Hírek

Belefullad az ország a házimacskákba – Komoly probléma a túlszaporodásuk és a felelőtlen állattartás!

Magyarország a kilencmillió macska országa. Igen, tulajdonképpen hazánk majdnem minden lakójára jut egy bársonytalpú doromboló. Az adat sokkoló… A házimacskák túlszaporodása komoly problémát jelent, a folyamat megállítására tett kísérletek pedig folyamatosan kudarcba fulladnak.

Az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár adott otthont nemrég a Természetmegőrzési Műhelynek, ahol a félév utolsó előadásában, melyet Gombkötő Péter gerince zoológiai szakreferens tartott, a macskák kapták a főszerepet.

Kép forrása: BNPI

„A házimacska mint jelentős természetvédelmi problémákat okozó faj”

Már az előadás címe is sokatmondó. Magyarországon a macskák állományát 9 millióra becsülik. Az előadó ezt az adatot a viszonyítás kedvéért a vörös róka-állománnyal hasonlított össze, ami ennek 38-szorosa. Mivel a macskák szándékos betelepítés eredményeként kerültek az élőhelyükre, így inváziós állatfajként lehet őket számon tartani. Az egészen megdöbbentő adatokból kiderül, hogy a betelepülés nagyon jól sikerült, olyannyira, hogy jelenlétük a biodiverzitásra is komoly negatív hatást gyakorol.

„A ragadozás, a versengés, a zavarás, a betegségek átvitele, a vadmacskával való hibridizáció mind-mind negatívan hat a vadon élő állatokra. A védett madarak zsákmányolásán, zavarásán kívül olyan fokozottan védett fajokat is veszélyeztet, mint az ürge, vagy a nemrég ismertetett eset: a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területen élő kaszpi haragossikló esetében is. Fontos kiemelnünk, hogy „nem beszélünk el egymás mellett” a tudatos, felelősségteljes háziállattartó emberekkel! Mindannyiunk közös érdeke, hogy a házimacskák és a kóbor állatok száma korlátozva legyen!” – közölte a szakember.

Kép forrása: Pixabay/clarissavannini860

A házimacskák szabályozatlan szaporodása és a felelőtlen állattartás okozza a legnagyobb gondot

A macskák túlszaporodása nagyon nehéz helyzetbe hozza nem csak a természetvédelmi szakembereket, de az állatmentő szervezeteket és civil állatmentőket is, akik szélmalomharcot vívnak a felelőtlen állattartókkal, a beteg, kidobott, balesetet szenvedett állatok mentésével és gyógyításával. Az állatmenhelyek telítettek, a pénzügyi források kimerültek. Mi lenne a megoldás? Sokkal magasabb (kormányzati) szinten is felismerni és komolyan venni a problémát, a lakosságot edukálni, az ivartalanításhoz támogatást nyújtani, az állatmentők és civil szervezetek munkáját megbecsülni és segíteni. Halvány reménysugarakat mindig felfedezni vélünk, de ez még mindig végtelenül kevés egy kilencmillós macskás országnak, ami hamarosan belefullad a felesleges macskaszaporulatokba…

Forrás: BNPI

Kiemelt kép forrása: The Lucky Neko on Unsplash