Érdekességek,  GYÁSZ, VESZTESÉGFELDOLGOZÁS

Megható szertartással gyászolták a macskákat az ókori Egyiptomban

Mindannyian tudjuk macskagazdiként, hogy milyen nehéz elengednünk kedvencünket a szivárványhíd túlsó oldalára és ha mégis meg kell tenni, fájdalmunkat többféle módon igyekszünk enyhíteni. Az ókori Egyiptomban is megvoltak erre a megfelelő módszerek, ők számunkra lehet hogy egy kicsit megdöbbentő, mégis egészen megható szertartást választottak erre.

Így bontakozott ki a macskák imádata Egyiptomban

Az egyiptomiak az állatokat és közöttük a macskákat is szentként tisztelték, nem csak a mindennapi életükben, de vallási kultuszukban is fontos szerepet töltöttek be. A macskák számos helyen megjelentek a kultúrájukban, a szobroktól a sírfalakra készült festményekig bizonyították, hogy különleges tulajdonságokkal ruházták fel és szentként tisztelték őket, hitték hogy védelmezők és szerencsét hozó állatok, képükre isteneket alkottak. Nem csupán szerették őket, de megfigyelték a legapróbb részletességig a viselkedésüket, természetüket. A régészek és a szakemberek szerint a kezdetben csak kártevők és mérges kígyók távoltartására és pusztítására szelídítették meg és háziasították őket, de ahogy egyre inkább megismerték őket, úgy nőtt a népszerűségük is.

Temetkezési és gyászrituálék a macskák tiszteletére

Nem csak az emberektől búcsúztak különleges módon az egyiptomiak, elhunyt macskáik tiszteletére is bonyolult és megható rituálékat tartottak. A testüket mumifikálták és gyakran az emberekkel együtt helyezték végső nyugalomra, hogy a túlvilágon is társként csatlakozzanak hozzájuk. Amikor egy macska elhunyt, az adott háztartásban mindenki leborotválta a szemöldökét, ezzel fejezték ki tiszteletüket és rótták le kegyeletüket. Ezzel egyúttal –hitük szerint- biztosították Básztet, az otthon és a termékenység macskafejű istennőjének védelmét is, akit a szerencse bevonzására és a gonosz szellemek távoltartására gyakran hívtak. Az isteni kegy elnyeréséhez a macskák védelme és jóléte kulcsfontosságú szerepet töltött be a kultúrájukban és ez akkor is mindent felülírt, ha például kigyulladt a házuk.

“Az egyiptomiak nem vesződnek azzal, hogy megpróbálják eloltani a tüzet, hanem elhelyezkednek a ház körül, és vigyáznak a macskákra.” – írta Hérodotosz.

-via-