Érdekességek,  Macskafajták

TOP10 legesleg, a macskák világából

Te tudod melyik a legkisebb, leghangosabb, vagy éppen a legszociálisabb macskafajta? Összeállítottunk neked egy szép kis listát, melyből megtudhatod! Íme a 10 legeslegjobb leg!


A legkisebb macskafajta

Cicák között a legkisebb a singapura, egy átlagos macska körülbelül négyszer nagyobb nála. Testalkata erős és zömök, egy kifejlett nőstény nagyjából 2 kg-ot nyom, a hímek pedig elérhetik akár a 3 kg-ot is. Szeretik az ember közelségét, nagyon játékosak, tele vannak energiával.

Singapura macska – Fotó: cats.lovetoknow.com

A legkisebb vadon élő macskafajta

…az Indiában és Ceylonon élő rozsdás macska, valamint a dél-afrikai feketelábú macska. Ezek az állatok csupán 50 cm hosszúak, testsúlyuk pedig alig haladja meg az egy kilogrammot.

Rozsdás macska – Fotó: digg.com
Feketelábú macska

A legrövidebb lábú macskafajta

A munchkin egy nem túl ismert, természetesen előforduló macskafajta, melynek szokatlanul rövid lábai vannak. Első ránézésre olyan, akár egy tacskó macska jelmezben. Energikus, extrovertált fajta, aki általában remekül kijön más macskákkal, kutyákkal és a gyerekekkel is.

Munchkin, vagy tacskómacska – Fotó: shortleggedcats.com

A legcsupaszabb macska

A legcsupaszabb cica a szfinx, amely a házimacska egy ritka fajtája. Természetes mutáció révén ráncos bőrét csupán kis pihék borítják. Bőre érzékeny, különleges bánásmódot igényel. A szfinx intelligens, ragaszkodó, különleges megjelenésű állat.

Szfinc cica – Fotó: наталья семенкова/Pexels

A legnehezebb macskafajta…

…az USA-ban kitenyésztett Ragdoll macska. Egyes kandúrok súlya a kilenc kilogrammot is elérheti.

A legrégibb macskafajta…

…valószínűleg az egyiptomi mau. A kairói utcai macskától származik, ma az USA-ban tenyésztik. Ez a macskafajta hasonlít leginkább az ókori egyiptomi táblaképeken ábrázolt állatokra.

A legélesebb hangú macskaféle…

…valószínűleg a puma. A hímet csalogató nőstény egy hosszan elnyújtott “szerelmi kiáltást” hallat, amely úgy hangzik, mint egy emberi segélykiáltás. Valószínűleg emiatt terjedt el az a hír a pumáról, hegy veszélyes ragadozó.

A legszociálisabb…

…az oroszlán. A társaságkedvelő nagymacska egyetlen csapatában ugyanis több család is együtt él, s ezekbe két-három hímoroszlán, tíz-tizenöt nőstény és kölyök tartozik. A kölyköket minden anya szoptathatja, a beteg állatokat pedig együtt védelmezik.

A legügyesebben mászó…

…a Délkelet-Ázsia trópusi erdeiben élő ködfoltos párduc. Kedvenc tartózkodási helye a fák koronája, ahol majmokra és más állatokra vadászik, melyeknek egyetlen harapással összeroppantja a torkát. A ködfoltos párduc mindezek mellett még arra is képes, hogy magas fatörzsekről fejjel lefelé lefusson. Az akrobata mutatványokban és az ágakon való egyensúlyozásban valószínűleg nagy segítséget nyújt számára 90 centiméter hosszúságot is elérő farka.

A legnagyobb kort megélt házimacska…

…minden bizonnyal a Ma nevű macska volt, aki 1923-tól 1957-ig élt Angliában, tehát 34 éves volt (ez emberi korra átszámítva 172 esztendő).