Egészség, gondozás

Ivartalanítás? Műtét? Készülj fel rá, számos szövődményt megelőzhetsz!

Ugye nem mondok újdonságot azzal, hogy a szerető gazdik többsége stresszként éli meg, ha a kedvence ivartalanítás, vagy műtét előtt áll? Készüljetek fel rá, mert minél magabiztosabban kezelitek ezt a nehéz időszakot, annál könnyebb lesz a cica felépülése. Összegyűjtöttem egy csokorba a legfontosabb információkat, amit feltétlenül tudnod kell, nézd csak!

A bizonytalanság és az esetleges komplikációktól való félelem, rányomja a bélyegét a cica hangulatára is, hiszen érzi és átveszi a te rezgéseidet, azonban ha felkészülten várjátok a műtét időpontját, sokkal könnyebben át tudjátok majd vészelni. Pontosan tudom miről beszélek, hiszen Milly cicám a napokban esett át az ivartalanításon. Előtte információgyűjtéssel oldottam az idegességem, utána pedig ezek birtokában már sokkal magabiztosabban kezeltem a helyzetet.

Teendők a műtét, vagy ivartalanítás előtt

Nem árulok zsákbamacskát és az állatorvosok sem szokták elhallgatni azt az információt, hogy minden egyes beavatkozás jár némi kockázattal. Tudom, hogy ettől nem nyugszol meg (én sem tudtam), viszont ha minden utasítást és tanácsot betartasz, minimálisra csökkentheted ezt a rizikót.

Már az időpontkérésnél tájékozódj az állatorvostól, vagy nézd meg IDE kattintva, hogy melyik rendelők azok, ahol tudnak nektek műtét utáni cicaruhát biztosítani, vagy hogy melyik állatpatikák azok, ahol beszerezheted. Nem is gondolnád, hogy ez mennyire fontos dolog! A műtét, vagy az ivartalanítása után nem csak a kiskedvenc komfortérzetét és a stresszmentes felépülését segíti, de megóvja a műtéti heget is. A macskák ösztönösen tisztogatni kezdik magukat, így veszélybe sodorják a friss műtéti rész és a varrat épségét, illetve gondosan lenyalják magukról a fertőtlenítőszert is, ami az emésztőrendszerbe jutva további egészségügyi kockázattal (pl. hányással) jár. Kinek hiányzik ez még pluszban ilyenkor? Mivel sok évvel ezelőtt az akkori tudatlanságom miatt beleestem ebbe a hibába és nagyon megszenvedtünk vele, így azóta gondosan ügyelek a cicaruha kérdéskörre is. Milly esetében a MedicVet műtét utáni cicaruháit javasolta az állatorvosunk, természetesen megfogadtuk a tanácsát és kiválasztottuk neki a tökéletes méretet. Ha bizonytalan vagy a méretválasztással kapcsolatban, IDE kattintva Te is tudsz tájékozódni, készülj fel erre is előre!

Milly és a cicaruhája műtét előtt

Közel egy év kísérletezés előzte meg a MedicVet műtét utáni ruha piacra kerülését. Kiemelt figyelmet szenteltünk a megfelelő szabásra és méretválasztékra, hogy a biztos sebvédelem mellett kényelmes is legyen a cicáknak. Egy házilag varrott ruha nagy valószínűséggel: csúszkálni fog az állaton, ami könnyen kidörzsölheti a friss heget, ki is bújhat belőle és mire észreveszik a gazdik a baj már meg is történt, továbbá nem biztos, hogy az ürítés helyét helyesen találják el a ruha szabásánál, vagy nem megfelelő az alapanyagot választanak.
A friss sebet nem lehet nedves, szennyezett, érdes textillel elfedni. A MedicVet ruhák bőrbarát (95% pamut, 5% elasztán) alapanyagból készülnek, ami hagyja a sebet szellőzni, illetve lehetővé teszi, hogy enyhén feszüljön a cicán.”

