Egészség, gondozás

A cicabunda ápolása nem csak esztétikai és higiéniai kérdés!

Tudtad, hogy a cicák bundájának ápolása nem csak esztétikai és higiéniai kérdés? Sokkal több ennél! Felfedünk számodra egy érdekes tényt és tanácsot adunk a mindennapi szőrápoláshoz.

Különösen a szobában tartott cicáknál fontos, hogy a cicák szőrét rendszeresen ápoljuk, keféljük, fésüljük. Sokan (még a tapasztalt cicatartók között is) azt hiszik, hogy ez pusztán esztétikai és higiénai kérdés és hogy a rendszeres szőrápolással kevésbé gyötrődik majd a porszívó, amikor a szőnyeget takarítja. Tévednek.

A macskák szőrápolása összefügg a szocializációjukkal

A szőrápolás, különösen a cicák kölyökkorában a kötődés elősegítését is szolgálja és segíti a szocializációjukat. Az anyacica is folyton nyalogatja, tisztítja a kölykök bundáját, az elválasztás után pedig a gazdi veszi át (természetesen csak részben) ezt a feladatot. A cicában így kialakul(hat) a biztonságérzet és egyfajta kötődés is a gazdi felé, ami a kettőjük kapcsolatát hosszú időre megalapozza.

Tudom, most sokan felkapták a fejüket és néznek értetlenül, hiszen a sok cica kifejezetten utálja, ha a bundáját macerálja a gazdi, sőt vagy fejvesztve menekülnek már a fésű látványától is, vagy vérengző fenevaddá válnak, miközben a szépségápolás folyik.

Cicaszőrápolás és a béke szigete

A cím látszólag összeegyeztethetetlen ellentétet tartalmaz, mert a békét és a szőrápolást egy mondatban említeni sok macska esetében elképzelhetetlen, pedig higgyétek el, létezik ilyen. Ahhoz, hogy a cica szeresse és értékelje az erőfeszítéseteket, fokozatos hozzászoktatás és megfelelő eszközök kellenek. Ha a kettő közül bármelyik csorbát szenved és kellemetlenségként éli meg a cica a rögtönzött szépségperceket, a kötődést inkább antiszociális viselkedés váltja fel, amire egyik gazdi sem vágyik.

A fokozatosság elve a szőrápolásban

Különösen akkor fontos a fokozatosság, ha már nem kölyökcicáról van szó és nincs hozzászokva a fésűhöz, keféhez. Haladj lassan, figyeld a cicád viselkedését, napról napra növeld azt az időintervallumot, amit erre szántok. Ha tiltakozik, ellenkezik, engedd el és ne erőltesd, inkább próbáljátok meg másnap megint. Lassan, apránként mindkettőtök számára könnyebbek és nyugalmasabbak lesznek ezek a percek. A kép persze így idilli, de azért meg kell említeni hogy nem minden cica tud megbarátkozni a kefe gondolatával, a felnőtt, utcáról örökbefogadott, vagy bizalmatlanabb cicusok esetében sokkal nagyobb türelemre van szükség, adott esetben (ha nem hosszú szőrű cicáról van szó), akár el is lehet tekinteni a további traumatizálástól, ami további „sarokba szorított” érzést kelt a cicában.

Adott szőrhöz, adott eszközt

Rendkívül fontos a megfelelő eszközválasztás a cicák szőrápolásában, figyelembe véve a cicák adottságait is, hiszen másként kell ápolni egy hosszú szőrű perzsát és másként egy rövid szőrű házicicát. Az eszközválasztásnál nagyon fontos, hogy ne legyen túl kemény sörtéjű, vagy fokú a fésű, ne sértse, szúrja a bőrt, illetve hogy a cica méreteihez igazodjon. Kölyökmacskáknak külön eszközök is találhatóak a piacon és itt rögtön hozzá is tenném, hogy nem véletlenül. Sokkal érzékenyebbek és sérülékenyebbek, így a fiatalabb cicákhoz érdemes inkább ilyet választani. És hogy milyen típusú fésűk és kefék léteznek? Melyik cicához melyiket javasoljuk? Hamarosan egy új bejegyzésben részletesen kifejtem. Ha nem szeretnél róla lemaradni ITT tudsz a Macskamenta Klub tagja lenni és első késből értesülni a legfrissebb információinkról!