macskafajták, amiket nem jó választani
Egészség, gondozás,  Érdekességek,  Macskafajták

4 macskafajta, amit egy állatorvos SOHA nem választana magának! Na de miért???

A közelmúltban nagy vihart kavart néhány közösségi médiában terjedő videó, melyet egy angliai állatorvos osztott meg követőivel. Kíváncsi vagy Te is, hogy melyik az a négy macskafajta, amit soha nem választana magának és hogy miért? Máris mutatjuk!

Ben Simpson-Vernon, egy angliai állatorvos, a közelmúltban két TikTok videója viharos gyorsasággal terjed a világhálón. Az egyikben felsorolta azt az öt kutyafajtát, amelyet soha nem választana magának (ne haragudjatok rá mopszok), a másodikban pedig azt az öt kutyafajtát sorolt fel, amelyeket kiválasztana (éljenek a keverékek). Nem is volt kérdés ezek után, hogy a macskabarátainkra is figyelmet kellett fordítania, így megszületett az új lista! Egyetértünk vele, vagy elutasítjuk? Döntsön mindenki a saját belátása szerint!

Simpson-Vernon legújabb videójában bemutatja azt a négy macskafajtát, amelyeket állatorvosként soha nem választana. Háromat egészségügyi okokból utasít el, egyet pedig pusztán személyes indíttatásból. Azt is hangsúlyozta, hogy ezek olyan fajták, amelyeket soha nem vásárolna meg, mert fontolóra venné azt is, hogy otthont adjon-e ezeknek a macskáknak, miközben számos örökbefogadható cica van, akik szerető gazdira várnak.

Fotó: Vu Nam

Bengáli macskák

Simpson-Vernon dicséri a bengáli macska gyönyörű bundáját, de rámutat arra is, hogy hogy ez egy úgynevezett hibrid fajta, a házi macska és az ázsiai leopárd macskának nevezett vadmacska között.

„Tehát viselkedésüket és temperamentumukat tekintve még mindig elég vadak” – mondja, megjegyezve, hogy az állatorvosoknál ez a fajta hírnevet szerzett azzal a tulajdonságával is, hogy „meglehetősen agresszív”. Azt is megjegyzi, hogy ez a cica igen intelligens és nagyon sok törődést igényel, így bizonyos családok számára nem a legmegfelelőbb választás.

Gyermekeim keresztszülei erről biztos többet tudnának nyilatkozni, bár az ő bengáli cicájukkal nem kerültem nagyobb barátságba, de nyugis és békés cicaként ismertük meg. Lehet, hogy akkor szabadult el csak az igazi énje, amikor csak a kis szűk családja volt jelen?

Szfinx macskák

A Szfinx szőrtelen macska, és minden bizonnyal az egyik legszokatlanabb fajta a cicák között. Ennél a pontnál ki is lép  Simpson-Vernon az állatorvosi szerepből és egyszerű, véleményt nyilvánító emberré válik: – Szép macskák. De inkább egy bolyhos macskát ölelgetek” – mondja.

Szíve joga. Ha engem kérdeztek én kifejezetten imádom a Szfinxeket és minden hasonló, csupaszabb fajtát (csak Milly cica meg ne tudja, aki perzsa létére kifejezetten nagy szőrgombolyag)

Fotó: Omar Ramadan

Skót lógófülű macska

Az állatorvos „bolyhos” kritériumának minden bizonnyal megfelel ez a cica, viszont az, ami a jellegzetes füleket okozza már visszatartó erejű számára. Ez ugyanis egy olyan porcbetegség, ami a cica összes többi ízületében is megtalálható. Ez általában fájdalmas ízületi gyulladást okoz nekik fiatal korukban. Simpson-Vernon egy röntgenfelvétellel alá is támasztja állítását.

Fotó: Anas Jawed

Perzsa macskák

Aki követi a Macskamenta Klub tevékenységét, az bizonyára nem lepődik meg rajta, hogy számomra ez a legfájóbb pont, ugyanis Milly cicám egy csodaszép, hófehér perzsa (ha kíváncsiak vagytok rá: ITT jutalomfalatot készítettünk együtt és de ITT is számos kép van róla).

Simpson-Vernon doki szerint egy egészségügyi katasztrófáról van szó, hiszen számos probléma kísérheti végig az életét, kezdve a lapos fejecske okozta légzéstől, a szem-, szív-, vese- és fogászati problémákig.

Számomra Millyke a világ egyik legnagyobb csodája és leggyönyörűbb cicája, akinek a csirkefehérje allergiája valóban megnehezíti a mindennapjainkat (alig néhány olyan száraztáp és konzerv van, amit megehet és meg is eszik), de ezt leszámítva makk egészséges. Különlegessége pedig a heterokrómiája, ami  nem probléma, hanem inkább szexepil. Kíváncsi vagy mi ez? A cicákat érintő heterokrómiáról ITT írtam bővebben!

Borítófotó: Jagan Kumar

Ezeket az írásainkat se hagyd ki a macskafajtákról!

Különleges cicák – A perzsa macska

Különleges cicák – Az abesszin macska

Különleges cicák – A homoki macska

Különleges cicák – A Maine Coon macska

Különleges cicák – A ragdoll macska

Különleges cicák – A bengáli macska

Különleges cicák – A Birman macska

Különleges cicák – A Geoffroy macska

Különleges cicák – Az egyiptomi mau macska

Különleges cicák – A Karakál macska

Különleges cicák – A karthauzi macska