Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Így működik a macskák agya – 5 érdekes tény, ami megmagyarázza, hogyan látják és értelmezik a világot!

A házi kedvencek gondolkodásával és agyi működésével kapcsolatban számos adat és kutatás áll rendelkezésre, most öt olyan érdekes tényt írunk le nektek, amik magyarázatot adnak arra, hogy a cicáink hogyan látják és értelmezik a világot.

1. A macskák agya hasonlóan működik, mint a miénk

Ha összehasonlítanád a macskák agyát a kutyákéval, vagy az emberekével, sokkal több hasonlóságot találnál, mint különbséget. Emlősként mindannyiunknak hasonló agyi felépítése és funkciói vannak, így például hozzánk hasonlóan a macskák is érzékelik az idő múlását. Állítólag arra is képesnek, hogy megszámoljanak, vagy legalább különbséget tegyenek két vagy három pont között, ha étellel jutalmazzák őket.

2. Az evolúció alakítja a macskaagy működését

A doromboló kis társaink különlegesek abban, hogy ragadozóként és zsákmányállatként is fejlődtek az evolúció során. Míg a kutyákat és talán még az embereket is a vadászat vitte előre a fejlődési létrafokokon, a macskáknak egyúttal meg kellett tanulniuk vadászni és elrejtőzni is. Ez az oka annak, hogy a macskák nagyobb valószínűséggel félnek az új helyzetektől, vagy új emberektől, ellentétben a kutyákkal.

Úgy gondolják, hogy a kutyák háziasítása körülbelül 20 000 évvel ezelőtt kezdődött, egy 2013-as tanulmány szerint a macskák viszont csak 10 000 éve élnek együtt velünk. Egyes tanulmányok azt vallják, hogy a kedvtelésből tartott állatok csak részben háziasítottak és ha belegondolunk, talán igazat is adunk ennek a kutatásnak, hiszen az ősi ösztönök még mindig ott dolgoznak a bársonytalpú kedvenceinkben!  A vadonban a macskák napi minimum négy órát töltenek azzal, hogy táplálékot találjanak, vadásszanak. Bár az otthonunkban alutasakos eledelt és száraztápot esznek, amiért nem kell megküzdeniük, mégis imádják a zsákmányt utánzó játékokat és a vadászatot! Gondolj csak bele: a macskáink kedvenc játékai a pálcán lévő tollak, a padlón lassan húzott madzagok, vagy azok a puha játékok, amivel birkózni is lehet. Ugye, hogy ott van még az a vadászösztön a szobacicákban is?!?

3. A macskák tudják, mire gondolsz

Csak azért, mert a macskák imádják levadásszni és látszólag elpusztítani a játékaikat, még nem jelenti azt, hogy nem élvezik az emberi társaságot. A doromboló kedvenceink szívesen kapcsolódnak hozzánk, szeretnek bennünket, sőt még szeparációs szorongásuk is lehet, ha hosszabb ideig nem vagyunk a közelükben. Mivel ilyen szoros a viszony, így a macskák bizonyos mértékig képesek megfejteni érzelmeinket is, elsősorban hangunk intonációjára és testbeszédünkre koncentrálva. Szinte minden macskatulajdonos megerősítheti, hogy amikor szomorúak, vagy betegek vagyunk, a cicák különféle gesztusokat tesznek, amelyek azt jelzik, hogy tisztában vannak érzelmi állapotunkkal. Amikor betegek vagyunk és lefekszünk – a macska mellénk fekszik és dorombol. Ha szomorúak vagyunk és sírunk – odajön és bújik, hogy bátorítson minket.

4. A macskák képesek tanulni és emlékezni

Az emberekhez hasonlóan a macskák is megfigyelés útján tanulnak. Információkat gyűjthetnek egy másik macskáról, állatról vagy személyről. Körülbelül 30 másodperces  rövidtávú memóriájuk van, ami elég hosszú ahhoz, hogy levadásszanak egy bogarat, de ugyanakkor hosszú távú emlékeik is vannak, ezért emlékeznek rád, miután egy hétig nyaraltál.

„Schneirla kutatásai szerint a macskák hosszútávú térbeli emlékezete akár 16 óra után is felidézheti a látottakat, míg a kutyák agya erre csak mintegy 5 percig képes. A dolgozó memória, avagy rövidtávú memória terén azonban a kutyák nagyban felülmúlják a macskákat.” (Wikipedia.org)

5. A macskákat is ki lehet képezni

Ha edzésről, trükkökről van szó, a kutyák mindig nagy tapsot és ovációt zsebelhetnek be, pedig  a macskák is  képezhetők és nagyon ügyesek. A kulcs az, hogy megértsük, mi motiválja a cicát és erre dolgozzunk ki egy megfelelő stratégiát. Próbáld ki a klikkeredzést, ahol a cicád megtanulja, hogy a kattanó hang mellett végzett cselekedet egy finom csemegéhez vezet. Bár a módszer kitartást és türelmet igényel, de az egyik leghatékony módszer arra, hogy megtanítsd kedvencednek, hogy az otthonotokban melyik viselkedés a helyes és melyik a helytelen.