Egészség, gondozás,  Macskatartás, nevelés

6 tipp és használati utasítás az otthonodba érkező új cicához

Amikor új macskát fogadsz az otthonodba, csakhamar rájössz, hogy bizony időbe teli, amíg a cica megszokja az új környezetét. A macskák helyhez és területhez kötődnek a leginkább, így ebben az új otthonban hirtelen minden stresszfaktorrá változik a számára. Összeszedtem neked 6 tippet, amivel könnyebbé teheted számára a beilleszkedést, olvasd csak!

  1. Pszt, csak csendben!
  • Kerüld a hangos zajokat és a hirtelen mozdulatokat egy ideig. A macskák félnek tőle, így a legjobb elkerülni hogy az amúgy is stresszes és idegen környezetet ez még inkább idegenné tegye számára.

2. Jutalmazd, mert megérdemli!

  • Díjazd ha előbújik a rejtekhelyéről! Az új otthonban valószínűleg az lesz az első dolga, hogy keres magának valamilyen elrejtett zugot, amit biztonságosnak ítél és egészen addig ott marad, amíg fel nem méri távolról a terepet. Ha előjön, akkor mindenképpen jutalmazd meg valamilyen finomsággal és ha engedi, akkor szeretgetéssel is, természetesen.

3. Az én házam, az én váram – felfedezésre fel!

  • Hagyd hogy a macska felfedezze a területét! Először csak az egyik helyiségbe engedd ki, hogy fel tudja mérni a terepet, ismerkedjen az új szagokkal, lehetőségekkel. Amikor már úgy látod hogy viszonylag biztonságosan mozog, akkor mutass meg neki egy újabb helyiséget és apránként hagyd, hogy egyre nagyobb területet kalandozhasson be.

4. Mindenki szeret bekuckózni! Biztosítsd neki!

  • Mindenképpen helyezz el egy félreeső helyre olyan dobozt, vagy kis kuckót, ahol viszonylag csend és nyugalom van és ahová szükség esetén elbújhat. Erre nem csak az új otthonba kerüléskor van szüksége a cicáknak, hanem ritka kivételtől eltekintve szinte állandóan.

5. Napi rutin? Hidd el segít!

  • Bármennyire is furcsán hangzik, de a cica olyan, mint egy kisgyerek. A biztonságához nagymértékben hozzájárul a napi rutin, így ennek kialakítására mindenképpen szánj időt és igazítsd a sajátodhoz. Legyen meg az ideje, hogy mikor eszik, mikor ébredtek, mikor fekszetek. A kezdeti időkben nehéz lesz biztos, hiszen össze kell csiszolódnotok, de hamarosan megszokja majd és igyekszik ő is betartani. Tutira nem fog neki száz százalékosan teljesíteni és biztos fog még akkor is hajnal háromkor a fejeden ugrálni, vagy enni kérni, de ha következetes vagy, a helyzet azért nagy mértékben normalizálódik és elviselhetővé válik.

6. Összeszoktatás más cicákkal

  • Ha többmacskás háztartásod van, akkor a legjobb ha nagyon óvatosan és apránként mutatod be az új jövevényt és mindenképpen szerezz be hozzá valamilyen stresszoldó párologtatót is. Először csak egy olyan takarót mutass meg a régi lakóknak, amin az új cica feküdt és hagyd hogy megszagolgassák, majd következő nap engedd hogy hordozón keresztül megszaglásszák egymást és csak akkor engedd őket össze, ha valamennyire már úgy érzékeled hogy nem fogják két perc alatt szétszedni egymást. Meg kell szokniuk az új felállást, biztos lesznek hatalmi harcok és nem lesz egyszerű időszak, de kitartással és szeretettel összeszoktathatóak a cicusok (még ha kebelbarátok soha nem is lesznek).

LEGYÉL TE IS VIP TAG! 

Extra tartalmak, ajánlatok, kedvezmények felelős cicagazdiknak
=>http://eepurl.com/hnfAQL

BRIGI & MILLY CICA