint és foszfort, amelyek egyike sem kedvező hatású a vesére.

Lisztek, gabonaipari termékek

A teljes kiőrlésű termékek, a barnarizs vagy a zabpehely egyaránt jól beilleszthetők a vesebeteg diétába

Zsírok

A vesebetegség diétájában kiemelt szerepe van az esszenciális zsírsavaknak, ezen belül is az omega-3 zsírsavaknak. Ilyen zsírsavakban gazdag a lenolaj, egyes halolajak, a repceolaj és a kenderolaj. Ha a vesebeteg kedvenc diétájának zsírkiegészítését tervezzük, elsősorba ezeket érdemes használni. Állati zsiradék viszont csak akkor használható ha a laboratóriumi vizsgálat nem mutat ki zsíranyagcsere zavart.

Rostok

Ha a kedvencünk diétájában a rostok arányát 3-7% közé állítjuk be, az már képes olyan bélflórát kialakítani, amely részben tehermentesíti a vesét a méregtelenítés feladatai alól.Nagy mennyiségű rost található a különböző zöldségfélékben, a korpákban, vagy pl. az útifű maghéjban.

A kulcs az állatorvosi kontroll és a gyógyszeres terápia mellett a szigorú diéta betartása. Csakis az állatorvossal megbeszélt táplálékkal szabad a macskát etetni, mert a speciális diéta nagyon sokat segíthet az állapot fenntartásában.Tehát kedves cicagazdi, ha cicád vesebeteg lett ne aggódj, még sok szép cicadorombolásban gazdag év vár rátok.