Érdekességek

Vörös macskák – Az igazság a szín mögött

A vörös macskák igen különlegesek és nem csak azért, mert számos érdekességet tartanak számon velük, illetve a személyiségükkel kapcsolatban, hanem azért is mert a csodás, feltünő színük kiemeli őket a többi macska sorából.

Mi miatt vörös, a vörös macskák bundája?

Meglepő lehet talán sok gazdi számára, de  a szőrszín mögött bonyolult genetika áll. Ha vörös macskákról van szó, akkor az ő színükért például egy speciális gén a felelős, ami azt is befolyásolja, hogy a bunda milyen árnyalatú lesz.  Ez a gén felelős a phaeomelanin (vörös pigment) termeléséért, ez a pigment pedig annyira domináns, hogy az összes többi színt a háttérbe utasítja.

Minden vörös macska cirmos?

Igen! Még ha első pillantásra nem is tűnnek círmosnak, közelebbről megvizsgálva szinte biztos hogy felfedezel majd foltokat, örvényeket vagy csíkokat a bundájukon. A különböző „círmoknak” külön-külön elnevezésük is van. Vannak a klasszikus, a makréla, az apró szórt pettyes és a foltos cirmos változatok.

Szeretnéd azt is tudni, hogy valóban minden vörös macska kandúr-e? Akkor EZT a cikket se hagyd ki, vagy nézd meg ezt a 7 vörös macskafajtát!