Érdekességek

31+1 hihetetlen tény a macskákról!

Minden macskatartó gazdi és cicáját imádó ember tudja, hogy házi kedvence bizony igen okos teremtmény és hogy számos csodálatra méltó tulajdonsággal rendelkezik. De valóban tisztában vagytok minden különlegességükkel? Garantáltan tudunk még Neked meglepetést okozni, íme!


1. Igazi álomszuszékok, a tudósok szerint életük háromnegyed részét átalusszák (mondjuk ezt mi is erősen sejtettük…)

2. A kismacskák egyhetes koruktól álmodnak, és azért alszanak olyan sokat, mert alvás közben nőnek.

3. A felnőttmacskáknál persze semmilyen hormon nem szabadul fel alvás közben, azért henyélnek egész nap, mert megtehetik. A kilencedik életévüknél csupán három évnyi ébrenléttel büszkélkedhetnek…

4. Ha éppen ébren vannak és futniuk kell, akkor azt viszont igen nagy hatékonysággal teszik. Három mérföld/órával gyorsabban futnak, mint Usain Bolt jamaikai sprinter. Rekordja 27 m/ó, a macska 49 kilométeres sebességgel képes futni rövid távon.

5. Igazi túlélők! A hiedelem szerint hét életük van és akár egy 32 méteres zuhanást is túlélhetnek (nem vagyunk rá kíváncsiak, hogy ezt vajon a tudósok honnan tudják…)

6. Testhosszuk hatszorosára képesek felugrani.

7. Képzeld! 230 csontjuk van, ezzel szemben az embereknek 206.

8. Majdnem kétszer olyan gyorsan ver a szívük, mint az embereknek.

9. A kifejlett példányoknak harminc foguk van, a kismacskáknak 26, amit elvesztenek hat hónapos korukban (hasonló az emberi tejfoghoz).

10. Extrémérzékenyek a vibrációkra: a földrengéseket 15 perccel az emberek előtt tudják észlelni.

11. Bajszukkal derítik ki, átférnek-e egy résen. Átlagosan 24 szálból áll a bajszuk. És hogy mi a helyzet a szőrszálakkal? 20155 db/négyzetcentiméter (szőrgombócok…)

12. Az ember fülének mozgatásához mindössze hat izomra van szükség és még így sem biztos hogy minden ember képes a fülét mozgatni (számomra például ez egy lehetetlen küldetés. A macskáknak ezzel szemben húsz izom áll rendelkezésre ehhez a művelethez…

13. Füleiket 180 fokban képesek mozgatni, akár külön-külön is. De hiába szólsz nekik, csak az alutasakos hangjára ugranak.

14. A hallásuk a legerősebb, 64 kHz-es hangokat is meghallanak, míg az emberek csak 20 kHz-et tudnak észlelni.

15. Érzékelik az ultrahangot, így elvileg képesek hallani a delfineket.

16. A macskáknak különleges légzéskontrolljuk van, ami során a levegőt szimatolva, ízlelnek, érzékelnek. Amikor grimaszolnak általában egy ilyen „ízlelés” zajlik.

17. Az orruk annyira egyedi, mint az emberi ujjlenyomat.

18. De nem látnak az orruk alá. Ezért van az, hogy sokszor nem veszik észre a kaját, amit épp eléjük toltál.

19. A felnőtt macskák a nyávogásukkal kommunikálnak az emberrel és a hangjukkal tökéletesen manipulálni is tudják. Ha kaját akarnak, imitálhatnak akár egy csecsemőt is, ami belőlünk, emberekből különleges, tudat alatti ösztönt is kivált, a gondoskodás ösztönét…

20. Minél többet beszélsz a macskádhoz, annál gyakrabban fog felelni neked.

21. Több mint száz különböző hangot képesek kibocsátani, ezzel szemben a kutyák mindössze tízet.

22. A kutyákhoz viszonyítva sokkal jobb és nagyobb kapacitású a hosszú távú memóriájuk, így hosszabb időszakokra, régebbi emlékekre is képesek visszaemlékezni

23. A lány cicák általában jobb-, míg a kandúrok többségében „balkezesek”, azaz például a vadászat, játék során a dominánsabb mancsukat használják többször.

24. Érdekes, hogy a macskák között is gyakori a laktózérzékenység, ami különleges táplálást igényel.

25. A macskák meg tudják inni a tengervizet, a veséjük ugyanis kiszűri a sót.

26. De nem érzik az édes ízeket – sosem tudják meg, milyen finom egy muffin!

27. A macskák agya kb. 90%-ban hasonlít az emberéhez és közel azonos szegmense irányítja az érzelmeket a cicák és az emberek esetében.

28. Ezerszer több adatot képesek tárolni, mint egy iPad, úgyhogy vigyázz mit teszel vele! Megjegyzi, tárolja!

29. Ha nem kaparják el az ürülékük, tudatják veled, hogy nem félnek tőled.

30. Az emberek általában azt hiszik, hogy a dörgölődzés a szeretet jele, holott a macskák a legtöbbször azért teszik ezt, hogy megjelöljék a területüket. Igen. Te is az Ő területéhez tartozol (és örülj, ha megengedni, hogy maradj)

31. Azért mosdanak, hogy eltüntessék magukról az illatokat. Igen, a Te illatod is néha zavaró lehet számukra, hát megszabadulnak tőle…

+1 Mikor döglött állatot, vadászzsákmányt hoznak neked, azt akarják mondani: “nesze, te szerencsétlen, pocsék vadász vagy”, továbbá „szeretlek, éhen ne halj nekem”!

Mit szólsz, milyen csodalényekkel osztjuk meg otthonunkat!?!