MedicVet Pet Body

A műtét előtt az általános orvosi vizsgálaton túl, fontos a Te közreműködésed is, például hogy tényleg éhgyomorral érkezzetek a beavatkozásra (te mondjuk nyugodtan ehetsz ha tudsz, de a cicának nem szabad 🙂 ). A beavatkozást megelőzően 12 órával már csak vizet ihat a cica, közvetlenül előtte 1-2 órával pedig már azt sem. Azért fontos ezt a szabályt betartani, mert az altatószerek hánytathatnak és a bódult állapotban történő félrenyelés több szövődménnyel is járhat.

Maradj higgadt, nyugodt (amennyire csak tőled telik), ebből tudni fogja a cicád, hogy biztonságban van, ott vagy vele, számíthat rád. A macskatartók pontosan tudják, hogy a saját hangulatunk változásait, aggodalmainkat, betegségeinket milyen tűpontosan megérzik a cicáink, nincs ez másként az ő műtétjük, ivartalanításuk esetében sem, csak itt még inkább nehezítettek a körülmények, hiszen neki most nem csak lelki, de testi folyamatokkal is szembe kell majd nézni.

Erre figyelj műtét, ivartalanítás után!

A műtött cicákat a legtöbb helyen éber, de még bódult állapotban engedik haza, a cicaruhát valószínűleg az állatorvos, vagy az asszisztense már rá fogja adni. Fontos, hogy megfelelő méret kerüljön kiválasztásra, mert kissé feszülnie kell rajta (ITT találjátok a mérettáblázatot). Ez azért is kiemelten fontos, mert ahogy korábban is írtam a sebek nyalogatása, tisztogatása ösztönös viselkedés és ha hozzáfér a friss műtéti helyhez, akár el is fertőzheti, súlyos komplikációkat okozva ezzel. Ugyan házilag is varrhatsz ilyen védőruházatot, azonban tudnod kell, hogy a maximális védettséget azok a speciális méretű darabok adják, melyeket direkt erre a célra fejlesztettek ki, követik a test vonalát és nem engedik, hogy a cica bármilyen módon kikezdje, eltávolítsa. Ha biztosra akarsz menni, akkor ne kísérletezz házi gyártmányokkal, mert a kedvenced egészsége és komfortja a tét!

Milly műtét után. Nagyon izgultunk…

A műtét utáni cicaruhának varratszedéskor (vagy kb. 10 nap elteltével) lehet végső búcsút inteni, ha a kezelőorvos máshogyan nem határozza meg. Bár előnye a ruhának, hogy üritéskor sem kell levenni, mégis előfordulhat hogy bepiszkolódik, ilyenkor fontos a tisztítása, cseréje, hogy a seb is tiszta maradjon. Hogyha megoldható a cicus felügyelete, akkor a műtéti ruhát le lehet venni, kimosni, és száradás után visszaadni rá, fontos azonban, hogy végig figyeljünk, hogy a ne nyúljon a műtéti területhez. Egyszerűbb, ha van váltóruha – ez szükség esetén akár később is megvásárolható.

Etetni, itatni csak akkor szabad a cicát, ha már teljesen magához tért, ez azonban több órát is igénybe vehet, így a legtöbb állatorvos azt javasolja, hogy vizet a műtét utáni napon, csak késő este kapjon néhány kortyot, ételt pedig csak a műtét másnapján és akkor is csak fokozatosan bevezetve, kezdetben csak néhány falatot.

Altatás után a cicának leginkább csak nyugalomra, pihenésre van szüksége és mivel ilyenkor még nem működik tökéletesen a testhőmérséklet szabályozás, így fontos hogy a földre, meleg, puha fekhelyre tedd  és takard be. Ébredés után támolyogva, kóvályogva közlekednek, így fokozottan kell rájuk vigyázni, nehogy magukra borítsanak valamit, leessenek valahonnan stb. és végül, ha bármilyen problémát észlelsz a gyógyulással, regenerálódással kapcsolatban, kérj tanácsot az állatorvostól. Inkább feleslegesen keresd fel a rendelőt, mintsem hogy késő legyen!

A cikket a MedicVet Pet Body támogatta, a műtét utáni védelem szakértője. Ivartalanításhoz, műtéthez kérd a termékeket az állatorvosodtól.

Itt tudod ellenőrizni, hol tudsz hozzájutni: