Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

Hűsítő tippek állati hőség idejére! Így tedd elviselhetőbbé a kánikulát a macskád számára!

Ahogy a gazdik, úgy a cicák szervezetét is megterheli a kánikula, a tartós meleg idejére pedig kifejezetten fontos, hogy az ő egészségét is megóvjuk. Az alap óvintézkedésekről minden gondos gazdi tud, de nézzük, mi van még, amire feltétlenül gondolnotok kell!

Ezekre mindenképpen figyelj!

A nagy meleg nem csak az emberek, de a cicák táplálkozási szokásait is megváltoztatja, de amíg mi döntéseket tudunk hozni ezügyben, addig a macskáink nem, számukra nekünk kell biztosítani az egészséges táplálékot. Mivel az étvágyuk a kánikulában csökken, így fontos hogy magas minőségű eledelt kapjon, amiben megtalálható minden ásványi anyag, vitamin és nyomelem, ami fedezi a szükséges tápanyagokat a szervezetében. Az alutasakos, szószos eledelek a melegben könnyebben és gyorsabban megromlanak, így mindig oda kell figyelni, hogy frissen kapják és lehetőleg el is fogyasszák a kiporciózott adagot, illetve ha megmarad, akkor azt haladéktalanul dobjuk ki, ne hagyjuk a táljukban.

Fontos a folyadékfogyasztás!

A tiszta, friss ivóvíz fontosságát egyetlen felelős állattartónak sem kell hangsúlyozni, azt azonban igen, hogy még ennek ellenére is a cicák sokszor dehidratáltá válnak a nagy hőségben. Ennek oka, hogy a víz gyorsan felmelegszik és egy idő után jóval kevesebbet isznak belőle a szükségesnél. Egyrészről megoldás lehet számukra egy olyan itató, ami keringetése révén hidegebben tartja a folyadékot, vagy ha időnként hagyjuk neki hogy a csapból igyon, így szívesebben és többet iszik majd. Jó ötlet például a táljukba tett jégkocka is, ami hűsíti a vizüket, vagy ha több nedves eledelt, vagy egyéb folyadékot, például cicatejet, vagy speciális, cicáknak készült leves is kap.

Bundaápolás a kánikulában

A nagy meleg nem csak a táplálkozásukra és a vízfogyasztásukra van kihatással, de a bundájukra is, ugyanis ilyenkor sokkal több szőrt vedlenek, többször tisztálkodnak, ezzel együtt pedig a gyomrukban is jóval több szőrlabda alakul ki. Ezektől nehezebben tud megszabadulni és kényelmetlenséget okoz számára, így fontos hogy különböző módszerekkel segítsük ezt a folyamatot, például szőroldó pasztával, speciális táplálékkal, vagy ültetett macskafűvel. Az is célravezető, különösen a hosszabb szőrű macskáknál, ha gyakrabban fésüljük, vagy a dús aljszőrzet gyérítése miatt kisállat kozmetikushoz visszük, így segítve a felesleges szőrtől való megszabadulást.

Hűsölési helyszínek

Az árnyékos, hűsélésre alkalmas hely ilyenkor kiemelkedően fontos. A cica kifejezetten okos állat, megtalálja úgyis hol számára a legjobb, a veszély a szobacicáknál, boldog családi macskáknál pedig jóval kevesebb, mégis vannak olyan fajták, ahol nem árt rásegíteni a legtökéletesebb hűsölési helyszín megtalálására. A nagy bundával rendelkező macsekoknál jó szolgálatot tehet egy hűsítő matrac, vagy vizes törölköző, amire ráfekhet – nyilvánvalóan, ha ő is úgy dönt, hogy akar.

Az utcacicáknak is melegük van!

A kóborkák, utcai kolóniák védelembe helyezése még inkább nagyobb jelentőséggel bír ilyenkor, a gazdátlan állatok életének védelme pedig egész éves feladat. Míg télen a nagy hideg, ilyenkor nyáron a kánikula teszi még szükségesebbé, hogy az állatvédő szervezetek figyelme rájuk irányuljon, a gazdátlan állatok otthonra leljenek, az életük pedig nem múlhat azon, hogy találnak-e napvédett helyet, hűs vizet, táplálékot. Ha teheted, ilyenkor is támogass egy olyan szervezetet, aki segít ezeknek a cicáknak és könnyebbé teszi az amúgy is nehéz sorsukat, ha pedig szükséges te is hajolj le hozzájuk, adj nekik egy korty vizet és egy kis szeretetet.

Vigyázzunk egymásra és vigyázzunk a cicáinkra a nagy melegben is!