Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Így készíts macskatartási költségvetést, hogy a lehető legjobb életet biztosítsd a cicádnak!

Ahhoz, hogy a macskád egészséges és boldog életet éljen, sokkal több kell, mint a szeretet, kényelem és játékidő, sokkal több tényezőt figyelembe kell venni: táplálkozás, orvosi ellátás és macskaápolás, megfelelő környezetet. Mindegyik elemnek megvannak a maga költségei, melyeket nem megfelelően kalkulálva gyorsan túlterhelhetik a gazdit. Bármilyen meglepő is, de a felelősségteljes macskatartásnál is elengedhetetlen (kellene, hogy legyen) a pénzügyi kötelezettségvállalás tervezése. Így csináld, mutatjuk!

A költségek meghatározása, költségkeret beállítása

1. Költséglista, összegzés

A költségvetéskészítés első lépése, hogy összegezd milyen macskatartással felmerülő kiadások várhatók. Ide tartozik például az ivartalanítás díja, az oltások, az élelmiszer, az alom, a játékok, ápolási eszközök és a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, de az előre nem látható betegségekhez, vagy balesetekhez kapcsolódó költségek is felmerülhetnek. Kulcsfontosságú, hogy alaposan tanulmányozd ezeket, és készíts egy átfogó listát és rendelj mellé egy körülbelüli pénzösszeget.

2. Végösszeg

A következő lépés a végösszeg kiszámítása. Miután felsoroltad az összes várható (vagy tervezhető) kiadást, add össze őket, hogy megkapd az éves végösszeget. Oszd el ezt 12-vel, hogy megkapd a havi költséget. Egyes költségek, például a védőoltások évesek, míg mások, például az élelem és az alom, ismétlődő havi kiadások, viszont nem árt, ha minden hónapban elkülönítesz egy kis pénzt ezekre is.  

3. Kiigazítás, korrekció

A költségvetés kiigazításával folytasd! Nincs kőbe vésett költségvetés. Kövesd nyomon a cicádra költött kiadást az első néhány hónapban és ha szükséges, akkor korrigáld az eredeti tervet.  Ahogy egyre több tapasztalatot szerzel, egyre könnyebb lesz és sokkal jobban átlátod, hogy milyen költségekkel kell számolnod, melyek azok, amik ingadozhatnak és melyek azok, melyeket vésztartalékként félre tudsz tenni.

Kiadások rangsorolása

Miután beállítottad a költségvetést, elengedhetetlen a kiadások rangsorolása is. Az alábbiak a legfontosabb kiadások, amikor macskád gondozásáról van szó:

1. Egészségügyi ellátás

Ne feledd, a megelőzés sokszor jóval olcsóbb, mint a kezelés, így ennek mindig előkelő helyen kell szerepelnie a rangsorban. A rendszeres ellenőrzések és oltások mellett, ne feledkezz meg a bolha-, kullancs- és féregellenes kezelésekről sem!  Ha adott hónapban nem merül fel ilyen költség, akkor tartalékold az erre szánt keretet, irány a malacpersely!

2. Táplálkozás

A minőségi macskaeledelbe való befektetés elengedhetetlen, hiszen ezzel is számos egészségügyi kockázatot csökkentesz. A macskáknak fehérjében és bizonyos tápanyagokban, például taurinban gazdag étrendre van szükségük. Míg az olcsóbb eledelekkel rövid távon pénzt takaríthatsz meg, rendszeres alkalmazásuk később egészségügyi problémákhoz vezethet, az állatorvosi ellátás pedig nagyon drága.

3. Alom

A táplálkozás mellett ugyanolyan fontos ez is, így a rangsorban inkább egymás mellett kellene szerepelniük. Mivel mindig tiszta almot kell biztosítani kedvencünknek, így havi szinten is tetemes összeget költünk erre a tételre. Próbálj ki kérlek több fajtát, mert nem biztos hogy mindig az olcsó a leggazdaságosabb, hiszen az például sokkal gyakrabban igényel teljes cserét a napi takarításon túl. Ha nagyobb kiszerelésben veszel meg egy jobb minőségű almot, amit ráadásul még sokkal ritkábban is kell cserélned, lehet hogy ugyanolyan havi összegre jössz ki, mint az olcsóbb változattal! Végezz megfigyelést és kalkulációt!

4. Stimuláció

A mentális és fizikai stimuláció kulcsfontosságú a macskák jóléte szempontjából. Ez nem feltétlenül a legdrágább játékok megvásárlását jelenti, hanem különféle interaktív játékokat, kaparófákat, macskabútorok beszerzését, amivel nem is kell havonta számolnod.

Vésztartalék

Még a legjobb tervezés mellett is előfordulhatnak vészhelyzetek. A macskád váratlanul megbetegedhet, vagy megsérülhet és ahhoz, hogy felkészülj ezekre az előre nem látható körülményekre, jó ötlet ha létrehozol egy sürgősségi alapot. Ezt az alapot különítsd el az általános költségvetéstől és rendszeresen tegyél hozzá egy-egy kisebb-nagyobb összeget. Ez a vésztartalék akár életet is menthet, ne feledd!  

Kisállat biztosítás

A költséges állatorvosi kezelés lehetősége ijesztő lehet a macskatulajdonosok számára. Ez az a helyzet, ahol a macska kisállat-biztosítás előnyös lehet, így érdemes megfontolni. A kisállat-biztosítás baleset, betegség, vagy sérülés esetén fedezheti az egészségügyi költségek jelentős részét. Egyes biztosítások a rutin ellátásra is fedezetet nyújtanak, például védőoltásokat és éves ellenőrzéseket is fedezik. Nézz szét a biztosítási piacon, a kötvény kiválasztásakor azonban vedd figyelembe az önrészt, a fedezeti százalékokat, a fedezeti korlátot és az esetleges kizárásokat is.

Költség-haszon elemzés a kisállat-biztosításokkal kapcsolatban

Ha nem vagy biztos abban, hogy a kisállat-biztosítás jót tesz-e a költségvetésednek, végezz költség-haszon elemzést és kalkulálj! Vedd figyelembe, hogy a biztosítással egy folyamatos felkészültség is jár az esetleges váratlan kiadásokat is fedezi, viszont ha nem következik be ilyen, akkor is minden hónapban fizetned kell, akár hosszú évekig.

A kisállat-biztosítás átlagos költsége havi 10 és 100 dollár között mozoghat, a fedezet szintjétől függően. Az Ön körülményeitől függően ez tehernek tűnhet, de ha olyan fajtája van, amely hajlamos egészségügyi problémákra, vagy ha a macskája a szabadban tölt időt, ahol nagyobb a balesetveszély, a biztosítás megkímélheti Önt jelentős anyagi gondoktól. Ha rendelkezel már egy olyan összeggel, melyet a váratlan események fedezésére tettél fel, akkor azt is megfontolhatod, hogy a havi biztosítási díjat inkább ennek a felduzzasztására fordítod.

Következtetés

A macska igényeinek megfelelő költségvetés kialakítása a felelős állattartás alapvető része. Ha megérted és megtervezed a macskád gondozásával kapcsolatos költségeket, biztosíthathatod, hogy egészséges, boldog életet éljen. Bár a macskatartás anyagi elkötelezettséggel is jár, egy boldog és egészséges cicatárs a jutalmad, ami minden fillért megér.