Macskatartás, nevelés

Ezekre figyelj, ha egyedül hagyod otthon a macskád – 5 tipp elfoglalt macskagazdiknak

Egy macska ideális társ az elfoglalt embereknek, úgy tartják, azonban ez csak részigazság. Bár hosszabb időre is egyedül hagyható, de nagyon fontos a macska számára is a törődés és a gondoskodás. Mennyi időre hagyhatod egyedül és mit biztosíts számára? Ezt a témát járjuk körbe a cikkünkben és adunk 5 tippet is, amit feltétlenül tarts be!

Mennyi időre maradhat egyedül a macska?

A kérdésre a választ több szemszögből is vizsgálni kell, hiszen az időtartam függ a macska életkorától, a környezettől és a körülményektől is.

Az egészen kicsi cicákat, különösen akkor ha újak a családban, akkor csak minimális időre lehet egyedül hagyni, az első nyolc hétben törekedni kell rá, hogy ha lehet mindössze egy-egy óra legyen ez az időszak. Amikor már elmúlt négy hónapos, felfedezte és megismerte a környezetét az egyedül töltött idő négy és nyolc óra között is lehet, majd fél éves kora után már gond nélkül elviseli majd azt is, ha nyolc órás munkaidő alatt magára hagyod. A felnőtt macskák egy-két napra is magukra hagyhatók, de ez idő alatt azonban ugyanúgy fontos gondoskodni a szükségleteikről.

Jön már az a pizzafutár? Éhen halok!

Ha egyedül hagyod a macskát, ezekre figyelj!

Amennyiben egyedül hagyod a cicát az otthonodban, akkor mindenképpen gondoskodnod kell a szükségleteiről, hiszen házi kedvenc révén ő ezt nem tudja megtenni. Mire figyelj oda? Az alábbi 5 dologra mindenképp!

1. Biztosíts élelmet és vizet számára

Ha egész nap távol vagy, akkor fontos, hogy mindig legyen a cicád számára elegendő friss, tiszta víz és élelem. Falánk cicák esetében jó szolgálatot tehet egy automata etető,illetve egy vízszűrővel ellátott itatókút használata is okos beruházás lehet.

2.Tartsd tisztán az almot

Mielőtt magára hagyod a cicát, vagy munkába indulsz, mindig takarítsd ki az almot, vagy ha úgy érzed hogy még ez is kevés lehet a számára, akkor legyen plusz egy alomdobozt a kedvencednek. Az állatorvosok állaspontja az, hogy minden otthonodban lakó macskára plusz egy alomdobozt érdemes kirakni, így ha egy cicád van, akkor kettőt biztosíts számára.

Ha nem vagy itthon, a főnök én vagyok! Mondjuk akkor is, ha itthon vagy…

3. Szabad út, macskaajtó

A cicák szeretik az egész lakást, házat birtokba venni, ha nem vagy otthon szinte biztos hogy végig próbálják az összes potenciális fekhelyet (és igen, tuti, hogy az elméletbe tiltott helyeken is megfordulnak és a gyakorlatban birtokba veszik). Ezért aztán ha lehet, ne felejts csukva egyetlen ajtót sem előtte és ne zárj el tőle helyiségeket (kivétel nyilván, ha tiltott zónának számítanak és mindenképpen meg akarod óvni a macskádtól). Ha kijárós cicáról van szó, akkor egy macskaajtó beépítése mindenképpen megfontolandó.

4. Juhééé, játék!

Az aktív, felnőtt macskáknak szükségük van a szórakozásra és a játékra. Bár a nap nagy részét átalusszák, azért mindenképpen fontos hogy elérhető legyen számára olyan eszköz, játék, amivel lefoglalhatja magát ha úgy érzi, hogy egy kis ingerre vágyik. Ha teheted, akkor ezeket a játékokat cseréld ki időnként, váltogasd, hogy ne unja meg olyan hamar. A macskamentás játék például jolly joker, ne hagy ki a repertoárból! Ugye azt meg sem kell említenem, hogy kaparófa legyen! Persze, nem kizárt hogy így is szétszedi a kanapé sarkát, amíg egyedül van, de legalább kap hozzá egy opciót, hátha jobban tetszik neki mégis egy macskabútor!

Asztal. Tudom, hogy nem szabad. De lesz@rom…

5. Távirányítómentes területet és biztonságot a macskának!

A macskabiztos otthon egyébként is alapvető, ha van egy szőrös, négylábú családtag a házban, ha pedig egyedül van hagyva több órára, akkor ez kiemelt szükséglet! Ha unatkozik, akkor különösen nagy veszélyben vannak a törékeny dolgok, növények, bútorok, hiszen ezekkel próbálja az ingerszegény környezetet kompenzálni, ráadásul a bársonytalpú kedvenceink még kíváncsiak is! Ne legyen semmi olyan elől, amit nem szeretnéd, hogy tönkretegyen (nyilván a bútorokkal és a függönyökkel kompromisszumkésznek kell lenned), illetve ügyelj például a tűzhelyekre és távirányítókra is. Az előbbit simán be tudja indítani, ha ráül, de hallottunk már olyat is, hogy a hazatérő gazdit bulihangulat fogadta, mert a cicának sikerült elindítania a házimozi rendszert. Minden, aminek távirányítója van, vagy egy gombnyomással elindítható, azt inkább tedd el, mert ahol macska van, ott akad mókás és megdöbbentő szituáció is bőven!