Egészség, gondozás

Mikor vidd el a macskádat orvoshoz?  

A cicák egyértelmű jeleket adnak nekünk, mikor van szükségük gondoskodásra. Vigyázni kell, hogy időben lépjünk, mert apróságnak tűnő tünet is jelezhet komoly bajt, főleg a fiatal, vagy idős macskáknál.

Milyen az étvágya?

Az legfontosabb és leghamarabb észrevehető jel, ha a cicának megváltozik az étvágya. Ez akár egy két napon belül észrevehető. Ha sokkal kevesebbet vagy többet eszik, mint korábban, minden előzmény nélkül. Ez utalhat rengeteg dologra, például akár férgesedésre vagy fertőzésre is. Ezek kikezelése mind nehéz és hosszú ideig tart, így érdemes hamar dokihoz fordulni.

Milyen a hangulata?

A cica kedvetlensége szintén jelzés lehet. Ha a macskánk játékkedve megváltozik, vagy napokig többet alszik, nem nagyon mozdul meg, figyelj rá jobban. Lehet, csak fáradt, de ha sokáig fennáll ez a hangulat, érdemes szakemberhez fordulni. Betegség esetén keresni fog egy olyan meleg, védett helyet, ahol nehezen férsz hozzá, ahol biztonságban érzi magát. A dorombolás ne tévesszen meg, a macskák nem csak örömükben dorombolnak, ez lehet a félelem jele is. Ezzel nyugtatják magukat. Ha elbújt, hatalmasra nőttek a pupillái és már sok ideje dorombol, feltűnően nem mozdulva, az azt jelenti egyáltalán nem érzi jól magát.

Hogy áll a tisztálkodással?

Amennyiben a kedvenced elhanyagolja magát, a tisztálkodást, kezdj el aggódni. A cicáknak nagyon fontos a higiénia. Igényesek a bundájukra, ha azonban nem tisztálkodik a megszokott módon, naponta, alaposan, akkor feltehetően probléma lapul a viselkedése mögött. Az is intő jel lehet, ha feltűnően túl sokat nyalogatja magát, szinte megállás nélkül, vagy szinte rágja, tépi a szőrét. Ha bármilyen irányban megváltozik a tisztálkodáshoz való viszonya, azt vedd jelnek!

Szájhigiénia

Érdemes a cicánk száját is vizsgálni. A macskák ínye rózsaszín, ha egészségesek. A sárga íny májproblémára, a fehér rossz keringésre utal. A kékes íny és nyelv oxigényhiány, a sötétvörös szénmonoxid mérgezés jele lehet. Az apró pöttyök véralvadási problémát jelezhetnek. A bűzös lehelet és a száraz, kemény táp visszautasítása hátterében komoly fog probléma, forl betegség húzódhat meg (de azért ezt ne tévesszük össze a válogatással vagy az elfogyasztott nedves táp szagával)

Természetesen kölyökkorában 5- 6 hetesen, vagy amikor hozzád kerül, el kell vinni a kismacskát az oltások és az általános vizsgálatok miatt állatorvoshoz és ezt követően pedig rendszeresen, évente felülvizsgálatra, valamint fél évesen ivartalanításra, ami kifejezetten ajánlott!

A legtöbb cicának az állatorvos, vagy a hordozóban utazás hatalmas stresszhelyzetet jelent, de ezt sajnos be kell vállalni, mert az egészségügyi problémák esetén az orvos tud a leginkább segíteni. Ezt nem szabad halogatni, mert a késlekedésnek komoly következményei lehetnek. Otthon, amikor már biztonságban van, készíts neki egy kényelmes menedéket, ahol gyógyulhat. Ugyanis a macskák szeretnek elbújni, mikor úgy érzik sebezhetőek, így tudod segíteni a komfort érzetét és hogy mielőbb visszanyerje az egészségét.