Egészség, gondozás

Kaphatnak-e a kullancsoktól Lyme-kórt a macskák?

Azoknál a cicáknál, akik a szabadba is kijárnak, komoly gondot okoznak a kullancsok. A jó idő beálltával a veszély is fokozódik, a belterületi kerteket sem kerülik el a vérszívók és egyre több a kullancsok között a fertőzött egyed is. Vajon van okunk félteni a cicákat? Ők is megfertőződhetnek a Lyme-kórral, mint az emberek?

Megfertőzheti a Lyme-kór a macskákat?

Bár a Lyme-kórt okozó baktériumok megfertőzhetik a macskákat, a betegséget soha nem figyelték meg macskáknál laboratóriumi körülmények között. A Lyme-kór macskákban lehetséges, de viszonylag ritka, mégis bölcs dolog utánajárnia minden felelősségteljes gazdinak, hogy hogyan terjed ez a betegség a cicáknál és mik a fertőzés tünetei.

Hogyan okozzák a kullancsok a Lyme-kórt macskákban?

Egyes kullancsok a Borrelia burgdorferi néven ismert baktériumot hordozzák, amely Lyme-kórt okoz, ez főleg embereket és kutyákat érint, de akár macskákat is megfertőzhet. A kullancsok belefúródnak a macskák bőrébe és testnedveiken keresztül terjesztik a parazitát. Bizonyos kullancsok életciklusuk különböző szakaszaiban nagyobb valószínűséggel terjesztik a Lyme-kórt. A parazita a kullancs megtapadása után 24-48 órával kezdi továbbítani a betegséget a nyálon keresztül. A tünetek általában 2-5 hónappal a kullancscsípés után jelentkeznek, de a legtöbb macska egyáltalán nem is mutat tüneteket.

A Lyme-kór tünetei macskáknál

A Lyme-kór jelei macskákban ritkák, de ha a kullancscsípést követően bármelyiket tapasztalod, fontos hogy vidd el orvoshoz!

Ha a cicád Lyme-kórban szenved, a leggyakoribb tünetek a következők:

Láz

Sántítás

Fáradtság

Étvágytalanság

Nehéz légzés

A Lyme-kór súlyosabb, vesét érintő formájában szenvedő állatok a következő tüneteket mutathatják:

A végtagok túlzott duzzanata

Fogyás

Hányás

Extrém letargia

Gyakori vizelés

Hogyan diagnosztizálják a Lyme-kórt?

A Lyme-kórt elsősorban a macska anamnézisével, tüneteivel, laboratóriumi vizsgálataival, valamint más, hasonló tünetekkel járó betegségek kizárásával diagnosztizálják.

Először más betegségekre szoktak az állatorvosok gondolni, mivel a Lyme-kór ritka a macskákban és a tünetek is túl általánosak ahhoz, hogy ez a betegség merüljön fel elsőként. Egy egyszerű vérvizsgálat segítségével azonban könnyedén kiszűrhető a Lyme-kór, ha a gyanú felmerül, ha pedig az eredmény pozitív, további teszteket végeznek a betegség súlyosságának megállapítására.

Lyme-kór kezelése macskákban

Kutatások szerint a kullancs által terjesztett betegségek miatt azonnal kezelt macskáknak nagyobb esélyük van a teljes gyógyulásra, mint a később kezelt macskáknak. Állatorvosotok antibiotikumot javasolhat számotokra, amit valószínűleg hosszabb ideig szednie kell majd. A cicák már egy-két nap alatt is jobban érzik magukat, de fontos hogy az antibiotikum-kúrát végig tartsátok.

Hogyan védd meg macskáját a Lyme-kórtól?

Ha kullancsokkal fertőzött területen élsz, cicád is nagyobb veszélyben van ilyen téren. A macskáknak szánt kullancsriasztók a leghatékonyabb módjai a Lyme-kór elkerülésének és megelőzésének. Ha macskád sokat tartózkodik a szabadban, rendszeresen ellenőrizd, hogy van-e kullancsa, és a lehető leghamarabb távolítsd el, ha találsz benne, vagy rajta. A szabadban tartózkodás után mindig keféld át a bundáját.

Nincs vakcina, ami megvédené a macskákat a Lyme-kórtól, a legjobb megoldás a megelőzés. Használj kullancs- és bolha elleni szereket, állatpatikákban, állateledel kereskedésekben már számos típus közül választhatsz, amik akár egy hónapra is védelmet jelenthetnek.