Érdekességek

A macskák 9 élete – pusztán csak misztikum?

„Minden macskának kilenc élete van!” tartja a mondás, azonban csak nagyon kevesen tudják, hogy mindez honnan ered és van-e, vagy volt-e valaha valamilyen valóságalapja! Utánajártunk, sőt szót ejtünk arról is, mi lesz a macskák lelkével akkor, ha elfogy a kilenc élet!

Honnan eredhet a legenda?

A macskák örök túlélők. Állítólag mindig talpra esnek, a dorombolásukkal gyógyítanak, a puszta létükkel életeket mentenek és tartalommal töltik meg sok ember szürke hétköznapjait. A hét, vagy kilenc életről szőtt legenda is valószínűleg ezeknek a csodatulajdonságoknak és a híres öngyógyító képességüknek köszönhető. Isteni mivoltuk is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezzel a különleges tulajdonsággal és a több élet lehetőségével felruházzák őket.

7 vagy 9 élete van a macskának?

A mítosz, miszerint a macskáknak több élete van világszerte köztudott, azonban arról megoszlanak a vélemények, hogy hét vagy kilenc ennek a száma. A különbözőségek kultúránként változnak, egyes spanyol régiókban a hétre esküsznek, a török és arab legendákban előfordul a hat élet meghatározás is, míg hazánkban a legjellemzőbb a kilenc élet meghatározása. Az utóbbi az egyiptomi kultúrkörből és a napistenük, Atum-Rá legendájából ered, aki állítólag többször macska képét öltötte és nyolc másik istent is szült. Miatta kezdtek el a hosszú életre asszociálni a macskák esetében és kilenc élettel ruházták fel őket (Rá isten+8 isten, akiket szült).

Az istenné válás útja

A macskák imádata és az emberrel való barátsága 3-4000 évvel ezelőtt alakult ki, azzal egyidőben, hogy az ókori Egyiptomban elkezdtek magházakat építeni. Ezeket a magházakat és tartalmukat az egerek folyton veszélyeztették, a legjobb megoldást pedig a macskák jelentették a problémára. Hálájuk és megbecsülésük jeléül kezdték őket isteníteni, ők pedig azóta sem feledkeztek meg erről a pozicíójukról és kitüntetésükről.

Az egyiptomiak macskák iránti rajongása számos érdekes legenda alapja lett. Ré, a Napisten felesége, Bastet Istennő egyenesen macska alakot öltött, így vált a termékenység és a szaporodás istennőjévé. Számos macskaszobor, festmény és papiruszrajz maradt fenn ebből az időből, mely bizonyítja a macskaimádat tényét. Az archeológiai feltárások során több macskamúmiát is találtak, hiszen haláluk után több cicát is bebalzsamoztak és ugyanolyan temetésben részesítettek, mint az embereket.

Napjaink spiritualitása

A macskák különleges képességei napjainkban is teret hódítanak, a hét élet kérdése pedig nagymértékben köthető ahhoz a (vélt, vagy valós) meggyőződéshez is, hogy számukra a túlvilággal való kapcsolatteremtés természetes dolog. Az élet és a halál közötti betekintés a macskák számára alapvetően biztosított, hiszen állítólag látják az elhunyt lelkeket és ezt akár videós bizonyítékokkal is alá lehet támasztani.  

Macskalelkek – ha elfogy a 7 élet…

Mi a helyzet akkor, ha elfogyott a hét élet és a cica örök nyugovóra tér? A spirituális tulajdonságokkal és különleges képességekkel rendelkező emberek közül többen úgy vélik, hogy bizonyos macskák lelke a halálukat követően is képes az élőkkel maradni, akkor is érzékelik az élők érzelmi és gondolati kivetüléseit és „jelenlétükkel” segíthetik őket megnyugvásra lelni az életük nehéz helyzetei során.

Ezeket a cikkeket is olvasd el!

A macskák kommunikációja és testbeszéde – Értsd meg mit próbál neked elmondani a cicád!

Minden macskának van kedvenc gazdája! Így választja ki!

Megbízik benned a cicád? 6 jel, amiből pontosan kiderül!

6 tipp, amivel erőteljes bizalmi kapcsolatot tudsz kiépíteni a cicáddal

Boldogtalan a cicád? A macska depresszió 6 jele, amire minden gazdinak figyelni kell!