Érdekességek,  Macskatartás, nevelés

Kutatás bizonyítja! Így kommunikálj a macskáddal, hogy meg is értse!

Szeretnéd megérteni, hogy mit próbál neked elmondani? Szeretnéd, ha ő is értené, amit elmondasz neki? Akkor itt van rá egy nagyon jó módszer, amit biztosan megért, ráadásul ezt még kutatások is bizonyítják!

A macskák kommunikációja és testbeszéde nagyon fontos téma a gazdik körében, hiszen nincs az a macskaimádó ember, aki ne szeretné tökéletesen megérteni mi zajlik a kedvence fejében. Azt, hogy a macskák lassú pislantása a szeretet kimutatását jelenti, már régóta sejtjük, azonban most ebben a témakörben kutatást is végeztek. Mire jutottak? Már mutatjuk is!

A lassú pislogást és a hunyorogva nézést nem csak mi vehetjük bóknak, de a Sussexi Egyetem tanulmánya szerint a macskáink is megértik és ezzel a módszerrel jól lehet velük kommunikálni. Olyan ez számukra, mint egy mosoly, ami kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá és vidámabbá tesz, ezáltal bizalmasabb és bensőségesebb kapcsolat alakítható ki. Azt hiszed, ez csak egy vicc? Tévedsz! A Scientific Reports folyóiratban publikált kísérlet eredményei bizonyították.

A kutatásban tizennégy háztartás adataira támaszkodtak, melynek során összesen 21 macskával tettek próbát oly módon, hogy megvizsgálták a reakciójukat és viselkedésüket, ha a gazdik lassan pislogtag rájuk. A macskák a megszokott környezetükben és otthonukban maradtak, a gazdikat pedig arra kérték, hogy helyezkedjenek el a közelükben, kb. egy méter távolságra és akármikor rájuk néz a kedvencük, pislogjanak lassan. A cica és a gazdi arcát is kamerák rögzítették és megállapították, hogy a bársonytalpúaktól sokkal gyakoribb és hasonló válaszreakció érkezett, ha a gazdi valóban betartotta a kérést.  

A második, kontrollkísérlet során a pszichológus kutatók 8 háztartás, 24 macskájával végezték el ugyanezt a kísérletet, azonban most nem a gazdik, hanem teljesen ismeretlen kutatók pilláztak a macskákkal, illetve közben a kezeiket is kinyújtották a cicusok felé. A macskák nem csak nagyobb eséllyel pislogtak vissza a pszichológusokra, de egy-egy ilyen lassúbb pislogást követően szívesen közeledtek is feléjük – tette közzé a Science Alert.

A macskák kommunikációja és a lassú pislogás közötti összefüggést most vizsgálták először tudományosan és ezáltal bizonyítást nyert az is, hogy ezzel a kommunikációs módszerrel kifejezetten jól lehet erősíteni a macskák és az ember közötti kötődést, sőt idegen és félős macskákkal is el lehet indítani egyfajta bensőségesebb kommunikációt, amivel közeledni lehet feléjük.