Egészség, gondozás

A gabonamentes macskaeledel 3 egészségügyi előnye

Olyan sokféle macskaeledel létezik, hogy nehéz lehet kitalálni, melyik lesz majd a legjobb kedvenced számára, ráadásul a macskák válogatósak is.
A gabonamentes macskaeledelek egyre népszerűbbek, és valószínűleg már te is találkoztál ezekkel a boltok polcain. Nem csak allergiás, vagy érzékeny cicák számára jelentenek alternatívát, hiszen több egészségügyi előnyük is van, melyet bármelyik macska élvezhet.
Ez a fajta macskaeledel nem tartalmaz kukoricát, búzát, árpát, rizst vagy zabot. Nézzük miért is olyan fontos ez az összetétel!

1. A gabonamentes macskaeledel kiváló azoknak, akik allergiában szenvednek

Sok macska szenved allergiától. A macskák ételallergiájára utaló jelek a következők:


A szőr túlzott nyalása, tisztítása
Gyulladt bőr
Kopasz foltok és szőhullás
Bőrön megjelenő sebek
Viszkető bőr


A macskák allergiájának az egyik legfőbb okozója a gabona, de ha a tüneteket észleled, akkor az összes többi összetevőt is meg kell vizsgálni. Milly cicám például a csirkehúsra allergiás, de teljes mértékben a gabonát sem tudtuk kizárni, így csak olyan eledelt eszik, melyben ezek közül egyik sem szerepel az összetevők között.

2.A gabonamentes eledeleknek általában magas a fehérjetartalmuk

Macskabarátaink egyértelműen húsevők, ami azt jelenti, hogy olyan táplálékot kell fogyasztaniuk, amely nagy százalékban állati fehérjét tartalmaz. Ha gondoskodunk arról, hogy macskáink magas fehérjetartalmú eledelt egyenek, ez a legjobb módja annak, hogy utánozzuk azt a természetes étrendjüket, melyet ösztönösen követnének.
Azt javasoljuk, hogy a felnőtt macskák eledele legalább 26% fehérjét tartalmazzon, a kiscicáknak pedig többet, legalább 30%-ot.
A gabonamentes macskaeledelek általában magasabb fehérjetartalmúak , mint a hagyományos változatok, de érdemes mindig ellenőrizni a címkét!

3.A gabonamentes macskaeledel általában alacsonyabb szénhidráttartalmú

A gabonák szénhidrátot tartalmaznak, így elméletileg az ilyen macskaeledelnek alacsonyabb szénhidráttartalmúnak kellene lennie. A túl sok szénhidrát a macska étrendjében elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet, legyél körültekintő a vásárlásnál!
Bár a macskák kötelezően húsevők, bizonyos szénhidrátokat meg tudnak emészteni, így kis mennyiségük az étrendjükben nem jelent problémát. A kulcsszó azonban kevés! Amellett, hogy összefüggésben áll a cukorbetegséggel és az elhízással, a felesleges szénhidrátok hasmenést vagy puffadást is okozhatnak .
Bármilyen száraz macskaeledel, még a gabonamentes is, tartalmaz bizonyos mennyiségű szénhidrátot, mivel a keményítő fontos összetevője a falatkák előállításához használt gyártási folyamatnak.
Tanulmányok kimutatták, hogy a gabonamentes macskaeledel gyakran alacsonyabb szénhidráttartalmú, mint a gabonaalapú macskaeledel, de van átfedés, ahol egyes gabonamentes ételek ugyanolyan sok, ha nem több szénhidrátot tartalmaznak, mint a gabonákkal készült ételek. Tehát ha a gabonamentes étrend melletti fő indok az, hogy a macskaeledel alacsony szénhidráttartalmú legyen, rendkívül fontos ellenőrizni a címkét!

Ne feledd, hogy a macskaeledelben található szénhidrátok édesburgonya, csicseriborsó, lencse, borsó, tápióka és burgonya formájában is megtalálhatók. Tehát ha gabonamentes macskaeledelt választasz abban a reményben, hogy az is alacsonyabb szénhidráttartalmú, mindenképpen ellenőrizd, hogy minimális mennyiségben tartalmazza-e a fenti összetevőket. A szénhidráttartalom előfordulhat hogy rostként lesz feltüntetve a címke tápanyag-összetétellel kapcsolatos információinál.
A gabonamentes macskaeledel hátrányai
Ha macskád allergiás, azt néha környezeti irritáló tényezők is okozhatják , nem csak az elfogyasztott táplálék. Éppen ezért az étrendi változtatások előtt meg kell kutatnia, hogy pontosan mi okozza a macska allergiáját, igy az ilyen jellegű táplálékra váltás nem feltétlenül segít a tünetek enyhítésében.

A gabonamentes macskaeledelek extra zsírt tartalmazhatnak , hogy pótolják azt, hogy némelyikük alacsonyabb szénhidráttartalmú. Tehát, ha gabonamentes, alacsony szénhidráttartalmú étrendre váltasz, annak reményében, hogy kordában tarthatod macskád elhízását, mindenképpen ellenőrizd a zsírtartalmat is!

A gabonamentes macskaeledelre váltás nem mindig a legjobb választás a macskád számára, ezért a fentieket is tartd szem előtt, mielőtt döntést hozol.