Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Ezeket NE tedd, ha nem akarod magadra haragítani! 6 merénylet a cicák ellen…

A tudomány győzött a tévhitekkel kapcsolatban és bármennyire is kételkedünk benne néha, de a cicák bizony kifejezetten szeretnek minket. Döbbenet, ugye? Az idilli kapcsolatot azonban mi emberek, gyakran tudattalanul is szabotáljuk. Ezeket ne tedd, ha nem szeretnéd magadra haragítani!

Macska, nem baba…

…így aztán kifejezetten gyűlöli, ha a hátára fordítod és úgy tartod a kezeidben. Ez az a póz ugyanis, ami rendkívüli módon kiszolgáltatottá teszi és nehéz az ölelő karokból kiszabadulni is. Ha egy rövid időre hagyja is magát (csakis azért mert szeret, elfogad és bízik benned), szinte biztos hogy előbb-utóbb megpróbál kiugrani a kezeid közül.

El a kezekkel a telefonról!

Ha megnyitod a telefonod galériáját, hány fotót találsz ott a szőrös kis négylábúdról? Naugye!? Pedig sok cica kifejezetten irtózik attól, ha megsérted a személyes terét és folyton fotózod. Ők az internet koronázatlan királyai és királynői, bármi amit megosztasz az életéről, az több tucat embert vonz, hiszen übercukik és borzalmasan szerethetőek, ők viszont sokkal jobban kedvelik az alutasakost a közös játékra szánt időt veled!

Kerülöd a szemkontaktust?

Ha a cica hosszan pislant, hunyorog rád, bámulva és ámulva néz, az a szeretetének és kötődésének a jele, ám ha te teszed az utóbbit, egyenesen a két szemét nézve, ráadásul hosszabb ideig, akkor azt támadásként ítéli. Ha hátracsapja a fülét, lelapul és rázza a hátsóját, akkor menekülj, mert támadni fog!

Ne nyávogj!

A kommunikáció kifejezetten javasolt a cicáknál és minél többet beszélsz hozzá, ő annál közlékenyebbé válik, de azt tudnod kell hogy a visszanyávogást egyáltaláln nem tudja hova tenni. Vannak cicák, akik halálra rémülnek tőle, mások támadásnak ítélik – hiába, nem ismerjük ezt a nyelvet, fogalmunk sincs, hogy egy-egy ilyen nyávogásunk számára mit jelent!

Farsang van, vagy Halloween?

Még ha a válasz igen is, akkor sem feltétlenül kell töklámpásnak, csontváznak, vagy hercegnőnek öltöztetni a cicusokat, mert (a ritka kivételtől eltekintve) kifejezetten rühellik. Gondolj csak bele, hogy milyen stresszként éri, ha a testét és szabad mozgását hirtelen bekorlátozzák! Ugye Te sem érzed jól magad olyan ruhában, amit nem rád szabtak? Akkor őt se kényszerítsd ilyenbe, mert az igazi ékessége és amitől igazán divatos az a csodaszép bundája!

Mit akarunk? Állandóságot!

Le a folyton változó és kiszámíthatatlan dolgokkal! Ha a macskáknak szakszervezetük lenne, az állandóság mellett állnának ki a legtöbben, hiszen kifejezetten rossz számukra, ha folyton változik a környezetük, az időbeosztásuk, ha költözés, utazás, vagy egyéb stressz éri őket. Nyilván rengeteg dolgot nem tudunk elkerülni, amit együtt kell átélnetek, de mivel felelősséget vállatunk értük, így mindenképpen hozzájuk is kell alkalmazkodni. Bármilyen változást tervezel, ami a cicád életét is érinti, jusson eszedbe a fokozatosság alapszabálya! Ne történjen semmi sem hirtelen, adj neki is időt ahhoz, hogy megszokja az új helyzetet, otthont, családtagot stb.

Ezeket a cikkeket se hagyd ki!

4 vitathatatlan tény, amit a macska lelkéről tudnod kell!

25 fantasztikus tény, hogy jobban megértsd a cicádat!

30+1 hihetetlen tény a macskákról!

10 kép, ami bizonyítja, hogy a macskák a világ urai