Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Hírek

Hogyan segítenek a macskák a demenciában szenvedőknek?

A kor előrehaladtával számos idős ember tapasztalja a demencia tüneteit és ezeket hallva, talán meg sem fordul a családtagok fejében, hogy egy doromboló házikedvenc milyen sokat segíthet az enyhítésükben. Mára már bizonyított tény, hogy a macskák segítenek a demens emberek tüneteinek enyhítésében, mert a velük való együttélés az egyik leghatékonyabb módja a napi struktúra és rutin kialakításának, mindemellett pedig olyan stimulációt nyújtanak, amelyekre a demenciában szenvedőknek nagy szükségük lehet. Nézd, így segítenek!

Érzékszervi stimuláció

Sok demens betegnek az érzékszervi élmény, a hallás, a tapintás és az ezekkel együtt járó kellemes élmény segít abban, hogy az állapotromlásuk lassuljon. Ha egy kedves, ragaszkodó macska van a beteg közelében, akkor ezeket biztosítani tudja a számára. A puha bunda érintése, simogatása, a cica bújása és lábhoz dörgölőzése pozitív élményt nyújt és segít a jelenben maradni a demenciában szenvedőknek. A betegeknek fontosak a közvetlen környezetükből érkező ingerek és ebbe beletartoznak a simogatást nyújtó és doromboló kiskedvencek is. Apropó dorombolás! A macskák dorombolással elért nyugtató hatását már tudományosan is kimutatták, sőt azt is hogy a cicákkal való együttélés során csökken a vérnyomás és számos betegség kockázata.

Társaság és érzelmi támogatás

A macskákkal való együttélés érzelmi támogatást és társasági érzést nyújt az idős emberek számára. Segítik az agyat a szerotonin és az oxitocin felszabadításában, ezzel kellemes érzéseket keltve. Enyhítik a stressz és az elszigeteltség érzését, melyek helyébe olyan pozitív érzések kerülnek az agyban lezajló biokémiai folyamatok hatására, melyek megnyugtatóak és javítják a hangulatot.

Kiszámíthatóság és rutin kialakítása

A szakemberek szerint a demenciában szenvedők számára az egyik legfontosabb dolog egy rutin kialakítása. Erre fokozottabban szükségük van, mert ez teszi lehetővé számukra hogy stabilabbak legyenek, jobban a jelenben maradjanak. Mindezen túl pedig egy környezetükben lévő cica és a róla való gondoskodás (a demencia előrehaladottságától és súlyosságától függően) értelmet ad az életüknek.

A macska napi rutinja nagyon egyszerű, magába foglalja az alomcserét, az étel és víz biztosítását, így egész napra biztosít könnyen követhető és megvalósítható feladatot a gazdinak. Sok cica meghatározott időpontban felébreszti a gazdit, illetve általában azonos időpontban jelzik az etetés idejét is, ez pedig segíti a beteg stabilitását, kiszámíthatóságot biztosít.

A demencia korai szakaszában különösen fontosak a fenti tényezők, melyek akár jelentősen is csökkenthetik a betegség előrehaladását és az életminőség javulását.