Érdekességek

Érzékelnek-e a macskák „negatív energiákat”?

Az emberekhez hasonlóan a macskák is érzékelik a hozzájuk közel álló emberek energetikai változásait.
A cicád pontosan tudja, ha dühös vagy, mert akkor hangosan és idegesen beszélsz, feszült a testtarttásod, intenzíven gesztikulálsz. Nem nehéz megérteni mit érzel, ha egyértelműen erős érzelmek jeleit mutatod. De tudtad, hogy a macskád finom érzéseket is képes felvenni, például amikor nem mutatod, de belsőleg feszült vagy valami miatt?
Nincs is erre nagyobb bizonyíték annál, mint hogy hozzád bújik és dorombol, ha beteg vagy, esetleg szomorú.

Érzékelhetik a macskák a „rossz energiákat”?

A doromboló állatokról azt gondolják, hogy ösztönösen tudatában vannak a negatív energiáknak, olyannyira, hogy egyesek azt hiszik, akár semlegesíteni, is képesek azt.
Lehet, hogy a macskák nem értik a szavainkat, de nagyon intuitívak, és gyakran kiolvasják érzelmeinket.
Az évek múlásával macskád egyre jobban képes lesz elsajátítani és megérteni az arcokat, amikor olyan érzelmeket érzel, mint a boldogság, aggodalom, vagy harag.

Hogyan érzékelik a macskák az energiát?

Az orr és a szaglás révén sok érdekes információ jut el az emberekhez. A levegőben lévő, reakciót kiváltó molekulákat feromonoknak nevezzük. A kibocsátott feromonok jeleket küldhetnek a hangulatról és akár a genetikáról. Bár az emberek nem érzik a feromonok szagát, mégis minden bizonnyal azok befolyásolják a hangulatunkat. Egy tanulmány például kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik egy bizonyos típusú feromon adagot kaptak, javult a hangulat és a koncentráció.
Bár nincs végleges és minden kétséget kizáró kutatás arról, hogy az állatok képesek-e megérteni az emberi feromonokat, egyértelmű, hogy a macskák érzékelik a szervezetünk által felszabaduló hormonokat és reagálnak rájuk a viselkedésükkel.
Nagyon világos és határozott példa erre a híres Oscar nevű macska, aki egy Rhode Island-i ápoló- és rehabilitációs központban élt. Oscar 25 beteg halálát jósolta meg azzal, hogy az ágyukra feküdt, amikor eljött a halál ideje. Nem valószínű, hogy az érzelmek miatt állapította meg hogy a halál közel van, hanem a haldokló testek által kibocsátott illatanyagok és hormonok miatt .
Az erős érzelmek változást idéznek elő a hormonokban, ezáltal megváltoztatják az emberek által kibocsátott illatot is. A macskák és kutyák rendkívül érzékenyek a szagokra, ennek köszönhetően érzékelik az energiákat és a hangulatváltozásokat.

Hogyan reagálnak a macskák a különböző érzelmekre?

A macskák nemcsak negatív érzelmeket képesek érzékelni. Érzékelnek minden energiaváltozást.
Például, ha valaha is depressziósnak érezted magad, észrevehetted, hogy macskád rendkívül szeretgető, vagy kedves volt hozzád. Úgy gondolják, hogy a háziállatok érzékelik a könnyekből felszabaduló illatanyagokat is.
Amikor félsz, tested adrenalint szabadíthat fel, hogy elindítsa a felszabadulást, vagy felkészítsen a harcra. Ha interakcióba lépsz a macskáddal, miközben félsz, ő megérzi félelmed, és reagál a viselkedésedben és a pulzusodban bekövetkező finom változásokra.
A várandós gazdik macskája is reagál a változásra, a cica viselkedése megváltozik a terhesség hatására. Például ragaszkodóbbá, kíváncsibbá vagy szorongóbbá válhat. Az is megesik többször, hogy a cica már „kiszagolja” a baba jövetelét,  még mielőtt bárki is tudna a várandósságról.
Amikor egy nő teherbe esik, szervezete meghatározott hormonokat termel. Ezek a hormonális változások finoman megváltoztatják a test szagát. Bár ezeket a változásokat nem tudjuk érzékelni, a macska érzékeny szaglórendszere biztosan tudja.

Mit csinálnak a macskák, ha rossz energiát érzékelnek?

Amikor „rossz energiáról” beszélünk, nem természetfeletti érzésekre és a világ észlelésére gondolunk, hanem egyszerűen arra a sajátos és kellemetlen érzésre, amelyet minden ember bizonyos időpontokban „a levegőben érez”. Akár egy másik személy miatt, egy hely, emlékek vagy valami más miatt, biztosan mindenki tapasztalta már ezt a nyugtalanitó érzést.
Ha a macskák úgy érzik ez a negatív energia vesz körül valakit (aki nem a gazdi), nagy valószínűséggel elszöknek, vagy el akarnak bújni. Egy biztonságos hely védelmet nyújt számukra, és a macskák beépített válasza ez a túlélési mechanizmus a vadonban töltött idejük óta.
A nyávogó állatok érzékenyek a környezetükre, és a finom változások is felboríthatják a kialakított egyensúlyukat, melyekre viselkedésükkel reagálnak.