Egészség, gondozás,  Érdekességek

A dorombolás gyógyító ereje

A dorombolás nem csak egy kellemes hangjelzés, amivel a macskánk tudatja velünk, hogy jól érzi magát, hanem gyógyító hatása is van. Tudtad, hogy a dorombolás nem csak nekünk embereknek gyógyító, de a macskáknak is?

A kutatók szerint a dorombolás segíti a macskák gyorsabb felépülését, az emberek esetében pedig nyugtatja a légzést, csökkenti a pulzust. Ez még nem minden a dorombolás ugyanis csökkenti a stresszt és az álmatlanságot is.  Tehát ha macskánk van mondhatjuk, hogy nekünk van a legjobb terapeutánk a világon!

Hogyan dorombolnak a macskák?

Hogyan képződik a dorombolás? Hol is van a macskák „dorombolószerve”?

Egy időben azt hitték, hogy a véráramhoz kapcsolódik a dorombolás, ahogyan a vér áramlik a vénán keresztül: az alsó üres visszér véna viszi az oxigén szegény vért a szív jobb oldalához, és innen jön a hang, de a kutatások szerint nem ez a helyzet. A dorombolás valójában nem más, mint a macskák rekeszizmának rezgése. Az egész folyamat az agyból indul ki: elektromos impulzusok keletkeznek az agykéregben. Ezután ezek az impulzusok továbbjutnak a hangszálakra és összehúzódásokat idéznek elő. A hangszálak mozognak, felváltva szűkítik és tágítják a hangrést. Ha meg szeretnénk nevezni azt a bizonyos „dorombolószervet” akkor mondhatjuk, hogy az a macska hasüregének csontjai. Amikor a hangszálak összehúzódnak, ezek a csontok vibrálni kezdenek – és ekkor halljuk a dorombolást.

A dorombolás rezgési frekvenciája 20-150 Hz között van. Ez az adat alapján pedig biztosak lehetünk benne, hogy számukra a dorombolás nem csak a kommunikáció egyik formája, de egyfajta fizioterápia is. Hiszen a dorombolás rengetek energiájukba kerül a macskáknak mégis a legváratlanabb helyzetekben is képesek dorombolni.

Miért dorombolnak a macskák?

Furcsa de mindenki úgy hiszi, hogy a macskák csak akkor dorombolnak, ha jól érzik magukat. Valójában a dorombolásnak számos oka lehet. Nézzünk meg ezek közül néhányat:

  • Az elégedettség jele: Ezt a fajta dorombolást ismeri minden cicagazdi, amikor kedvencünk az ölünkbe fekszik és közben elégedett dorombol.
  • A nyugtató hatása miatt: A dorombolás nem csak a gazdi légzését lassítja, hanem a macskáét is, igy stresszes helyzetben például egy állatorvosi látogatás során segít megnyugodni a macskának.
  • Segíthet a gyógyulásban: Nem csak a feszültség oldására jó a dorombolás, de a dorombolás során keletkezett a rezgések segíthetik a sérülések gyógyulását, javíthatják és építhetik az izmokat, sőt fájdalomcsillapítóként is működhetnek. A tudósok ezzel a „különleges képeséggel” magyarázzák, hogy a macskák miért épülnek fel gyorsabban egy-egy súlyosabb műtét után és miért kisebb náluk a szövődmény kialakulásának esélye, mint a kutyáknál
  • A kérő vagy manipuláló dorombolás: Igazából ez a hang átmeneti a dorombolás és a nyávogás között. Cicánk ilyenkor figyelmet kér, lehet, hogy éhes, de az is lehet, hogy unatkozik egyedül.

Miért dorombol és dagaszt egyszerre a macskám?

Ha a macskánk egyszerre dorombol és dagaszt is akkor biztosak lehetünk benne, hogy nagyon jól érzi magát. A dagasztás a cicák esetében a korai kölyökkora utal. Amikor a kiscicák az anyatejet isszák, dorombolnak és mancsukkal masszírozzák anyjuk hasát, hogy így fokozva a tejáramlást és a tejképződést. Felnőtt korban már természetesen nem tejet kér cicánk, de amikor jól érzi magát, elégedett és úgy érzi biztonságban van mellettünk akkor újra és újra előjön ez a viselkedésminta és előszeretettel gyakorolja. Ha a te cicád gyakran dorombol és dagaszt, akkor gratulálunk: nagyszerű gazdi vagy!

Mi lehet az oka, ha a macskám nem dorombol?

A macskák különféle módon és hangerővel dorombolnak. Néhány cica szinte teljesen hangtalanul teszi mindezt, de a nyakukat, a mellkasukat vagy a torkukat megérintve érzékelhetjük a rezgéseket. Vannak extrém hangos cicák is, akik, ha dorombolnak azt bizony a ház másik felén is meghalljuk.

Viszont vannak cicák, akik egyáltalán nem dorombolnak. Mi lehet ennek az oka?

Az egyik ok, hogy cicánk egyáltalán nem tudja, hogyan kell dorombolni. Ebben az esetben mi nem sokat tehetünk, hiszen a dorombolás kiskorukban az anyjuktól tanulják el.

A másik sokkal furcsább eset, amikor a dorombolós cicánk egyik napról a másikra abbahagyja a dorombolást. Ennek számos oka lehet, ezért mindenképp érdemes konzultálni az állatorvossal. Ha ő nem talál betegségre utaló jelet, akkor kezdjük el keresni mi változott a cicánk életében. A macskák a legapróbb változástól is stresszesé válhatnak például költözés vagy egy új cica érkezése és a stresszre minden macska másképpen reagál. Az egyik lehetséges reakció, hogy nem dorombol kedvencünk. Igazából a cicák esetében az is előfordulhat, hogy lusta és nincs kedve dorombolni.

Hogyan győzzem meg a macskámat, hogy újra doromboljon?

Sajnos mi emberek nem tudjuk utánozni a dorombolás hangját, ami arra ösztönözné őket, hogy ők is dorombolással válaszoljanak. Ráadásul minden macskatartó tudja, ha valamit egy cica nem akar azt nem fogja csinálni még a mi kedvünkért sem. De ne aggódj van néhány trükk, ami segíthet, hogy korábban dorombolós kedvenced újra doromboljon:

  • Vakargasd meg a cicát az álla alatt, a füle mögött, vagy simogasd intenzívebben a hátát.
  • Beszélj folyamatosan nyugodt, harmonikus hangon a cicához, miközben simogatod, de ilyenkor ne nézz közvetlenül a szemébe.
  • Feküdj mellé, tedd rá óvatosan a kezed és nagyon gyengéden, óvatosan simogasd Biztosíts neki egy új, nagyon, nagyon puha, szőrös takarót, vagy fekhelyet és ha elfogadja és ráfekszik, elalszik rajta, akkor gyengéden kezd el simogatni

Ami fontos légy türelmes. Nem egyik napról a másikra fogsz pozitív változást tapasztalni. Viszont ha türelmes és kitartó vagy egyszer csak azt fogod észre venni, hogy kedvenced már az öledben van és olyan édesen dorombol mint korábban.