Hírek,  Receptek, macskaeledelek

Tudod mit eszik a cicád? Veszélyeztetett állatfajok maradványai a macskatápban…

Egy friss kutatás, amelynek során DNS-vizsgálattal elemeztek kutya- és macskaeledeleket egészen döbbenetes eredményt mutatott. Biztos vagy benne, hogy tudod mit tartalmaznak azok a tápok, amiket a cicáddal etetesz?

Ezt darálják a tápokba

A tanulmány szerint a vizsgált mintákban több veszélyeztetett cápafaj maradványait is megtalálták. Az Index által írt cikk szerint az elmúlt fél évszázadban 70%-kal csökkent a veszélyeztetett cápaállomány és bár nem a legkedveltebb állatokról van szó, mégis kulcsszereplői az óceáni táplálékláncnak, számuk csökkenése pedig kihatással van a tengeri ökoszisztémára.

Cápa-DNS után kutattak és találtak

A szingapúri Yale-NUS College kutatói 144 vizsgált állateledel közül 45-ben találtak cápahús jelenlétére utaló DNS-t, legtöbbször a kék cápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványaira bukkantak. Az utóbbi két cápafaj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján is szerepel sérülékeny fajként.

Erről is az emberek mohósága tehetnek

A tanulmányt készítő szakemberek szerint a cápák lehalászásának célja nem elsősorban az állatkonzervek és száraztápok előállítása miatt történik, hanem az Ázsiában igen nagy népszerűségnek örvendő cápauszony miatt. A különleges csemege miatt évente akár száz millió állat is áldozatul esik. A cápa többi „eleme” a kidobás helyett pedig ilyen módon kerül felhasználásra. A kutatók korábban emberi fogyasztásra szánt eledelekben is felfedezték a veszélyeztetett cápák DNS-eit.

Szigorúbb szabályozásra van szükség!

A kutatás konklúziója, hogy sokkal szigorúbb szabályozásokra és a termékek pontos tartalmának tényleges feltüntetésére lenne szükség ahhoz, hogy tudjuk mi is kerül pontosan a macskánk tányérjára. Azzal, ha veszélyeztetett fajokból készült eledelt vásárolunk, mi is hozzájárulunk a természetkárosító (esetenként illegális) halászathoz és a védett fajok pusztulásához, még ha csak kismértékben is. Cseppben a tenger, de cseppek nélkül nincs óceán sem…

Forrás: Greendex