Egészség, gondozás

Hogyan válassz állatorvost a macskádnak? Ezt a 10 fontos tényezőt vedd figyelembe!

Az állatorvos kiválasztása az egyik legfontosabb döntés, amelyet felelősségteljes gazdiként meg kell hoznod, annak érdekében, hogy a kedvencedet mindig megfelelő szakértői kezekbe tudd.  Ha nem tudod, hogyan válassz megfelelő állatorvost, segítünk egy rövid listával, amit mindenképpen érdemes sorra venned!

Mikor kell állatorvost keresnem a macskámnak?

A legjobb, ha már akkor kiválasztasz egy megfelelő állatorvost, mielőtt még vészhelyzet, vagy betegség miatt szükséged lenne rá! A javasolt védőoltások miatt már előre fel is tudod mérni a terepet a kiválasztott helyen és mindig jobb előre felkészülni és nem utólag kapkodni, ha baj van. Abban a pillanatban, amikor úgy döntesz, hogy cicát szeretnél, már érdemes körbenézni a lehetőségeket állatorvos, vagy állatklinika fronton és az alábbi lista kérdéseire a választ kipipálni. Ha alaposan felkészülsz, nem érhet meglepetés és az is lehet, hogy ez az alapos informálódás akár életet is menthet.

Hogyan találhatok megfelelő állatorvost?

Kutass egy kicsit a környéken, ahol élsz. A legegyszerűbb, ha az állatorvos a közelben van, mivel ez megkönnyíti a logisztikát. Mindannyian tudjuk, milyen megterhelő és stresszes a macskák számára a hordozóban való utazás. Bár vannak módszerek, melyekkel meg tudod nyugtatni a macskát, ha hordozóban szállítod, mégis egyszerűbb a dolgot megelőzni, mint később orvosolni.  Másrészt olyan helyet és orvost jó választani, akiben megbízhatsz. Kérdezd meg azokat az ismerőseidet, akikkel hasonló a véleményed a társállatok tartásáról, vagy írj egy posztot abba a macskás csoportba, amit szeretsz és amelyikben segítőkészek a tagok (pszt, a Macskamenta csoport is ilyen! – a szerk.), hogy kit ajánlanának. Ha több helyet is találtál és nehéz döntened, nézd meg a közösségi felületeiket, vagy az interneten található értékeléseiket. Ez biztosan segít a választásban.

Ezt a 10 fontos kérdést tedd fel az állatorvosnak, vagy az állatorvosi klinikának!

Azon túl, hogy találtál egy megbízható és aranyos szakembert, akit más gazdik is ajánlanak, van még néhány fontos kérdés, amiről mindenképpen érdemes informálódni a végleges döntés előtt. Természetesen az is sokat számít, hogy a hely tiszta és steril legyen, rendelkezzen nyugalmas váróteremmel, ahol a cicád jobban érezheti magát amíg a vizsgálatra vár és külön bónusz jár azért is, ha van lehetőség arra, hogy a cicáknak ne kelljen a kutyákkal együtt várakozniuk. Ezen kívül ezt a 10 fontos kérdést is érdemes feltenned!

1. Szolgáltatások

Milyen szolgáltatásokat nyújt az állatorvosi rendelő, milyen esetekben tudsz hozzájuk fordulni?

2. Vészhelyzet

Mi a teendőd vészhelyzet esetén? Van lehetőség rá, hogy akkor is keresd őket? Van ügyeleti rendszerük, vagy házhoz tudnak jönni, ha úgy adódik?

3. Munkaidő

Milyen a munkaidejük és itt, ahogy az előző pontnál, ismét felmerül az ügyelet kérdése

4. Gyógyszertár

Van gyógyszertáruk? Ha nincs, akkor mit javasolnak, ha úgy adódik hol tudod kiváltani a cica gyógyszereit?

5. Felszereltség

Milyen típusú vizsgálatokat tudnak elvégezni, röntgen vagy ultrahang rendelkezésre áll-e? Ha nem, szükség esetén milyen lehetőségeid vannak?

6. Extra szolgáltatások

Fogászati ellátást is tudnak-e biztosítani, vagy külön szakembert kell majd felkeresned ha ilyen problémával kerültök szembe? Van-e lehetőség speciális táp vásárlására náluk, tudnak-e biztosítani féreghajtó, vagy bolha- kullancs ellenes szereket a rendelés keretein belül. Árulnak-e, vagy biztosítanak-e műtét utáni ruhát (pl. ivartalanításkor).

7. Kedvezmények

Van-e kedvezményre lehetőség, vagy üzemeltetnek-e azoknak a gazdiknak valamilyen rendszert, akik hűségesen őket választják? Szoktak-e lenni akcióik, pl. ivartalanításra?

8. Díjszabás

Milyen díjszabással dolgoznak, van-e erre vonatkozóan valamilyen irányadó tájékoztatójuk? Ugye, neked is van macskatartási költségvetésed, amihez ez fontos információ!

9. Fizetési lehetőségek

Milyen fizetési lehetőségeket biztosítanak, tudsz-e kártyával, átutalással fizetni, illetve nagyobb és költségesebb műtétek esetén biztosítanak-e részletfizetési lehetőséget.

10. Türelem

Ha a fenti kérdéseket feltetted és mindegyikre készségesen válaszoltak, abból már le tudod mérni azt is, hogy a szakmai hozzáértésük és a cicákkal való kedvességük mellett, mekkora türelmük van a gazdik tájékoztatásához. Tudjuk, hogy az idő nagyon fontos tényező, mindenki elfoglalt és rohan, de gondolj csak bele! Ha valami komolyabb baja lenne a cicádnak, lehet hogy ettől sokkal több kérdés is felmerülne benned, amire választ szeretnél kapni és ilyenkor nem mindegy az sem, hogy egy aggódó gazdi milyen türelemmel szembesül és milyen tájékoztatást kap.