Egészség, gondozás

Macskák fertőző hashártyagyulladása – Cicáinkra leselkedő betegségek

Egy igen komoly macskabetegségre szeretnénk most felhívni a figyelmeteket, annál is inkább, mivel ez gyógyíthatatlan…

A macskák fertőző hashártyagyulladását Corona vírus okozza, melyet a fertőzött macskák testváladékaikkal adhatnak tovább, de sajnos a méhen keresztüli fertőzés sem ritka. A betegség gyógyíthatatlan!
Tünetek:
A betegség leggyakoribb formájában has- és/vagy mellhártyagyulladás okozta hasűri és/vagy mellűri gyulladásos folyadékfelhalmozódás okozza a tüneteket. Jellemző a vírusfertőzésben a tartós vagy vissza-visszatérő láz, levertség, étvágytalanság, vérszegénység. Hashártyagyulladás esetén jelentősen megnagyobbodott hastérfogat, fogyás, hasi fájdalom a legjellemzőbbek. Gyulladásos gócok alakulhatnak ki a belső szervekben, így okozva szeri tüneteket, gyakran hasnyálmirigy-gyulladás okoz hányásokat, de kialakulhat vese és májelégtelenség is. Mellhártyagyulladás esetén a nehézlégzés a legjellemzőbb tünet. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek, sőt szemprobléma is. Létezik száraz forma is, amikor nem találunk folyadékfelhalmozódást a testüregekben.
Kórjelzés:
A tünetek és a fizikális vizsgálat alapján sokszor kiegészítő vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózishoz. A testüregekben jellemző folyadékfelhalmozódást röntgen és hasi ultrahang vizsgálattal lehet kimutatni. A kórokozó kimutatására vérvizsgálat vagy a testűri folyadékminta alapján van lehetőség.
Megelőzés, kezelés:
Legfontosabb a megelőzés, hiszen a tüneteket mutató megbetegedett állatokat sokszor még tünetileg sem tudjuk kezelni. Szerencsére van a betegség ellen egy orrba cseppentős vakcina forgalomban, melyet minden olyan macskának javasolt beadatni, aki más macskákkal találkozhat. A kijárós macskákat emiatt is javasolt ivartalanítani, hogy kisebb legyen a fertőződés lehetősége.