Hírek

Ciprus, az elhunyt macskák szigete lett… – A helyzet drámai

Hatalmas számban pusztulnak el a macskák a földközi-tengeri szigeten. A macskapopulációt a koronavírus egyik változata tizedeli, ami fertőző hashártyagyulladást (FIP) okoz a cicáknál.

A macska-koronavírus (FCov) fertőző hashártyagyulladást okoz, Cipruson pedig rengeteg macska fertőződött meg és halálozott el ebben a variánsban, mely szerencsére emberekre nem fertőző. Az ország vezetősége az embereknek szánt koronavírus oltóanyagával próbálja megállítani a terjedést és megmenteni a macskák életét. A korábban fel nem használt oltóanyagokat, most a bársonytalpú kedvenceknek biztosítják, de az állategészségügyi szolgálaton keresztül más gyógyszereket, tablettákat is biztosítanak.

A hírek eddig 300.000 macska elpusztulásáról szóltak, azonban a szövetség ezt a számot határozottan cáfolja. Szerintük mindössze tízezerre tehető az elhalálozott kedvencek száma, ennek ellenére kormányzati intézkedést hoztak az ügyben.

„A kormány a mezőgazdasági minisztérium ajánlásának megfelelően adott zöld utat a kisállatok beoltására” – írja a The Guardian.