Érdekességek,  Macskafajták

7 érdekes tény a bengáli macskákról

A bengáli macskát az egyik legszebb macskafajtának tartják, hiszen nem csak sportosak, erősek, mindemellett kecsesek, hanem bundájuk csodálatos mintázata is ámulatba ejtő. A bengáli macskafajta azonban sokkal több a varázslatos megjelenésénél, vagy fizikai képességeinél.

Ezek a mini tigrisek, arról is ismertek, hogy rendkívül ragaszkodnak a gazdáikhoz, ideálisak gyermeket nevelő családoknak és tökéletes barátai más házikedvenceknek. Intelligensek és könnyen nevelhetők, pórázhoz szoktathatók, szőrvesztésük mérsékelt, bundájuk könnyen kezelhető. Mindezen túl pedig van még 7 igen érdekes tény a bengáli cicákkal kapcsolatban! Mutatjuk!

1. A limfóma a bengáli macskák egyik leggyakoribb betegsége

A limfóma olyan rák, amely a limfocitákat (fehérvérsejteket) támadja meg. Ez jelentősen károsítja az immunrendszert, mivel azokat a  fehérvérsejteket éri károsodás, amelyek segítenek fenntartani a macska immunitását.

2. A bengáli macskák szociálisak

A bengáli macska varázsához hozzátartozik a társaságvágy. Ezek a szőrös kiskedvencek a ragaszkodásukról ismertek, és mindig szívesen vannak olyanokkal, akiket családtagnak tartanak. Szerető, hűséges társak, akik készségesen befogadnak új háziállatokat is a háztartásba. A bengáliak aktívak és energikusak és szeretnek a gazdáikkal együtt szórakozni, mókázni, utána pedig hozzájuk bújva pihenni. Az egyik legszociálisabb macskafajta.

3. A bengáli macskák szeretik a vizet

Bár az egyik legnépszerűbb sztereotípia a macskákkal kapcsolatban az, hogy utálják a vizet, az igazság az, hogy egyes fajták szeretik, és a bengáli is ezek közé tartozik. Valószínűleg azért, mert ősatyjuk, az ázsiai leopárdmacska is szereti a vizet. A bengáli macskatulajdonosok arról számolnak be, hogy macskáik gyakran csatlakoznak hozzájuk a zuhany alatt és amikor csak tehetik pancsikolásba kezdenek.

Mivel a bengáli macskákat nem riasztja el a víz, elengedhetetlen, hogy az akváriumokat távol tartsuk tőlük. Erős ragadozóösztönük van és habozás nélkül ráteszik a mancsukat az ízletes halra.

4. A bengáli macskák kiváló érzelmi támaszt nyújtanak

Ezek a háziállatok olyan tulajdonságokat testesítenek meg, amelyeket sokan keresnek egy állatban, ha érzelmi támogatásra van szükségük, ilyen például a ragaszkodás és a vitalitás. A bengáli macskák szeretnek gazdáikkal összebújni, ami nagyon megnyugtató lehet az ember számára, ugyanakkor társaságkedvelő szőrmókok, akik aktivitásukkal és törődésvágyukkal elűzik a gondok feletti aggodalmakat.

Azok számára, akik szeretnék elterelni a figyelmüket a problémáikról, vagy a munkahelyi stresszről, kiváló társak, hiszen bizonyított hogy a macskadorombolás és egy cica közelsége gyógyír a szorongásra. Az ilyen jellegű segítségnyújtásban pedig a bengáli macskák specialisták!  Szerencsére a bengáli macska energikus személyisége sok interakcióhoz vezet, mivel mindig szeretne játszani a gazdájával, így könnyen elfeledteti a rosszkedvet!

5. A bengáli macskákat nem a bengáli tigrisről nevezték el

Ez meglepetést okoz? Pedig sokan élnek ebben a tévhitben! Bár a bengáli macskának és a bengáli tigrisnek a neve hasonló, nem kapcsolódnak egymáshoz. A macskákat az ázsiai leopárdmacska őséről nevezték el, a bengáli elnevezést az ázsiai leopárdmacska nevének latin változata – Prionailurus bengalensis – ihlette.

6. A bengáli macskák hihetetlenül drágák lehetnek

Számos tényező befolyásolhatja a macska árát, beleértve a nemet, a szőrszínt, a tenyésztő hírnevét és természetesen magát a fajtát is. A bengáli macskák is a drágább kategóriájú fajtatiszta macskák közé tartoznak, bundájuk kinézete is befolyásolja értéküket.

7. A bengáli macskák több helyen illegálisak az Egyesült Államokban

Egyesek úgy vélik, hogy ezek a háziállatok agresszívebb fajták, mint mások, bár nincs sok bizonyíték az állítás alátámasztására, mégis több helyen illegális a tartásuk az Egyesült Államokban, ilyen állam például többek között New York, Georgia, Hawaii, Iowa, Alaszka, Delaware, Connecticut, Seattle és Indiana. Igaz, hogy ezek a macskák meglehetősen aktívak, de már évtizedek óta háziasították őket és elég generáción mentek keresztül ahhoz, hogy nyugodtan választhatjuk őket kedvencünknek. 

Tagadhatatlan, hogy ezek a nyávogó szőrmókok az elegancia és a szépség szinonimái és tökéletes társai, családtagjai az embernek!

Ha tetszett, oszd meg a barátaiddal is, vagy gyere a Macskamenta Klub zárt csoportjába a gazdikkal beszélgetni és a cicákat együtt imádni!