Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

A macska márpedig NEM mehet az asztalra! Leszoktató és „beletörődő” praktikák első kézből…

A macska nem mehet az asztalra. Pont. Aztán ha hátat fordítasz, vagy kiteszed a lábadat a küszöbön, már pattan is fel és ha szerencséje van, akkor a tiltott műveletet észre sem veszed. Vannak gazdik, akik nem bánják, vannak, akik utálják, mások pedig pusztán csak beletörődtek a megváltoztathatatlanba. Te melyik típusba tartozol?

Miért? Ó miért? Miért megy a macska az asztalra?

Egyszerű: mert ott lenni nagyon jó. Tele van mindenféle szuper illattal és a magassága is pont megfelelő ahhoz, hogy belássa életének egyik legmeghatározóbb terepét, történetesen a konyhát. Az asztal köré ül a család, a macska pedig szentül hiszi és tudja, hogy annak ő is a tagja. Akkor meg mi a gond?

Vigyázat, veszélyes!

Teljesen mindegy hogy elfogadtad, vagy csak beletörődtél abba, hogy a cicád időnként az asztalt és a konyhapultot is meglátogatja, ez több szempontból is aggályos lehet. Egyrészről a tűzhelyen, az asztalon gyakran helyezünk el forró ételt, éles eszközöket, melyek veszélyforrást jelenteken a cica számára, másrészről pedig a család egészségét is érdemes ilyen esetekben figyelembe venni.  Bármennyire is tiszta a cicánk és imádjuk, bizony a kis tappancsaival naponta többször jár az alomban és kaparja el a különböző szilárd és folyékony halmazállapotú produktumokat, a bacikat pedig a lábacskáival gondosan felhordja a konyhapultra az asztalra. Innen már csak egy lépés az, hogy az ételünkre, onnan pedig a szervezetünkbe kerülve gondot egészségügyi problémát okozzon.

Mi akkor a teendő?

A legjobb, ha a cica már egészen pici korától arra van nevelve, hogy vannak számára olyan tiltott zónák a lakáson, házon belül, ahová nem mehet, ha pedig ez nem működik, akkor minden óvintézkedést meg kell tenni annak érdekében hogy cica és családbiztossá tegyük a terepet.  Figyeljünk oda rá, hogy mindig el legyen pakolva, a konyhapult és az asztal rendszeresen le legyen takarítva, fertőtlenítve, különösen evés, vagy az ételek elkészítése előtt. Nem akarok álszent lenni, Milly cicám is felmegy a konyhapultra, de csak és kizárólag azon a részén tartózkodhat, ahol nincs ételelőkészítés, csak egy váza virág és természetesen napi takarítás, fertőtlenítés – nálunk ez lett a kompromisszumos megoldás. Minden más magas felület a konyhában és az étkezőben tiltott zóna és ha netalántán eltéved, nagyon határozottan jelzem neki, hogy azt már nem igazán tolerálom. Mivel egészen kicsi kora óta ez a szabály és következetesen be is tartjuk, így pontosan tudja hogy hol az a határ, ahol az ő és a mi érdekeinket is szem előtt tartjuk és amin túl nem engedjük.

Hogy szoktasd le a macskát az asztalról?

Természetesen igen! Mindig azt mondom, hogy a macskák nagyon okosak és következetességgel és türelemmel nagyon jól taníthatók, nevelhetők. Ha le szeretnéd szoktatni a konyhapultra és az asztalra való felmászkálásról a fenti két dolog alapvető fontosságú: következetesség, türelem. Ezen túl pedig számos praktika van még, ami elrettenti a cicát attól, hogy olyan helyre menjen, ahol nem látnád szívesen. Sorolhatom?

Ragasztószalag-módszer

Helyezz a konyhapult/asztal szélére kétoldalú ragasztószalagot (vagy rögzíts alufóliát) néhány napig. A cicák utálják a ragacsos (és csörgős, zörgős) dolgokat és rövid távon rájönnek, hogy mégis jobb az ablakpárkányon, vagy a cicaágyban pihenni, ha meg akarják kímélni magukat a kellemetlenségektől. Hátránya a módszernek több is van: egyrészről az okosabb cicák rá szoktak jönni, hogy a ragasztószalag kijátszható, megkerülhető, átugorható, másrészről pedig a rögzítés foltot hagyhat a bútorokon, de ha az utóbbit orvosolni tudod egy próbát mindenképpen megér, mert sok cicagazdi járt már sikerrel.

Használj klikkert!

Hallottál már erről a kis szerkezetről? A kutyusoknál használják előszeretettel, de a cicáknál is ugyanolyan hatékony, ráadásul a pozitív megerősítés sokszor jóval hatékonyabb a tiltásnál. Ha azt veszed észre, hogy a cica a konyhapultra, vagy a konyhaasztalra készül felugrani, akkor tereld el azonnal a figyelmét egy padlóra helyezett apró jutalomfalattal és miközben odaadod klikkelj! Ha már felugrott, akkor tegyél a padlóra egy jutalomfalatot, csald le vele és klikkelj! Ezzel a módszerrel gyorsan rájön, hogy mit jelent a jutalomfalat és hogy akkor kapja, ha nem az asztalon, hanem a padlón van, illetve egy idő után már elég lesz csak klikkelned és pontosan tudni fogja mit kell tennie. A módszer hátránya, hogy jópár napig nagyon résen kell lenned, illetve a klikker és a jutalomfalat ezen időszak alatt az öltözeted szerves kiegészítőjévé kell váljon, hiszen minden alkalommal gyorsan kell cselekedned és felkészültnek kell lenned.

Kisebb hasznos tennivalók

Imádják a cicák a magasságot, így ha eddig nem volt módja más helyre felmászni az asztalon kívül, akkor teremtsd meg neki ezt a lehetőséget! Szerezz be a célnak megfelelő cicabútort, nevezz ki számára egy könyvespolcot és ha a konyhapult és az asztal helyett oda megy fel, akkor mindig nagyon dicsérd meg!

Soha ne hagyj olyan dolgokat az asztalon, konyhapulton, ami számára vonzó lehet és ellenállhatatlan kényszert jelent, hogy felmenjen és megszerezze (morzsa, falatka, tányér, pohár víz stb.)

A székeket húzd ki, vagy told be teljesen az asztalhoz, hogy ne tudjon róluk felugrani.

Szeresd és légy vele türelmes, legfőképpen pedig soha ne bántsd! Minden cica okos és nevelhető, csak megfelelő türelem, kitartás, következetesség és néha egy kis trükkös eszköztár bevetése kell hozzá!