Egészség, gondozás

Macskák fertőző immunhiányos betegsége – Cicáinkra leselkedő betegségek

A macskák vírusos immunhiányos betegsége egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan megbetegedés, ezért érdemes egy kicsit bővebben is tájékozódni a gazdiknak, hogy mi az amit megelőzésként érdemes megtenniük!

A macskák vírusos immunhiányos betegségét a fertőzött macskák testváladékaikkal adják át egymásnak. A macska-aids elnevezés az emberi HIV fertőzés hasonló immunhiányos tüneteiről kapta a nevét, de a korokozó csak macskafélékre veszélyes.

Tünetek:

A vírusfertőzés magas lázat, levertséget, étvágytalanságot, fogyást okoz. Az általános védekezőkézség csökkenése miatt másodlagos fertőzések alakulnak ki, változatos tüneteket okozva. Jellemző a szájüregi fekélyes gyulladás kialakulása. Gyakori az emberi HIV fertőzéshez hasonlóan a tüdőgyulladás és bőrfertőzések kialakulása. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is.

Kórjelzés:

Vérvizsgálattal egyértelműen diagnosztizálható a betegség.

Megelőzés, kezelés:

Sajnos nincs forgalomban védőoltás a betegséggel szemben, így egyetlen amit tehetünk, hogy a kijáró és más macskákkal találkozó macskákat legalább ivartalanítjuk, hogy kisebb legyen a fertőződés esélye.

A betegség kezelésére is csak tüneti kezelést (pl. immunerősítő készítményekkel, a társfertőzések kezelésével) tudunk alkalmazni, és a fertőzött macskákat elkülönítjük társaiktól.