Macskafajták

Különleges cicák – A Geoffroy macska

A Geoffroy macska (Leopardus geoffroyi) nevét Étienne Geoffroy Saint-Hilaire 19. századi francia zoológusról után kapta.

Bolíviában, Brazíliában, Argentínában, Paraguayban, Uruguayban, Chile egyes részein és délen Tűzföldig található meg a magasan fekvő nyitott erdőkben és bozótosokban. Akár még 3300 méter magasságban is megtalálható.

A Geoffroy-macska fej-törzs-hossza 45-75 centiméter, farka 25-35 centiméter, testtömege 3-8 kilogramm. A bunda színe és rajzolata területenként eltérő. Az északi részen a macskák alapszíne világító okkersárga, és sok kicsi, kerek fekete folt található rajta, amelyek a déli populációkban kis rózsaformába rendeződnek; a délen az alapszín ezüstszürke. A farok töve foltos, hosszában pedig fekete gyűrűs, segíti az állat egyensúlyozását az ágakon. Erős, behúzható karmai vannak, amelyek lehetővé teszik a fára mászást és a zsákmány megragadását. A Geoffroy-macskának kiváló a látása és a hallása, áldozatának legkisebb neszét is érzékeli.

Mint a legtöbb macskafaj, ez is magányosan él. Csak éjszaka aktív. Tápláléka kisebb emlősökből és madarakból áll. A Geoffroy-macska maximum életkora körülbelül 11 év.

A nőstény Geoffroy-macskák ivarérettségüket 18 hónaposan, míg a hímek 2 évesen érik el. A párzási időszak október-március között van. A vemhességi idő 64-74 napig tart, ennek végén 1-3 utód jön a világra. Néhány hónap múlva a család feloszlik.

Nézd meg ezeket a macskafajtákat is!

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák – A karthauzi macska

Különleges cicák- A perzsa macska