Heterokrómia (heterochromia) a cicáknál, macskáknál
Érdekességek

Macskák felemás szemszínnel – A heterokrómia és ami mögötte van…

Ugye milyen csodálatosak és különlegesek azok a cicák, akiket felemás szemszínnel áldott meg a természet? Egy ilyennel pont most osztom meg a házam és az életem! Kíváncsi vagy rá, hogy mi is az a heterokrómia és milyen rendellenesség áll a hátterében? Már írom is!

Milly cicám első látásra szerelem lett és nem csak azért, mert életemben nem láttam még ilyen kis gyönyörű, hófehér, pihepuha szőrgombolyagot, hanem azért mert különleges, igéző tekintetével azonnal levett a lábamról! Milly egyik szeme kék, a másik pedig barna és mivel a sors úgy döntött, hogy ez a kis csoda az életem része és a társam lesz, érdekelni kezdett az is, hogy mi áll a szexepilje, a heterokrómia (heterochromia) mögött és okoz-e ez számára bármilyen problémát most, vagy a későbbiekben.

A legtöbbször a fehér bundájú cicák érintettek heterokrómiában

A heterokrómia nem betegség

A heterokrómia nem betegség, inkább szexepil. Akinek van (nem csak az állatvilágban, hanem az emberek között is), semmilyen egészségügyi problémát nem vetít előre. A két szem eltérő színét a szemben lévő festékanyag, a melanin hiánya, vagy többlete okozza, tehát csokkent, vagy fokozott festékezettséggel járó pigmentzavarról beszélhetünk. Megkülönböztetünk teljes és részleges heterokrómiát, az előbbi esetben a két szem teljes mértékben különböző színű, az utóbbinál pedig az egyik szem szivárványhártyájának csak egy része tér el a többitől. A jelenség sokkal gyakrabban fordul elő a fehér cicáknál és főleg a török van és a török angóra fajták érintettek (Millyke egy hófehér perzsa cica, IDE kattintva megnézhetsz róla néhány képet)

A heterokrómia más állatokat és embereket is érint.

Legenda a felemás szemszín mögött

Egy legenda úgy tartja, hogy akinek az egyik szeme ilyen, a másik pedig olyan színű, azok különleges képességek birtokában is vannak. A sors abban a kegyben (mondjuk ez nézőpont kérdése) részesítette őket, hogy mindkét világba, az élők és a holtak birodalmába is bepillantást nyerhetnek. Ha igaznak tartjuk azt a mondást, hogy a szem a lélek tükre, a különböző szemszínnel rendelkező cicák nagy lehetőséget adnak arra, hogy egy másfajta bepillantást is nyerjünk a belsőjükbe. Nem feltétlenül tudom azt állítani, hogy bármiben is különböző a természetük az összes többi cicáénál, de az biztos, hogy néha nagyon jó elveszni és megpihenni egy kicsit a tekintetükben, elhinni azt, hogy a nyüzsgő hétköznapokban ott van a varázslat…

Nézd meg a galériánkat, amit ilyen különleges, heterokrómiás cicákról állítottunk össze!  

Itt van egy kis kitekintés is, hogy a kutyusoknál hogy nyilvánul meg a heterokrómia! Igazán különlegesek ők is, nem?